婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-19 15:23
都要俾反啲面c6,我唔會做衰人,廢事俾佢呀媽反咬我一口

你先生都好好,肯同你返娘家住。

別墅

kittycheung622 發表於 19-3-19 15:25
你先生都好好,肯同你返娘家住。

其實佢唔想,因為反工真係好唔方便同埋佢想呀仔校網好啲,我同佢講小朋友讀到書去到邊都可以讀得好,最緊要佢讀得開心!除左返工唔方便,我諗唔到其他唔好ge地方

伯爵府

我雖然不是同6299住, 但我完全明白樓主講咩.
好多人係鐘意做 d 野, 想人地覺得佢地好好, 迫你接受佢地既好意! (我講既唔一定係指奶奶, 係講緊有些好熱心既人咋)
但那些好意, 根本自己都唔鐘意, 唔想接受丫 ma!
我明!

作為人妻又生左個仔, 要求老公買樓, 自己有個小天地也不是過份丫.
之後半年繼續努力保持良好關係, 唔好白費之前既努力不黑口黑面.
好快自由了.

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-19 15:28
其實佢唔想,因為反工真係好唔方便同埋佢想呀仔校網好啲,我同佢講小朋友讀到書去到邊都可以讀得好,最緊 ...

唔想都陪你返去,證明佢愛老婆囉
比我揀,就算返工幾唔方便,都想搬!

別墅

Chamo 發表於 19-3-19 17:04
我雖然不是同6299住, 但我完全明白樓主講咩.
好多人係鐘意做 d 野, 想人地覺得佢地好好, 迫你接受佢地既好 ...

你唔係同路人都明我既感受,真係絕種生物黎,通常局外人就只會批評,真係好多謝你
我都會盡力保持關係良好的

洋房

MommyPanel勳章

Cherrylaiching 發表於 19-3-19 14:19
我仲未同99講要搬,我會等到娘家動工個日先講,到時一定六國大封相諗起都開心
...

哈哈,我諗起之前我臨搬都係好似你咁諗,
我臨搬前兩星期先同6299佢地講我地搬,不過我99都無乜特別嘈,佢知我地搞好哂新屋d野都唔好意思出聲(知講黎無用)。我最自由就係個陣,唔洗日日出廳同佢地食飯,唔洗相處扮融洽,鐘意出夜街就出夜街,鐘意困自己係房就困,唔鐘意就唔鐘意,講野都直接d

子爵府

回覆樓主:

有咁好嘅奶奶應該要知足

別墅

haileynmf 發表於 19-3-19 22:45
哈哈,我諗起之前我臨搬都係好似你咁諗,
我臨搬前兩星期先同6299佢地講我地搬,不過我99都無乜特別嘈,佢 ...

爽!諗起都爽

大宅

我都同奶奶同住,未有bb前佢唔係點管/理我,但生左bb之後佢就成日都管下咁。跟住我內心就開始起gong, 不過都無出過聲話咩,只是內心不滿。

我最唔滿意就係佢現在成日唔叩門就入我房睇bb,bb初出世時最癲,零晨五六點佢出門遠行前都叩我鎖左既房門要我開門比佢同bb講byebye. 每次我內心都好嬲

男爵府

我都係咁,表面好好
我而家會同自己講每次有分岐時就係練習溝通技巧既時候,如果我可以扮同意/tum到佢我就會覺得好似achievement unlocked 咁,幾有滿足感

伯爵府

JanetB 發表於 19-3-22 14:32
我都同奶奶同住,未有bb前佢唔係點管/理我,但生左bb之後佢就成日都管下咁。跟住我內心就開始起gong, 不過 ...

你確實係一個好新抱:

"零晨五六點佢出門遠行前都叩我鎖左既房門要我開門比佢同bb講byebye. 每次我內心都好嬲."

俾我一定就唔只內心好嬲啦. 我直頭會嬲出面, 一定發癲.

佢再咁做, 我係佢半夜瞓時拍佢門叫醒佢睇BB.

別墅

我都同奶奶同住,未有bb前佢唔係點管/理我,但生左bb之後佢就成日都管下咁。跟住我內心就開始起gong, 不過 ...

我奶奶都成日唔叩門就入黎,話唔知我會唔會訓緊教,叩門會嘈醒我,咁其實如果我真係訓緊教,我都唔會想你入黎啦,咁你唔知唔緊要,我寧願你叩門囉,邊個鍾意比人睇住你訓教,仲要其實就算佢入黎睇個孫都好嘈,其實都會嘈醒我

別墅

english1221 發表於 19-3-23 09:25
我都係咁,表面好好
我而家會同自己講每次有分岐時就係練習溝通技巧既時候,如果我可以扮同意/tum到佢我就 ...

你真係好呀Q,睇黎我都只可以咁做。

別墅

同埋我奶奶唔鍾意我鎖門

大宅

Chamo 發表於 19-3-23 22:16
你確實係一個好新抱:

"零晨五六點佢出門遠行前都叩我鎖左既房門要我開門比佢同bb講byebye. 每次 ...

如果我話比你知,佢仲試過早上六點帶左客人來我房參觀bb,而我地當時都訓到豬咁,佢叩門話客人想入來睇下,跟住就同客人入左來了。你會唔會覺得我再好啲.....

大宅

Chamo 發表於 19-3-23 22:16
你確實係一個好新抱:

"零晨五六點佢出門遠行前都叩我鎖左既房門要我開門比佢同bb講byebye. 每次 ...

我連報仇都唔想,因為我覺得佢好煩膠,please leave me alone...

大宅

kittycheung622 發表於 19-3-23 22:41
同埋我奶奶唔鍾意我鎖門

好彩佢阻止唔到我鎖門,但我有一次聽到佢話找尋緊房門鎖匙(之前唔見左),我心諗,我一定要比你快找到條匙.....
不過,就算比佢找到條匙,度門都仲有一個用手推既鎖

伯爵府

JanetB 發表於 19-3-23 23:21

如果我話比你知,佢仲試過早上六點帶左客人來我房參觀bb,而 ...

你奶奶咁樣真係好過份啊.
你老公唔嬲咩?
呢 d 情況真係要 xyz 佢囉.

大宅

Chamo 發表於 19-3-24 00:01
你奶奶咁樣真係好過份啊.
你老公唔嬲咩?
呢 d 情況真係要 xyz 佢囉.

我老公佢呢次又無野喎,佢唔是媽寶,有時佢會好惡鬧佢阿媽的

不過我果次就好嬲,平時我日頭會開門比佢參觀,果次我全日都關門。我報仇既方法係唔比佢湊個孫,之前仲諗住比佢幫手湊,後來改左唔洗佢湊喇

別墅

JanetB 發表於 19-3-24 04:42
我老公佢呢次又無野喎,佢唔是媽寶,有時佢會好惡鬧佢阿媽的

不過我果次就好嬲,平時我日頭會開門比佢參 ...

我老公都唔係媽寶,我發現我奶奶唔叩門之後,我就叫我老公,如果下次發現佢無叩門,幫我同佢講下,廢事佢呀媽覺得我專登叫個仔話佢,點知我發現,我老公係度,我奶奶就會叩,我老公唔係度就唔叩

首頁

尾頁

跳至