夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

分手後復合?你可硏究下。
1)同理心:易地而處,代入男友身份感受一下
2)分手宣言:真心感謝對方的竉愛,讚對方之餘你可有慚愧做得不夠好
3)反省問題在那里:不期望對方會改變,看自己要怎樣改,自己都改不了,就算了
4)冷靜期:不要短訊電話轟炸對方,自己有決心改但也要真正斷聯對方一段時間,讓時間沖淡事件
5)開始聯絡:閒話家常好了,打電話可以試探對方口氣反應是否仍存在真關心之意,慢慢來,要表白復合可能是一些特別日子較好,如生日
6)最重要一點:肯定對方還是單身

瑪瑙宮

DearIrene 發表於 19-3-13 18:41
可能我真係太難頂令人頂唔順?
再愛都會累?

咁憑你講少少點知你係難頂定臭皮四? 或者佢等左尼个分手機會好耐呢? 散左拖抖下, 向前看.

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-3-13 20:59
你一直以來嘅脾氣,可能佢都係一直忍住,忍得耐,你叫分手,事情一觸即發
...

好心咪咁肉酸啦?忘記他吧!

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-3-13 20:59
你一直以來嘅脾氣,可能佢都係一直忍住,忍得耐,你叫分手,事情一觸即發
...

好心咪咁肉酸啦?忘記他吧!

男爵府

babyhi 發表於 19-3-13 10:32
佢應該忍左你好耐亦諗左好耐先會有尼個決定。三個月事實好少時間,唔使諗到一生一世,拍拖係俾你學習和對方 ...

認同,我ex bf都係樓主性格,我就似樓主男友一樣,事事忍讓,有時佢又發大脾氣,提出分手,我只有接受,move on,其實一直我都有諗過分手,但做吾出,既然佢提出,就收起哂付出既感情,重新出發,到之後幾個月佢再追番我,重話要結婚,我已經將佢忘記了。

男爵府

你可硏究一下。
1)同理心;易地而處,代入男友身份感受一下
2)分手宣言:真心感謝對方的竉愛,讚對方之餘你可有慚愧做得不夠好
3)反省問題在那里:不要看對方會改變,看自己要怎樣改,自己都改不了,就算了
4)冷靜期:不要短訊電話轟炸對方,自己有決心改但也要真正斷聯對方一段時間,讓時間沖淡事件
5)開始聯絡:閒話家常好了,打電話可以試探對方口氣反應是否仍存在真關心之意,慢慢來,要表白復合可能是一些特別日子較好,如生日
6)最重要一點:肯定對方還是單身
我跟你一樣,現在學會保持冷靜,記著說話傷人是收不回來的。

男爵府

babyhi 發表於 19-3-13 10:32
佢應該忍左你好耐亦諗左好耐先會有尼個決定。三個月事實好少時間,唔使諗到一生一世,拍拖係俾你學習和對方 ...

我認同,因為我都係呢個原因同被ex分手,我亦都隨著佢行動而分手,後來佢找番我,我都係去意已決。不再留戀,因為臭脾氣係冇得改。只有另一方不斷忍受。

大宅

我之前同男友都係因為成日嗌交分過手,後來剛好分手3個月就一齊返。
剛分手的時候我有指出自己唔啱,都有話佢知佢邊d嘢令我感覺佢對我唔好,見佢不為所動。我一路又學嘢又識朋友又gym又ig post靚相咁。之後我製造機會見面,就一齊返lu。
果時我唔低姿態的。我講明覺得我改但佢都要學下點樣照顧我感受,如果唔係復合都係會散。
不過我地果時一齊左3年。一齊左之後佢對我越黎越好,我地好少再嗌交。
如果得單方面改,最後都係會嗌交散

大宅

冰封三尺非一日之寒

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我諗佢唔係為單一件事而狠心分手的, 可能過往佢都有不滿, 積存了下來。
所以有時沒有珍惜, 錯過了, 已經難回頭。
又或者, 命運注定佢唔係你MR. RIGHT。
MOVE ON啦~ 錯了, 下次學精, 要識珍惜! 男人唔可以縱, 但同樣男人面皮薄, 下下發脾氣, 唔好話BF, 家人都忍唔到。改善下自己, 期待下一次緣份到。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

首頁

尾頁

跳至