在職全職

跳至
[在職媽媽] 抑鬱症,很可怕  

首頁

尾頁

大宅

我是一個在職媽媽,小朋友小的時候也總算應得來。可能自我要求太高,很多時候都想做到100分,加上好介意人地點睇我。
所以好介意人地一句,你點做人阿媽架
在職場上對自己要求很高,也同樣介意人地睇法,好怕會比人為做唔到野,好介意比老闆鬧,每次遇到呢d情況都好自責。
大半年前,因為轉左份新工(之前嗰佢冇糧出),我本身做會計,但呢份工要做埋hr,admin,什至老闆秘書(見工時冇講要做會計以外工作)。我呢20年工作生涯都只係會計,沒有試過其他工作,初時覺得學下新野幾好,但做落發現自己根本應付唔到同一時間處理咁多新野。
漸漸開始情緒好低落,經常無故哭,在公司也是,好怕比人見到,好多負面思想,每晚失眠胃痛頭痛,痛到耳仔,大大話話都2-3個月未停過痛。

兩個月前的起心肝睇心理醫生,佢話係抑鬱。
現正接受輔導,但路很漫長,每天情緒起伏很大。
工作上力不從心,就係因為咁花好多時間工作(要ot完成埋工作),但有時都搞唔掂,又或者老闆覺得我唔係佢預期,又比佢話,我好唔開心。
搞到好夜先返到屋企,已經好攰,仔的事完全忘晒,我好自責。
我真係唔知點算,好冇助,好失落,好攰,沒有靈魂的日子很痛苦。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

轉工得不得,要放開心胸,加油~

瑪瑙宮

吓, 其實長此落去你病情只有更深, 因為你根本係無法做到晒咁多瓣數咁多野.
你會計咁够經驗, 唔會搵唔到工.

別墅

有諗唔通或者唔開心既野要搵人ventilate下,唔好收收埋埋,記住所有事都有解決方法,身邊好多人會支持你同幫你!

男爵府

winkho 發表於 19-3-12 15:26
我是一個在職媽媽,小朋友小的時候也總算應得來。可能自我要求太高,很多時候都想做到100分,加上好介意人 ...

主要份工壓力大又影響埋家庭,不如考慮轉工,因為份工搞到自己身心俱疲,結果只會陷入惡性循環。

大宅

我都係同你情況差唔多,做緊一份力不從心既工作,我而家有焦慮症,都訓唔得太好。我都已經打算出年完約後唔再續約,因為為左份工,搞到自己有病,其實真係唔係好值得。

我覺得首先係要同自己講,其實自己真係唔係好叻,我唔係樣樣都要做晒,將你呢句說話同你身邊既人講。不過你有冇老公支持? 我係單親,返到屋企真係多數得工人,所以我而家都要靠定期睇醫生控制自己情緒。

伯爵府

winkho 發表於 19-3-12 15:26
我是一個在職媽媽,小朋友小的時候也總算應得來。可能自我要求太高,很多時候都想做到100分,加上好介意人 ...

同你差唔多,工作上好多挫折,好自責覺得自己好無用,臉皮薄,自尊心強,比人罵會即時流眼淚,好介意人地點睇或講咩說話。工作用左我全副精神,小朋友既事經常唔記得,老公更責備埋自己,有段時間我連屋企都唔想返,你睇既心理醫生收費如何?希望艱難的時間快點過去,總覺得低谷只是暫時性不會很久的,加油。

大宅

回覆 Bbtvsvod 的帖子

你講得好啱,要承認自己唔係咁叻,容許自己有脆弱時候。我老公見到我好辛苦,都叫我resign. 但我成日"仍"住佢係覺得我唔想返工,想偷懶先至係咁,唔係因為我的病情。

大宅

回覆 heily123 的帖子

心理醫生都成千銀,我睇左一次,跟住有朋友介紹左一個輔導中心,我睇第一次係免費,同時申請埋資助,300蚊一次

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你要學識降低要求。要求越高,跌得越傷。

伯爵府

winkho 發表於 19-3-13 22:50

心理醫生都成千銀,我睇左一次,跟住有朋友介紹左一個輔導中心,我睇第一次係免費, ...

可唔可以pm資料比我呀,thx

大宅

我昨日頂唔順,遞左辭職信,老闆娘平時已經黑面得好乞人憎,尋日我遞信嗰副咀臉真係呀。
我唔理佢,我只係想捱埋呢個月,然後搵過份輕鬆d(降一個grade), 人工低d,希望唔駛咁大壓力。係好肉痛每個月小左錢,但如果搵埋黎係睇醫生或者唔開心,都冇意思啦。
希望樣樣野都順順利利啦!

大宅

winkho 發表於 19-3-14 21:37
我昨日頂唔順,遞左辭職信,老闆娘平時已經黑面得好乞人憎,尋日我遞信嗰副咀臉真係呀。
我唔理佢,我只係 ...

樓主:捨得、捨得,有捨才有得。祝福你離開現職後有新的好開始,加油(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

無錯, 賺錢唔係用黎睇醫生, 身心健康好緊要. 祝身體健康.

男爵府

BK Milk勳章

回覆 winkho 的帖子

打份工啫~唔係同佢地過人世,做得唔開心好忍唔住就走啦!!

我第一次轉工見工時,新公司老闆話:如果你做一份工/一件事覺得唔開心,不管係人事定工作,份工已經唔岩你,點做都無意思,梗係搵過份,打工除左為生活都要為自己,無論係乜令你唔開心,你又唔係無能力再搵,唔值得令自己唔開心。
人生無常,當然要為自己開心打算先,東家唔打打西家,覺得心累就休息下看下世界,知無?
一日得24小時,開心又一日,唔開心又一日,返工8-9小時,佔好長時間,所以有壓力就轉工或者抖下先,人生總會有出路,呢條路唔岩就轉個彎,話唔定轉彎遇著好工呢~

我知道當情緒低落時,無論別人點講點鼓勵都無用,始終個心結都要自己解開睇開,我都遇過咁既情況,當然唔係嚴重,當時我點走出黎?就係靠打機,因為我一直都鐘意打機,但工作以後無晒人生咁..完全得工作同家庭生活,無視自己都係人都要休息,心累左又唔搵出口,結果有半年時間都好意思消沉,但有一日我突然想試下搵番自己,就拎起手機搵遊戲玩,一玩個人就開心番晒...走番出黎~~haha...

試下搵下自己興趣,比番少少空間自己抖下諗下開心既事,有時任性D都要架啦~~~~~

瑪瑙宮

啱呀, 錢錢度度都有得搵, GOOD LUCK!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你做開account,唔怕搵唔到喎!
呢份工workload咁大,轉佐會對你好好多。
唔好唔開心,好快會搵到新工,會搵到好工的。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

如果你老公可以暫時頂住支出,why noy?

我單親就話唔可以隨便quit,但我都有勇氣去quit

因為只要你做足晒準備,其實冇咩要驚

複式洋房

加油

大宅

winkho 發表於 19-3-13 22:50

心理醫生都成千銀,我睇左一次,跟住有朋友介紹左一個輔導中心,我睇第一次係免費, ...

想知邊間輔導中心,我有需要

首頁

尾頁

跳至