家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

想問下申請左3個月定期3.8厘既jm們申請時麻煩嗎?拎返錢出黎難唔難

珍珠宮

TissueBB 發表於 19-3-13 00:18
想問下申請左3個月定期3.8厘既jm們申請時麻煩嗎?拎返錢出黎難唔難
...

有支票簿,同轉數快

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

小mama 發表於 19-3-13 00:49
有支票簿,同轉數快

要有呢樣野就無麻煩?thanks

子爵府

畀面勳章

小mama 發表於 19-3-13 00:49
有支票簿,同轉數快

是不是在app內申請支票簿嗎?

大宅

我都想知

男爵府

inmotion 無支票簿,download 中信領牌app 再匯走啲錢。

大宅

打算到時fps轉走筆錢

水晶宮

點都要去分行一次轉返個戶口做一般戶口,我問個職員:即係搵嚟搞?佢仲話係!多咗好多工作
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

bmuimami 發表於 19-3-13 17:02
點都要去分行一次轉返個戶口做一般戶口,我問個職員:即係搵嚟搞?佢仲話係!多咗好多工作
...

不是apps,可做晒?

複式洋房

我從來冇落過中信分行,亦唔使開支票戶口,開咗Immotion用FPS轉出轉入完全冇問題,仲做第2次定期添。

其實Immotion係認你第一次用FPS轉錢入去嗰個戶口用嚟第日轉錢出去。FPS唔係一定要認名或電話或FPS ID,你總之有個香港嘅銀行戶口就可以打個銀行code同個銀行戶口號碼就轉到錢。我用恒生,照跟Immotion個transfer in版内寫嘅銀行code同個銀行戶口號碼就轉到錢入Immotion,轉完第2日Immotion戶口就認得我個恒生戶口,然後就可意轉錢走。要轉錢走同用Immotion嚟買股票就要download埋個CNBCI Token app。我已經幫我幾個屋企人照樣setup Immotion擺10萬定期然後轉錢完全冇問題,跟足Immotion佢教學做就得,從來唔使話要落分行或開支票戶口或開FPS code先可以提錢咁麻煩

水晶宮

圓圓2017 發表於 19-3-13 23:17
不是apps,可做晒?

開頭我都以為係咁,但原來唔係
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

blackshark3 發表於 19-3-14 00:18
我從來冇落過中信分行,亦唔使開支票戶口,開咗Immotion用FPS轉出轉入完全冇問題,仲做第2次定期添。

其實 ...

用fps轉錢走,最多每日20萬。我都係用apps開咗戶,做埋定期之後再打去問詳細情況,如想繼續用個戶口做大額少少定期(大約一百萬)同想拎支票簿日後發支票咁點手續,CS個職員叫我去分行轉返個戶口做「一般戶口」而非「虛擬戶口」(大概叫法),攪完之後個戶口號碼同之前只做定期唔同嘅,我諗CS同分行職員唔會老點我掛?
Anyway已經去做咗手續,亦繼續用緊個戶口。
你的幾個戶口只做一次過定期定點?會唔會繼續用呀?

別墅

其實 ...

咁我想問轉出再轉入做新定期個息率係咪會高啲㗎?

男爵府

回覆樓主:

點解覺得有麻煩, 你覺得有乜嘢麻煩?

男爵府

回覆 swkk-babies 的帖子

計昨日結餘與上月最後一日結餘差額

別墅

sheepmui 發表於 19-3-14 09:04
回覆 swkk-babies 的帖子

計昨日結餘與上月最後一日結餘差額

我好蠢
想問多句 甘係咪即係做完定棋之後要將啲錢轉走等到與月尾完左之後下個月1號先再轉返入嚟啊?

子爵府

回覆 blackshark3 的帖子

jm 你好叻呀 請問第2次做定期息率會吾會低好多 ?

男爵府

swkk-babies 發表於 19-3-14 09:19
我好蠢
想問多句 甘係咪即係做完定棋之後要將啲錢轉走等到與月尾完左之後下個月1號先再轉返入嚟啊?
...

如果由頭到尾你都係得一份錢的話,可以咁講。如果你次次都係臨月尾前幾日到期,就有so既,但如果你係月頭到期,唔通你浪費一個月時間唔做定期?其實新舊資金都係差0.05左右姐,早幾日做啲息都係番到啦。

別墅

sheepmui 發表於 19-3-14 11:38
如果由頭到尾你都係得一份錢的話,可以咁講。如果你次次都係臨月尾前幾日到期,就有so既,但如果你係月頭 ...

明白 多謝你甘詳盡嘅解釋

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實 ...

首頁

尾頁

跳至