婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

同奶奶住,大家相敬如賓,奶奶係好好(太好)既奶奶,唔會多多要求,好熱情想咩都幫你,切埋生果比我食,家務以前就一齊做,依家就有工人姐姐。
但實際上講句野都要就住就住,因為點都有意見分歧既時候,成日怕關係變差就要忍忍忍,永遠都要好心情咁溝通,要做雙面人,佢對我太好,反而好唔自在,又唔知點拒絕。
如果擺到明大家唔岩既,就可以唔溝通,無表情。但係依家日日都要扮開心,真係好大壓力。
同自己呀媽、朋友講,佢地就話,你奶奶咁好,你仲呻?身在福中不知福!
有無人明我另類既煩惱?有無同路人?

別墅

我地住村屋樓上樓下,未結婚前我覺得咁既安排ok。但係結婚後我就覺得唔ok。表面上奶奶好似好好。但係我成日覺得好唔自在。佢會知道我買左d咩,幾時出去,幾點起身,我成日營住佢好似監視我咁。有陣時佢上過黎我屋企我都唔知。我覺得好唔自在好大壓力。佢成日標榜自己係一個開通新潮奶奶,但係我一d都唔覺。

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-12 23:10
同奶奶住,大家相敬如賓,奶奶係好好(太好)既奶奶,唔會多多要求,好熱情想咩都幫你,切埋生果比我食,家務 ...

始終同住就會感覺唔自在~一返娘家感覺係好唔同~

別墅

hellomummy2018 發表於 19-3-13 00:47
我地住村屋樓上樓下,未結婚前我覺得咁既安排ok。但係結婚後我就覺得唔ok。表面上奶奶好似好好。但係我成日 ...

係呀,我奶奶都係個啲咩都話無所謂,其實心入面自己好有諗法既人。

我一嫁左入黎,佢就即刻叫我管屋企既伙食,我地照比家用佢,佢就每個月另外比錢我買餸。佢好在就無管我點用啲錢,但係佢係超級慳既人,屋企咩都留,個廚房同雪櫃勁多野,又唔可以掉佢啲野喎。得佢一個會係入面揾到野。
每次我買左啲咩,佢就話,洗咩買,屋企咪有.......我心諗,咁不如你自己管返啦,佢又話同個工人溝通唔到,ok,fine,但轉個頭佢又話工人黎左佢無野做好悶,之後就成日刷存在感,自己揾野黎做,有時就好心做壞事,又唔話得佢,有時佢要贊佢,真係攞命。

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 00:56
始終同住就會感覺唔自在~一返娘家感覺係好唔同~

我每次返左娘家,要走個陣都好唔開心

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

KooLee 發表於 19-3-13 12:11
樓主要明白,要同得99或外母同住,就係咁,99無難為你,已經好好,現在樓主無病呻吟。
原因根本唔想同99同 ...

就係知會影響父妻關係加敬老先忍姐,其實成件事,我奶奶同我老公都無任何bad feeling甚至唔知,我表面都同我奶奶相處得好好,但係都想睇下有無同路人,上黎呻下,至於係咪無病呻吟,各有各睇啦,你估日日做假面人好輕鬆咩。

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 08:46
我每次返左娘家,要走個陣都好唔開心

返到娘家鍾意做咩講咩都得。喺屋企困自己喺房悶死。
我好明白,就算返工大家作息唔同好少交流,始終點都係唔慣~

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 13:23
返到娘家鍾意做咩講咩都得。喺屋企困自己喺房悶死。
我好明白,就算返工大家作息唔同好少交流,始終點都係唔 ...

我依家就係成日困係房,有時連飯都唔想出去食,好想全日都可以黑口黑面無表情。

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 13:27
我依家就係成日困係房,有時連飯都唔想出去食,好想全日都可以黑口黑面無表情。
...

完全明白。嫁咗幾年都未慣, 間房係自己小天地

珍珠宮

搬走可以嗎

別墅

anna59 發表於 19-3-13 13:49
搬走可以嗎

打算下年年頭搬,仲有大半年要扮,所以都係上黎呻下。

見到個個都係嘈交反面上黎呻,想睇下有無我依種另類痛苦既同路人。

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 13:29
完全明白。嫁咗幾年都未慣, 間房係自己小天地

我都係,你會唔會搬?

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 14:25
我都係,你會唔會搬?

無本事搬~依家生咗b兩邊走

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 14:29
無本事搬~依家生咗b兩邊走

我都有個9個月B呀,我仲要同我奶奶教小朋友既理念相反,每次聽佢講點樣湊佢其他既孫,我個心就諗住要盡快帶走我個仔......

你兩邊走既意思係?

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 14:32
我都有個9個月B呀,我仲要同我奶奶教小朋友既理念相反,每次聽佢講點樣湊佢其他既孫,我個心就諗住要盡快 ...

我係阿媽全天候湊b~所以我個人可以娘家夫家兩邊住~夜晚放工返娘家就會過埋夜第二日返工~

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 15:28
我係阿媽全天候湊b~所以我個人可以娘家夫家兩邊住~夜晚放工返娘家就會過埋夜第二日返工~
...

咁都有籍口返下娘家,未算太差既,係自己辛苦啲囉,但係自己呀媽湊又好溝通啲,加油呀!

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 16:31
咁都有籍口返下娘家,未算太差既,係自己辛苦啲囉,但係自己呀媽湊又好溝通啲,加油呀!
...

我未生時已間唔中返娘家~

別墅

阿隨 發表於 19-3-13 17:03
我未生時已間唔中返娘家~

住得近?我住得好遠,所以最多一星期一日咋

男爵府

kittycheung622 發表於 19-3-13 20:32
住得近?我住得好遠,所以最多一星期一日咋

都唔近但無計

首頁
12345...7

尾頁

跳至