懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

生bb係每個家庭都想經歷嘅過程,
每當呢個重大時刻要來臨嘅時候,會又驚又期待。
純屬為自己做一個紀錄,而好似無乜瑪麗嘅分享,等我紀錄一下先。不喜勿插!

預產期係12Dec2018
背景:period 一直都無準過,所以去婦科檢查,check到多囊卵巢症,抹片檢查定唔知咩乳線素高(其實我都唔知係咩),同埋因為婚前檢查到個抗體低咗少少,咁順便打埋德國痲疹針,真係財少身子都弱啲。打完針一個月後就有左,難以置信同擔心,因為打完針,睇左兩個醫生都話ok,仲有個醫生特登即時揾哂資料數據話無事,就唯有相信科技。

複式洋房

攞我命三千。2
正題:
一直產檢都好健康,只係b鏈檢查check到有b鏈,到時生嘅時候要打抗生素。
教書關係,經常要行黎行去。
38週開始放產假,日日都希望bb快啲出黎,唔想浪費啲假,寧願生完用黎陪bb
呢一週產檢,無啦啦驗到小便有尿蛋白,量血壓又高,一直都未試過,所以要留多一個鐘check bb心跳,抽血,同再驗多次小便,因為擔心有妊娠毒血症,真係嚇我一跳,之後39週去睇驗血報告無事,小便血壓都正常返,醫生仲比定催生期我。
呢兩個星期產假都過得好爽YY
High Tea,Shopping,大條道理等老公煮飯,肆無忌彈食芝麻糊,綠豆沙,汽水薯片,因爲坐月無得食,仲要食得清過懷孕期(都係聽人講)

複式洋房

攞我命三千。3
產假兩個星期無乜動靜,日日都同bb講快啲出黎,出黎就有奶奶食,咁分泌就淨係比平常多左少少分泌,無乜特別,點知預產期前一日11Dec見紅($5銀大,去完toilet抹到粉紅色),無規律痛,心諗咁準時?唔通痛到12號生(再次感嘆科技嘅偉大,係點樣知道我12號生得?)
因為第一胎乜都唔識,第一時間覺得應該要入左院先,未必會好快生嘅,聽聞有D會隔幾日!有D又痛好耐
因為無規律痛,而又忍到,所以沖定涼等老公放工返黎,諗住睇埋愛回家大小姐就拎走佬袋上瑪麗,點知係睇tree根,咁就睇一半就走人,我仲話搭小巴,因為唔太痛,屋企去瑪麗只需5-8分鐘車程,分分鐘快過截的士。

複式洋房

攞我命三千。4
去到瑪麗直上K9南產前房,老公去搞登記,我就留喺度問症,磅重,驗小便,換衫,駁機Check BB心跳同宮縮,老公出面等,因為唔係探病時間,所以無得留低。
終於係9點幾10點攪掂晒D野,可以出外面見一見老公,之後佢就返屋企抖。
而我就返去張床都攤下,聽到隔離床位媽媽又努力忍痛中,佢棧燈向住我呢邊照,陌生環境又緊張,所以瞓唔著,仲睇my tv 大帥哥(不是廣告(emoji)) 瞌下痛下(無規律7-20分鐘,有時30分鐘先痛一次) 幾經辛苦挨到6點,有姨姨同姑娘黎量體溫同血壓,7點左右就派早餐,肉碎粥,食到一半醫生黎左,循例問吓幾耐痛一次,痛密左同姑娘講。

男爵府

留名

大宅

回覆樓主:

諗起生個日到而家都仲係驚到震

大宅

留名

已刪除用户

複式洋房

期待樓主分享,我呢10日生得啦,仲諗緊打唔打無痛

大宅

我都係QM,留名

男爵府

Thanks for sharing
我都係 QM
就生,好緊張呀

別墅

KatKatkatkathy 發表於 19-3-11 18:11
純屬為自己做一個紀錄,而 ...

LM

別墅

期待分享

珍珠宮

asukav6 發表於 19-3-11 19:06
諗起生個日到而家都仲係驚到震

係亞,我而家諗起都驚

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

KatKatkatkathy 發表於 19-3-11 18:11
純屬為自己做一個紀錄,而 ...

我早你一個月,喺聯合順産,而家仲記憶猶新,最後關頭簽名産拑助産,諗番起都配服自己嘅膽量

複式洋房

緊張緊張
我都係QM

複式洋房

meikipipi 發表於 19-3-11 20:24
期待樓主分享,我呢10日生得啦,仲諗緊打唔打無痛

好快呀,好好享受埋呢10日
當時我入到產房都即刻同助產士講我要打無痛,但係佢同我講你呢個情況應該好快生得,最終我都冇打,同埋當時助產士話如果打無痛,BB出黎嘅時候,呼吸就會冇咁好(唔肯定,有錯請更正我)所以我冇冒呢個險,同埋佢話打無痛係唔會止到嗰隻痛喎(其實我唔係好明佢咩意思)

不過如果你先生都支持你嘅而你又無所謂,當然打無痛會舒服啲啦。。我諗
期待住您嘅新生命,媽媽真係好偉大

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-3-11 19:45
見到個topic都已經好驚嚇

只可以話,生完之後又一條女漢子

複式洋房

Nikitang1111 發表於 19-3-11 21:04
Thanks for sharing
我都係 QM
就生,好緊張呀

味陣痛見紅前真係會緊張,但我覺得到痛嘅時候已經唔識緊張
因為嗰刻真係”活在當下”,諗唔到野,到大痛嘅時候係咁同自己講”得嘅得嘅,陣痛就過”安慰自己

複式洋房

GCHK 發表於 19-3-11 23:30
係亞,我而家諗起都驚

無錯無錯,覺得生第2,3,4胎嘅媽媽真係好大勇氣

首頁
12345...7

尾頁

跳至