親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇過由London 中心去Harry potter studio, 一家四口竟然要成千蚊 去Oxford 都要$500,請問有冇啲咩方法係平啲架???

(更新)
原來5-11歲小童搭某啲國鐵路段係呀駛錢,而剛好由Victoria 至 Watford junction呢段就係免費,所以只需付成人車票就可以,呢段就用 oyster card, 大概GBP 9單程

男爵府

冇,一係渣車去。一係JOIN 一天遊。我2月JOIN一天遊 HK$800 連入場費。去牛津就睇下有冇平火車,上次GBP5.5單程一個人"CROSS COUNTRY"度訂飛。

大宅

sadsam 發表於 19-3-12 08:57
冇,一係渣車去。一係JOIN 一天遊。我2月JOIN一天遊 HK$800 連入場費。去牛津就睇下有冇平火車,上次GBP5.5 ...

去牛津我都係search 到最平5磅一個,一家四口來回要hkd400, 未計去inverter village,但都叫平過去 Harry Potter studio。

至於 Harry Potter studio, 我見kkday 做緊$820 包車費,但如果我分開買, 入場券hk$1400, 車費$1000,會平啲。不過個車費真係好貴,所以仲揾緊有咩方法會平少少

wcpcelia    發表於 19-3-12 10:21

大宅

muimui2 發表於 19-3-12 08:25
睇過由London 中心去Harry potter studio, 一家四口竟然要成千蚊 去Oxford 都要$500,請問有冇啲 ...

英國火車出發12星期前會出平的advanced single, 要指定時間, 指定班次。
另外,搭national express 的 coach 就可等出發4個月前出平車票。
以上兩個方法都要勤力上網…
如果決定搭火車多次數,又可研究買 railcard; 聽落可能family railcard 適合你。

大宅

回覆 Rowena 的帖子

開始留意交通,我都睇到好混亂!oyster card有每日上限,係咪只包括london市內地鐵,船和巴士?火車不計?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

maymamayma 發表於 19-3-12 17:01

開始留意交通,我都睇到好混亂!oyster card有每日上限,係咪只包括london市內地鐵, ...

得岩岩plan 完
harry potter 1 家4口,入場費2338 (584一個)
車錢,由euston 火車站到watford junction 火車站單程9.9磅
shuttle 2.5磅
車錢來回=24.8磅,即是入場連車錢一個大人就要834元

大宅

回覆 CrabPincers 的帖子

4個要2338?!點解我上官網睇family ticket只係£140?我地search既有咩分別?請賜教!

公爵府

maymamayma 發表於 19-3-12 18:28
回覆 CrabPincers 的帖子

4個要2338?!點解我上官網睇family ticket只係£140?我地search既有咩分別?請 ...

我們4個大人,買不到family tickets, 同埋我買tour package (每個人52.95)簽卡,計埋exchange rate =2000幾

我笨左,諗住寄飛黎香港,不駛去到排隊換飛,點知寄黎果張野,都是要去到換飛,激死我

大宅

maymamayma 發表於 19-3-12 17:01

開始留意交通,我都睇到好混亂!oyster card有每日上限,係咪只包括london市內地鐵, ...

Oyster 只是似我地的 octopus, 在Greater London 以內的交通公具用(不過我唔知船可否用); 而火車基本上一定出了倫敦市範圍,去另外一個鎮/城市,所以要向火車公司買票。

大宅

CrabPincers 發表於 19-3-12 17:23
得岩岩plan 完
harry potter 1 家4口,入場費2338 (584一個)
車錢,由euston 火車站到watford junction ...

我search 到由euston 到watford junction 來回只需GBP11.9

大宅

我去7日,其中有4日都去得遠,包括legoland, harry potter, biscester village, cambridge 各一日……請教除osyter card 外,會否有其他pass/ railway card之類,比較化算?

公爵府

Rowena 發表於 19-3-12 22:29
Oyster 只是似我地的 octopus, 在Greater London 以內的交通公具用(不過我唔知船可否用); 而火車基本上一 ...

我search 到去harry potter 可以用oyster card, 不過不sure 有無上限

公爵府

loksumyan 發表於 19-3-12 22:52
我search 到由euston 到watford junction 來回只需GBP11.9

好似off peak 時間是平d, 但我買左10點飛,要一早起,用不到off peak 優惠

大宅

maymamayma 發表於 19-3-13 00:40

我去7日,其中有4日都去得遠,包括legoland, harry potter, biscester village, cambr ...

看4樓,我講了railcard, 預早買火車/coach 票。

大宅

CrabPincers 發表於 19-3-13 07:18
我search 到去harry potter 可以用oyster card, 不過不sure 有無上限

其實我唔知harry potter 係邊, 因為我個女太大! 好似近 Eton?
已經搞錯,近Eton 應該是Legoland!

大宅

想問如果想用family and friends discount 買advance rail ticket, 要先買family and friends railcard,但family and friends railcard 要用英國地址才買到,不會寄去外國
那麼我可以先上網訂了advance ticket @family and friends discount, 到英國時才買family and friends railcard,可以嗎?

即是是否只要我用advance ticket @family and friends discount時,已有family and friends railcard就可以?

大宅

loksumyan 發表於 19-3-13 13:07

想問如果想用family and friends discount 買advance rail ticket, 要先買family and ...

全對,我通常都教人咁做。
你用railcard 時要有咭跟身,方便查票。

wcpcelia    發表於 19-3-14 10:36

大宅

Rowena 發表於 19-3-13 13:19

全對,我通常都教人咁做。

謝謝指教!

首頁

尾頁

跳至