自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

想問居屋係咪一定可以做到9成按揭?因我兩公婆冇首期,月入加埋大約四萬左右,因而家租樓都要萬幾蚊,想試抽居屋,但屋企人亦都幫唔到手,諗住去銀行借首期,但借過錢仲做唔做到9成?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joey8 發表於 19-3-13 09:07
想問居屋係咪一定可以做到9成按揭?因我兩公婆冇首期,月入加埋大約四萬左右,因而家租樓都要萬幾蚊,想試 ...

d人話居屋有呼吸plan
放下自在

男爵府

想問居屋係咪一定可以做到9成按揭?因我兩公婆冇首期,月入加埋大約四萬左右,因而家租樓都要萬幾蚊,想試 ...

白表..抽到先算啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

cattz288 發表於 19-3-13 09:10
d人話居屋有呼吸plan

呼吸plan係咩?

珍珠宮

NatalieTY 發表於 19-3-13 09:12
白表..抽到先算啦

我諗住試抽

水晶宮

咁你有無考慮過抽到居屋, 每月要供幾錢? 你現在萬幾蚊租夠唔夠cover 供樓?

而且自己樓比租樓有額外開支。 如管理費, 差餉。 如果抽到地方唔近返工地方, 交通費又會大左。 如果遲d加息, 頂唔頂等住呢?要點安排呢?

條數唔係只係計首期咁簡單。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joey8 發表於 19-3-13 09:16
呼吸plan係咩?

有呼吸就offer
放下自在

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

重有裝修費

wcpcelia    發表於 19-3-13 12:09

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-13 09:18
咁你有無考慮過抽到居屋, 每月要供幾錢? 你現在萬幾蚊租夠唔夠cover 供樓?

而且自己樓比租樓有額外開支 ...

就係唔識計
不過揀既位置都近番工,真係抽中諗住揀大窩口或長沙灣,啲朋友成日話如你而家仲唔買樓,過多二年40歳仲難做按揭,公屋又冇資格申請,夾響中間可以點。。。

水晶宮

kayi0556 發表於 19-3-13 09:20

重有裝修費

起碼5,6十萬連傢俬

無首期真係唔會諗,有首期,都係借裝修錢

但首期加裝修一齊借,超過100萬,仲要每月供樓

珍珠宮

kayi0556 發表於 19-3-13 09:20

重有裝修費

好係就銀行一次過借埋,冇諗住大裝,預20萬左右

珍珠宮

李露眉 發表於 19-3-13 09:22
起碼5,6十萬連傢俬

無首期真係唔會諗,有首期,都係借裝修錢

二百萬左右樓都要咁多

水晶宮

Joey8 發表於 19-3-13 09:21
就係唔識計
不過揀既位置都近番工,真係抽中諗住揀大窩口或長沙灣,啲朋友成日話如你而家仲唔買 ...

但都係要供得起。

你有無計過買幾錢樓, 供款年期, 每月要供幾多錢?

即使比你借哂首期, 裝修費, 你還唔還得起至係問題。

touchwood還唔到, 賣番間居屋比房署, 連裝修費都蝕埋。

上網或去銀行問下供樓還款額點計。 知道先至好諗買樓。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

Joey8 發表於 19-3-13 09:23
好係就銀行一次過借埋,冇諗住大裝,預20萬左右

裝修20萬,咁傢俬??
傢俬全屋,起碼十幾萬

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-13 09:28
但都係要供得起。

你有無計過買幾錢樓, 供款年期, 每月要供幾多錢?

即係冇屋企人幫冇首期唔好諗喇

珍珠宮

李露眉 發表於 19-3-13 09:29
裝修20萬,咁傢俬??
傢俬全屋,起碼十幾萬

我有朋友啱裝修完,全屋裝修加傢俬 total 18萬左右

男爵府

Joey8 發表於 19-3-13 09:16
我諗住試抽

唔駛諗太多,抽中左先睇下到時咩價錢再先再諗,到時佢地會有程序教你點做。

我7年黎,由白表單人到家庭,任何居屋,白居二都未抽中過,祝你好運。

男爵府

點解一蚊都儲唔到?
除左首期,仲有律師,印花稅
仲有居屋一定係清水房,冇可能唔裝修
你而家每月儲要儲2萬,儲一年有24萬

水晶宮

Joey8 發表於 19-3-13 09:30
即係冇屋企人幫冇首期唔好諗喇

點解要諗住人幫?

你現在係要計即使需要諗(假設借首期裝修費已經有), 每月係要供幾錢, 供唔供得起。每月燈油火蜡要預錢多錢?

如果預現在租金=供樓金額, 你可以買幾錢既樓?

因為聽你講法, 你連要供幾錢都未知道點計, 亦都未去了解過。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

NatalieTY 發表於 19-3-13 09:38
唔駛諗太多,抽中左先睇下到時咩價錢再先再諗,到時佢地會有程序教你點做。

我7年黎,由白表單人到家庭, ...

我都唔知試唔試好

首頁
12345...13

尾頁

跳至