親子旅遊

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友15歲同10歲,暑假去邊度較適合?

翡翠宮

回覆樓主:

我揀清邁,多戶外活動

wcpcelia    發表於 19-3-13 11:32

珍珠宮

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我只去過華欣,我覺得10,15歲佢地會覺得悶
我女5歲就好玩

男爵府

2019新春慶豚圓 睛靈勳章

回覆樓主:

兩度都去过。
投票清邁

男爵府

WinkyLee 發表於 19-3-12 22:15
兩度都去过。
投票清邁

點解嘅?
我上網睇清邁多數係睇嘢多(好多寺),動物園,激流同夜市。好似無咩啱小朋友。唔通我搵漏咗?

男爵府

y3y 發表於 19-3-12 23:03
點解嘅?
我上網睇清邁多數係睇嘢多(好多寺),動物園,激流同夜市。好似無咩啱小朋友。唔通我搵漏咗?:q ...

我去清邁玩咗
飛索
cooking class
行夜市
騎大象( 不是坐籃)及到河邊幫他們沖涼
玩四驅車
睇傳統夜間泰國舞蹈 吃帝皇宴
weekend market 好好行 好多 DYI賣
趕唔切weekend market
weekday都有market, 好多嘢睇個人認為好過華欣
日間動物園 黃昏睇埋表演 我冇睇夜間
包車
清邁 好多草原好舒服....
周圍都有得按摩又平平過華欣

我去埋清萊睇埋白廟黑廟
仲有包車去埋 長頸村+ 茶園+ 金三角+ 避暑皇宮花園 好靚+ 清萊有間貓cafe (不過係16年)

華欣我14年去過 當時我覺得景點與景點距離比較遠 不過我朋友剛剛去完话多waterpark。

總之我去完清邁 我同我老公都好鍾意,上facebook都有人講兩者 比較都係多人喜歡清邁

男爵府

回覆 y3y 的帖子

清邁

男爵府

Is Chiang mai suitable for elderly too? I am thinking of taking my parents and my 14-year-old girl to Chiang Mai in summer. Don't know suitable or not.

Is it better to hire a private driver or call Grab?

Is it too rush to have one day trip to Chiang Rai?

男爵府

cpcog 發表於 19-3-13 13:02
Is Chiang mai suitable for elderly too? I am thinking of taking my parents and my 14-year-old girl t ...

不可能清萊一天遊因為都要兩個多小時去,九曲十三彎 回程又兩個多小時返清邁

老人家我覺得就一般,上面我都講玩咗啲乜嘢,比較outdoor,適合老人家 可能都係 按摩行夜市 睇廟 公園

大宅

WinkyLee 發表於 19-3-12 23:31

我去清邁玩咗

Thank you for your info.
It's very useful.
We plan to go Bangkok and one more location in Thailand too.

男爵府

hokerryfan 發表於 19-3-13 15:33
Thank you for your info.
It's very useful.
We plan to go Bangkok and one more location in Thailand ...

曼谷去清邁距離揸車要起碼十小時.
如果你去曼谷應該芭堤雅或者華欣比較近

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

WinkyLee 發表於 19-3-12 23:31

我去清邁玩咗

我會7月去BOOK 咗機票酒店,但只去5日4夜,D景點活動樣樣都吸引,好難取捨

男爵府

littlecar 發表於 19-3-13 15:45
我會7月去BOOK 咗機票酒店,但只去5日4夜,D景點活動樣樣都吸引,好難取捨
...

我嗰陣時玩咗十日你一係分兩次去。

男爵府

littlecar 發表於 19-3-13 15:45
...

大宅

WinkyLee 發表於 19-3-13 15:41
曼谷去清邁距離揸車要起碼十小時.
如果你去曼谷應該芭堤雅或者華欣比較近
...

你講得好, 原來我搞錯了.

本想 plan 3 days Bangkok and 2 days 華欣, 但睇你喲 share info at 清邁, 比你吸引了...哈哈

男爵府

hokerryfan 發表於 19-3-13 15:49
你講得好, 原來我搞錯了.

本想 plan 3 days Bangkok and 2 days 華欣, 但睇你喲 share info at 清邁, 比 ...

最深刻就係騎大象, 因為我哋不是坐篮(保育關係)感覺看著他的大耳朵在我腳下, 好難忘! 近距離肌膚接觸.

大宅

WinkyLee 發表於 19-3-13 15:53
最深刻就係騎大象, 因為我哋不是坐篮(保育關係)感覺看著他的大耳朵在我腳下, 好難忘! 近距離肌膚接觸.
...

Thank you JM.

男爵府

回覆樓主:

騎大象, 首先佢講一講大象嘅習性。
第一眼接觸的時候都有點驚,因為 埋身 接觸。之後就 徒手騎上,然後落斜路行泥地,當初都有點擔心會唔會滑倒,但沖涼之後再上山感覺已經好好

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

回覆樓主:

茶園 貓cafe 長頸村 皇宮後花園
呢幾個景點係我在清萊包車的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

WinkyLee 發表於 19-3-13 15:49

係啦,以為5日夠但越睇越多野玩

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊