自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔5歲剛確診係自閉症譜系,係舊時所謂嘅阿氏保加,但我知道依家已無再咁分,都歸入自閉入面,知道係edu kindgdom 果邊會多D同路人,但真係好想搵多D同路人交流一下

佢認知智力正常,言語都OK,社交麻麻,固執脾氣大,唔係好get到說話背後hidden meaning,因理解力弱。學校老師話唔覺佢係A仔,係學校同人相處都OK,去左做治療社交評估話佢唔係嚴重,算輕微!理智上知道黎緊要揀學校,但感情上覺得好似判左死刑咁,聽好多A仔阿媽講話上到小學讀書理解力唔好,同人相處又有問題,覺得佢大左唔會叻,又驚人無朋友被杯葛,所有晒都好灰,好想喊 ,下面再續

大宅

我知道小朋友健康已係萬幸,但仍然會埋怨點解偏偏係我仔,可能一路對佢有期望,唔係要飛黃騰達,但都想讀完大學自己搵到食,但依家好似連升到大學機會都好細咁

會有同路人分享A仔成長經歷嗎?求指教

子爵府

baoyeah2014 發表於 19-3-11 18:42
我知道小朋友健康已係萬幸,但仍然會埋怨點解偏偏係我仔,可能一路對佢有期望,唔係要飛黃騰達,但都想讀完 ...

剛剛确診,個心好似穿左個隆一樣,永遠都有個創口,隱隱作痛。
我仔十一歲了,三歲多先發覺唔係好對路,四歲多五歲确診。我自己做過護士,喜歡接觸小朋友,老公也愛錫仔女,所以又唔算好悲情。但最初期係難受嘅。感覺係失去左一些野咁。
咁多年過去,我仔小五了,我唔望佢一定要讀完大學,只望佢有一門兩門興趣,話唔定來日可以搵到食,養起自己。
你都留心吓佢嘅興趣係乜,加以發掘吓。學術成績唔代表佢嘅未來嘅。

wcpcelia  :  發表於 19-3-12 15:03
I support autism acceptance!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baoyeah2014 發表於 19-3-11 18:41
阿仔5歲剛確診係自閉症譜系,係舊時所謂嘅阿氏保加,但我知道依家已無再咁分,都歸入自閉入面,知道係edu k ...
其實再成長會有改變,勿太灰,現在路係難行

男爵府

阿仔5歲剛確診係自閉症譜系,係舊時所謂嘅阿氏保加,但我知道依家已無再咁分,都歸入自閉入面,知道係edu k ...

唔驚。。。我仔個同學仔都係k3確診亞氏保加,佢媽媽一年級開始幫佢專補英,再睇仔差邊樣,再補邊樣。。。佢由一年級到而家三年級都係全班三甲(一線小學),反而我仔專注力不足做唔到卷,成績仲差。。。我湊過佢,唔難湊,同普通小朋友無咩分別。。。當然佢媽媽落左唔少心機

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

大宅

wing51110 發表於 19-3-11 19:14
唔驚。。。我仔個同學仔都係k3確診亞氏保加,佢媽媽一年級開始幫佢專補英,再睇仔差邊樣,再補邊樣。。。佢由 ...

多謝你鼓勵呀!咁睇落同普通小朋友一樣,點解會話佢係亞氏保加?

男爵府

baoyeah2014 發表於 19-3-11 20:09
多謝你鼓勵呀!咁睇落同普通小朋友一樣,點解會話佢係亞氏保加?

佢媽咪話佢初初好嚴重,但佢媽好勤力上小童群益會果d團體嘅心理班,學好多有幫助嘅活動

子爵府

baoyeah2014 發表於 19-3-11 20:09

我身邊有2個阿氏小孩,兩個都是男仔(阿氏超過8成是男仔)……
其中一個5歲確診,而家15歲,十分正常,在B2中學中三精英班
另一個都係5歲確診,而家12歲,進步中,本身外國出生長大,社會包容度高少少……
阿氏孩子缺乏同理心、無幽默感、易曲解別人意思而發怒,照顧者需要特別多愛心同耐性,但他們很多會隨着成長而進步,加油!

水晶宮

我大仔亞氏,細個激死我,但越大越生性,雖然固執,但一定不會學壞,一定是乖孩子來的!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

回覆樓主:

條條大路通羅羅馬!有 open u /top up degree,有budget考慮留學,朋友孩子(學習障礙症)大學修攝影,回港自己開婚紗攝影,收入好好…一般見佢地有天份如音樂/運動,可以發輝所長,名校喜收,將來校長推薦入大學也容易!

伯爵府

定D定D,既然智力正常唔嚴重,放心,會越大越穩定,我都係同路人,有個10歲外星人。

大宅

好明白你心情! 我仔八歲確診,之前誤診係ADHD。你所形容既社交問題、言語問題等係我仔現在所面對的。但隨著年紀增長,以及經驗累積,其實佢地每天都在進步。找找你最欣賞孩子的地方,其實可以好正面

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我仔仔都係自閉症譜系,智力正常、言語仲叻過我,駁咀最叻、係社交差d,初初做完評估我都好唔開心,最記得當時我不停問個therapist究竟我個小朋友係屬於自閉定阿氏保加?踏界即係嚴唔嚴重?當時個評估治療師答我,冇需要尋根問底去知道點解佢會咁或者屬於邊一類,現在只需要䀆量幫佢做適當嘅職業治療,佢會好轉,做trining冇壞㗎。可以就做去做私人training,否則政府都有提供服務,坊間私人有d都平嘅,如果報咗教署仲會有到校訓練。而且有時我都會諗,就算冇確診嘅小朋友都會發脾氣有情緒,咪一樣咁去教囉!

大宅

多謝各位鼓勵,就好似樓上jm話,知道後個心好似穿左個孔咁!我知道要好努力自己去學教仔、陪佢上training ,只係可能一切都係剛開始,未有信心做完Training 同越大會有好轉

有時都會安慰自己,正常小朋友都唔一定會讀書叻、脾氣好,只係當佢第日學習能力唔好、難教時,又會諗如有佢唔係A仔會唔會情況好啲!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔5歲幾確診,確診果時真係日日以淚洗面,好擔心好灰。明明佢本身認知及學術比人強,但語言理解及社交比人弱。

眨下眼,佢今年中二啦!小學時常發生社交問題,經常被人欺凌,經常收到老師或駐校社工跟進。之後,好彩升中派到 B2A 校風嚴既中學,無左欺凌加上佢愛好幫人,得到一些幾 Friend 同學,成績係全級頭20名,不過中文閱讀理解係差少少,但比無其他同學唔太算差

伯爵府

認知智力正常,表達能力差,社交麻麻,固執,唔係好get到說話背後hidden meaning,理解力弱,所以同學無朋友。學校心理醫生話佢擲界,再加專注力弱,上堂遊魂,唉…

大宅

szeszes 發表於 19-3-11 23:18
我仔5歲幾確診,確診果時真係日日以淚洗面,好擔心好灰。明明佢本身認知及學術比人強,但語言理解及社交比 ...

好似好仔咁,學術同認知都ok,但言語理解方面除左一邊上言語治療外,想請教有咩方法加強佢理解力?

我都好擔心佢小學俾人欺凌、無朋友,諗起又想喊

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實我覺得阿仔都似有d 阿氏保加,而家中二了,閱讀理解係差d, 都有d 以上jm 講既問題,不過唔係完全冇朋友係少d 而家中二了,我冇帶佢檢查過,可以點幫到佢呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

baoyeah2014 發表於 19-3-11 23:27
好似好仔咁,學術同認知都ok,但言語理解方面除左一邊上言語治療外,想請教有咩方法加強佢理解力?

我都 ...

學術及認知係佢自幼就自學,常到圖書館睇書 及 睇新聞,大左就成日睇 維基百科

我仔確診時,做私家語言評估,6歲得4歲理解,3歲幾表達力,果時聽到我喊左好耐。上左半年私家語言治療,但阿仔好唔專心,加上費用太貴,650蚊50分鐘。之後,自己在家要佢學好表達力,即係當佢講得唔詳細就教佢講。

我同阿仔親子關係好好,好到佢咩野都會同我講,每日上堂 或 學校發生既事都講比我聽,我會慢慢教佢講得詳細些,有時被同學整古 或 出手打佢,我會同佢講每個人既感受及反應,下次要點做,同埋唔應該點做等,真係要長時間作戰及訓練。

首頁

尾頁

跳至