興趣嗜好

跳至
[種植] 橙皮盆栽

首頁

尾頁

別墅

太得閒啦,唔知會唔會種得生?
18/3大既生咗根 ,細既乾乾地有D縮水
20/3 換一橙皮,旧既發咗毛
25/3 入土為安,希望快高長大
4/7 見到有小芽點

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Cheuk2012    發表於 19-4-6 00:04

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

等你分享

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

盈EE 發表於 19-3-12 11:26
太得閒啦,唔知會唔會種得生?

請問綠色長形嗰啲係咩嚟㗎?
我有種檸檬核同埋橙核,種到佢哋出牙、出葉
月光很美麗☺

別墅

crystal媽咪 發表於 19-3-14 23:17
請問綠色長形嗰啲係咩嚟㗎?
我有種檸檬核同埋橙核,種到佢哋出牙、出葉
...

係多肉植物嚟㗎,就咁樣一粒粒放响度等佢哋生根長苗.

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

盈EE 發表於 19-3-15 09:08
係多肉植物嚟㗎,就咁樣一粒粒放响度等佢哋生根長苗.

好特別呀!!
我通常見多肉植物已生長咗,等你成功、繼續分享
月光很美麗☺

別墅

crystal媽咪 發表於 19-3-15 09:09
好特別呀!!
我通常見多肉植物已生長咗,等你成功、繼續分享
...

生根啦,換個橙皮,旧既有D發毛

Cheuk2012    發表於 19-4-6 00:04

翡翠宮

盈EE 發表於 19-3-20 14:04
生根啦,換個橙皮,旧既有D發毛

見到有少少生根,但我想問點解要用橙皮咁樣墊住?!係咪有啲營養?
其他植物係咪都可以放橙皮落去嗎
我係新手,唔好意思,好多問題
月光很美麗☺

別墅

crystal媽咪 發表於 19-3-20 14:06

見到有少少生根,但我想問點解要用橙皮咁樣墊住?!係咪有啲營養?

我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗噴水.其他我就冇試過.

翡翠宮

盈EE 發表於 19-3-20 15:44
我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗 ...

哦……
明白,謝謝詳細解釋。
我暫時冇位再種,不過我好鍾意睇多肉植物
月光很美麗☺

別墅

回覆樓主:

好開心,見到生咗有幼芽啦

翡翠宮

盈EE 發表於 19-4-7 11:21
好開心,見到生咗有幼芽啦

great
月光很美麗☺

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
盈EE 發表於 19-3-20 15:44
我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗 ...

原來係咁,我的多肉死哂

別墅

發表於 前天 18:17 |顯示全部帖子
cindy618 發表於 19-4-19 20:49
原來係咁,我的多肉死哂

好耐冇理過了 ,細粒既都宿咗水,大塊D 既就生長咗少少

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊