婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

表面相處好好就已經好好, 唔通打交先好?
呢D野; 只有搬先可以永久解決; 既然搬唔到
就唯有自己處理好自己情緒

別墅

Charliefunfun 發表於 19-3-14 11:19
我個個weekend 返娘家訓
基本上我會日日自己搞掂晚餐先返
我6299 even姑9都好好

如果我唔係有個仔,我都應該會成日返娘家住

別墅

mini1204 發表於 19-3-14 12:22
表面相處好好就已經好好, 唔通打交先好?
呢D野; 只有搬先可以永久解決; 既然搬唔到
就唯有自己處理好自己情 ...

其實有時反左面有反左面既好處,至少有得發泄,我又唔洗理佢點諗,又唔洗討好佢,我想無表情就無表情,甚至黑口黑面都得。我唔係話鬧交好好,的確係會影響夫妻關係。
但係我個情況得我一個死忍爛忍,我都唔知可以忍到幾時,搬我都會搬,但係仲有大半年,真係好難捱,我怕我忍到抑鬱,依個星期開始,唔想出廳食飯,完全無胃口,個心成日都忍唔住鬧6299好煩,好想佢地收聲,我怕我有一日爆響口。

伯爵府

回覆樓主:

同我99一樣都係好好,好過頭。佢行為同樓主既一樣,唔同既係,我係會直接話佢,佢話已經有唔洗買,我係唔會理佢,照買,佢再講我會同佢講:奶奶唔洗理我買咩,你有意見就不如你去買。
老人家就係會有意無意管住mon 住你,我係話知佢,做番我自己,一d無傷大雅既事件,可以話係「無視」佢,除非係關佢事,我會就佢,唔開關佢事既我唔會忍。
唔好因為佢係老人家就忍,過份忍讓,反而會令關係越變越差。有時我直接,佢都好不滿,我唔介意佢鬧我,今我仍然需要有咩直接講。而定慢慢反而關係好好。

別墅

華妹妹 發表於 19-3-14 13:27
同我99一樣都係好好,好過頭。佢行為同樓主既一樣,唔同既係,我係會直接話佢,佢話已經有唔洗買,我係唔會 ...

竟然係咁!你老公有無覺得你唔尊重佢呀媽?

翡翠宮

kittycheung622 發表於 19-3-14 13:24
其實有時反左面有反左面既好處,至少有得發泄,我又唔洗理佢點諗,又唔洗討好佢,我想無表情就無表情,甚 ...

睇在個老公份上我一定唔會反面
半年貨仔我一定忍左佢
無謂因少失大
好多時語言問題, 我根本唔放在眼內
日日返工已經好忙, 話之佢講乜

伯爵府

kittycheung622 發表於 19-3-14 13:59
竟然係咁!你老公有無覺得你唔尊重佢呀媽?

冇。
因為我嘅語氣係好客氣咁講,我跟係講事實,冇灰氣,笑笑口講。我老公都係講嘢直接嘅人,如99話唔聽,我老公會鬧佢。
總之直接講出不滿,唔好收收埋埋。
以前同住, 99 成日好心做壞事, 好聲好氣同佢講叫佢唔使做, 佢仍然係要做,我都會直接叫佢唔使再做呢啲嘢,根本冇人欣賞,做呢都嘥自己心機。 WhatsApp group成日send佛偈短片, 我老公直接叫佢唔好再send,冇人會睇。
而我老公見到我起其他方面係好錫奶奶, 所以佢唔會話我唔尊重。

別墅

mini1204 發表於 19-3-14 14:18
睇在個老公份上我一定唔會反面
半年貨仔我一定忍左佢
無謂因少失大

我都會選擇繼續忍,所以上黎呻下,btw,thank you

別墅

華妹妹 發表於 19-3-14 14:25
冇。
因為我嘅語氣係好客氣咁講,我跟係講事實,冇灰氣,笑笑口講。我老公都係講嘢直接嘅人,如99話唔聽, ...

睇黎我地真係100%同路人。

(99 成日好心做壞事, 好聲好氣同佢講叫佢唔使做, 佢仍然係要做)<--我奶奶成日都會,不過我無你咁有勇氣去拒絕,因為我99係個啲好有主見同好精靈既老人家,以前屋企佢都係管曬,所以我只可以由佢。

(根本冇人欣賞,做呢都嘥自己心機。)<---你真係咁講?

(WhatsApp group成日send佛偈短)<---依個係我62,佢仲要日日係屋企播佛歌,仲要講電話超大聲,可以全日不停講,真係人都癲。

伯爵府

kittycheung622 發表於 19-3-14 15:22
睇黎我地真係100%同路人。

(99 成日好心做壞事, 好聲好氣同佢講叫佢唔使做, 佢仍然係要做) ...

我有咁既勇氣,係觀察同摸索加練番黎,以前我乜都唔出聲,忍,但發現會帶來更多問題,所以我唔忍了。
「唔洗做d無謂野,冇人會欣賞」我係真係咁講,笑笑口講,語氣似為佢著想。直接話佢,佢係真係唔再做,但因為我其他方面對佢好,所以佢都唔再嘈,佢需要幫忙我全部主動幫,又同佢去旅行,又成日請佢食飯。而家佢已經改善左好多好多,舒服晒。

禁止訪問

別墅

Charliefunfun 發表於 19-3-14 22:45
我都有個仔

咁佢跟你返娘家?

禁止訪問

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 00:25
樓主咁恨想同99反臉,反面後唔係諗住繼續住多半年 ,好無台型,反得面就諗住立即搬。
到時樓主唔想搬住, ...

我要同佢反面既,我洗鬼上黎呻咩?!我平時除左忍之餘,仲要對我99好好,令到佢心情好,你又知咩?

你覺得99叫我走係樣衰,我覺得係一種解脫,我有籍口返娘家住,依家下下要留係度,都係因為要顧我老公同佢感受。

不過我幾好奇既係,你係邊度得知我人工得一萬多啲?雖然我人工係香港黎講一定唔可以話高。我依家仲要淨係返Pt添,因為我唔放心我6299係我返左工既時候"幫手"湊孫,如果我真係返full time,我同我老公既人工就夠出去租既。後續~

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 00:25
樓主咁恨想同99反臉,反面後唔係諗住繼續住多半年 ,好無台型,反得面就諗住立即搬。
到時樓主唔想搬住, ...

我地都曾經話想出去租樓住住先,我99又同我老公講咩幫人供樓唔好唔抵,最後取消,到依家買左樓,我99都想叫我地放租,留係度,咁你覺得我係有心想靠我99?

另外補充,家用我地有比既,你當然可以認為我無病呻吟,亦無需要體諒我,但係唔該唔好下下先入為主,認為個個同99住都係靠99,痴飲痴食囉!

禁止訪問

別墅

KooLee 發表於 19-3-15 11:36
樓主不如講畀大家知,你畀幾多家用。樓主一家三口住奶奶家當然要畀家用,唔通仲想養埋你地。樓主奶奶算好 ...

一句身在福中不知福就總括左你既回應,其實你既地立場就係奶奶對你壞就有資格呻,對你好就無資格呻。

你地係咪覺得我呻就一定係批評我奶奶?我呻既原因主要係因為我平時係屋企太壓抑,長期都要保持好情緒,如我要係覺得我奶奶好衰既,我一開始就唔會話佢好,亦唔會提佢對我幾好,我真心覺得佢衰既,我直接同佢反面都得。續~

複式洋房

我同樓主一模一模,成日比呀媽話我身在福中不知福,
生仔前,我係無咩所謂,
而家生仔後有好多矛盾,
佢好有佢自己果套,唔聽人講,
佢過份既好令我覺得個仔好快會被寵壞,
我係一個不求小朋友聰明,但求品行良好,不要嬌身慣養就可以了既人!
因為咁,我開始有產後抑鬱,
而家對住會笑,扮唔緊張,夜晚係床偷偷喊!

別墅

KooLee 發表於 19-3-15 11:36
樓主不如講畀大家知,你畀幾多家用。樓主一家三口住奶奶家當然要畀家用,唔通仲想養埋你地。樓主奶奶算好 ...

但係佢眼中所有既好就代表我一定要感恩,當然切生果依啲我一定會(雖然有得揀我會想自己做),但係你試下你返左工,佢下下以為自己幫手咁做一啲愈幫愈忙既事,成日都要再做手尾之餘仲要衷心講句:「多謝奶奶」、你係屋企想做咩佢都要插手「幫」你,例如倒杯水,擺對鞋,你每日都笑住要講成十次以上既:「唔洗了,唔該奶奶。」

我如果單純淨係想批評我奶奶,我唔會打佢對我好,我應該好詳細打佢既唔好啦,一個家庭點會得咁少問題。續

首頁
12345...7

尾頁

跳至