興趣嗜好

跳至
[種植] 橙皮盆栽

首頁

尾頁

大宅

太得閒啦,唔知會唔會種得生?
18/3大既生咗根 ,細既乾乾地有D縮水
20/3 換一橙皮,旧既發咗毛
25/3 入土為安,希望快高長大
4/7 見到有小芽點

Cheuk2012    發表於 19-4-6 00:04

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

等你分享

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

盈EE 發表於 19-3-12 11:26
太得閒啦,唔知會唔會種得生?

請問綠色長形嗰啲係咩嚟㗎?
我有種檸檬核同埋橙核,種到佢哋出牙、出葉
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-14 23:17
請問綠色長形嗰啲係咩嚟㗎?
我有種檸檬核同埋橙核,種到佢哋出牙、出葉
...

係多肉植物嚟㗎,就咁樣一粒粒放响度等佢哋生根長苗.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

盈EE 發表於 19-3-15 09:08
係多肉植物嚟㗎,就咁樣一粒粒放响度等佢哋生根長苗.

好特別呀!!
我通常見多肉植物已生長咗,等你成功、繼續分享

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-15 09:09
好特別呀!!
我通常見多肉植物已生長咗,等你成功、繼續分享
...

生根啦,換個橙皮,旧既有D發毛

Cheuk2012    發表於 19-4-6 00:04

寶石宮

盈EE 發表於 19-3-20 14:04
生根啦,換個橙皮,旧既有D發毛

見到有少少生根,但我想問點解要用橙皮咁樣墊住?!係咪有啲營養?
其他植物係咪都可以放橙皮落去嗎
我係新手,唔好意思,好多問題

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-20 14:06

見到有少少生根,但我想問點解要用橙皮咁樣墊住?!係咪有啲營養?

我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗噴水.其他我就冇試過.

寶石宮

盈EE 發表於 19-3-20 15:44
我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗 ...

哦……
明白,謝謝詳細解釋。
我暫時冇位再種,不過我好鍾意睇多肉植物

大宅

回覆樓主:

好開心,見到生咗有幼芽啦

寶石宮

盈EE 發表於 19-4-7 11:21
好開心,見到生咗有幼芽啦

great

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

盈EE 發表於 19-3-20 15:44
我只係太得閒種來玩下.
多肉植物要乾爽先會生根,橙皮既濕度岩岩好,柚皮都得.好方便,唔洗淋水,又唔洗 ...

原來係咁,我的多肉死哂

大宅

cindy618 發表於 19-4-19 20:49
原來係咁,我的多肉死哂

好耐冇理過了 ,細粒既都宿咗水,大塊D 既就生長咗少少

大宅

盈EE 發表於 19-4-20 18:17
好耐冇理過了 ,細粒既都宿咗水,大塊D 既就生長咗少少

...

肉肉果然生命力超強 ,耐唔時睇下佢哋又長大 了。

男爵府

盈EE 發表於 19-5-12 07:58
唔該我想問吓係咪喺多肉取一片葉, 再跟你方式繁殖新一棵多肉?

大宅

akppand 發表於 19-5-25 22:35
唔該我想問吓係咪喺多肉取一片葉, 再跟你方式繁殖新一棵多肉?

我呢個只是得閒試下種來玩,冇研究過

大宅

盈EE 發表於 19-5-12 07:58

我又放假了,更新一下啦

fanc9cy    發表於 19-10-6 23:21

珍珠宮

2024年龍年勳章

見識

大宅

多肉我只會用乾些少的泥來舖面等發芽, 見呢個 po 真係學多樣野.

首頁

尾頁

跳至