自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

Joey8 發表於 19-3-13 11:41
我地兩公婆唯一嗜好就係去旅行,平時可以好慳,放假可以宅響屋企煲劇煮野食算,但如連旅行都cut埋我諗未必 ...

咁你都係儲左首期先好買

大宅

Joey8 發表於 19-3-13 09:30
即係冇屋企人幫冇首期唔好諗喇

你地無能力就緊係唔好諗啦,個個好似你兩個咁得兩萬諗住借99%就買到樓,咁全民買樓啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

cattz288 發表於 19-3-13 11:31

唉~無父蔭已經好無奈, 仲要拎埋儲落果舊錢

所以我覺得我老公好偉大,當時佢父母仲以死威脅佢同我分手,係曾經分過,之後又話俾首期佢買樓,佢冇要,最後都同番我一齊,仲暪住佢父母同我簡單簽字結婚,冇擺酒簡單同我屋企人食飯,不過去左布拉格影結婚相。
之後佢聯名戶囗啲錢,之前佢阿媽話幫佢投資啲錢就全部冇晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

hellohelloruby 發表於 19-3-13 11:34
2人收入4萬, 減咗租屋當1.5萬, 仲有2.5萬, 兩個人慳慳地一個月用1萬得唔得呢? 咁每月可儲1.5萬, 1年就有18 ...

仲有屋企野,水電煤,大家父母家用,搭車食飯,最多$5000

珍珠宮

nicole1021 發表於 19-3-13 11:36
居屋有政府支持, 銀行批按揭基本上一定批。 要留意白表要先比一成首期(點都要嘔出嚟), 去到銀行可試下 ...

我地點都嘔唔到。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Joey8 發表於 19-3-13 11:54
所以我覺得我老公好偉大,當時佢父母仲以死威脅佢同我分手,係曾經分過,之後又話俾首期佢買樓,佢冇要, ...

今時今日仲有好似睇韓劇既父母咁要迫仔分手?!
放下自在

男爵府

如果結左婚,老婆有一個物業,老公可否抽居屋?

大宅

Joey8 發表於 19-3-13 09:07
想問居屋係咪一定可以做到9成按揭?因我兩公婆冇首期,月入加埋大約四萬左右,因而家租樓都要萬幾蚊,想試 ...

無首期~如何買呢?就算抽中去揀樓都要擺張本票去落訂~就算銀行借比你都會影響你做按揭的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hand_hand 發表於 19-3-13 12:03
如果結左婚,老婆有一個物業,老公可否抽居屋?

no
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-13 12:01
今時今日仲有好似睇韓劇既父母咁要迫仔分手?!

最恐怖係話家規唔可以娶離過婚既女人,又話我做sales個人好假好攻心計

象牙宮

Joey8 發表於 19-3-13 12:07
最恐怖係話家規唔可以娶離過婚既女人,又話我做sales個人好假好攻心計
...

救命!!
放下自在

水晶宮

amax18 發表於 19-3-13 11:47
你地無能力就緊係唔好諗啦,個個好似你兩個咁得兩萬諗住借99%就買到樓,咁全民買樓啦。
...

呢句好岩.

我d 朋友話,無番100個係手都唔好講買樓,
除非有父母幫.

象牙宮

Joey8 發表於 19-3-13 11:56
我地點都嘔唔到。。。

所以儲錢, 再儲錢。。。。否則咩都無得諗!
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-13 12:09
救命!!

仲膠過TBB劇
我老公仲有個貪錢細佬,之前我地一話結婚,即爆俾佢父母聽所以先分手,因為如我地結婚先,佢就唔可以拎埋阿哥啲錢做首期,只要阿哥冇拖拍就可以同阿爸阿媽拎埋阿哥份先,話遟啲先還俾阿哥。。。
我地嗰次一分手,佢細佬即行動,最搞笑仲要個剛失戀既阿哥幫佢手搞求婚。。。

水晶宮

其實樓主你計得好簡單...
好多野仲最平..黎計.
只係你saving 得2萬,我覺得已唔洗諗,even 抽到,
不過你可以試下抽,又無壞,

例如,裝修, 20萬搞掂真係無可能, 我岩岩先裝修搬屋,
根本好難做到搬左入去先慢慢置,

仲有供樓,你未計算, 同失業, 兩個人4萬,
即一方會穩到2萬, 萬一失業點搞,,
需然你話租屋都面對問題,但租屋, 你可以租平, 劏房都得.
但供左樓, 就困身20年至25年.

仲有, 未來有咩計劃?
你無講你年紀,會生bb嗎?

子爵府

李露眉 發表於 19-3-13 09:29
裝修20萬,咁傢俬??
傢俬全屋,起碼十幾萬

平平地的傢具,不需十幾萬,裝修簡單D,十幾萬兩房單位也不太差了
當然不會豪裝了

象牙宮

Joey8 發表於 19-3-13 12:15
仲膠過TBB劇
我老公仲有個貪錢細佬,之前我地一話結婚,即爆俾佢父母聽所以先分手,因為如我地結 ...

一早知佢心懷不軌? 既然佢細佬拎左舊錢, 叫佢還喇!
放下自在

象牙宮

李露眉 發表於 19-3-13 12:15
其實樓主你計得好簡單...
好多野仲最平..黎計.
只係你saving 得2萬,我覺得已唔洗諗,even 抽到,

抽中拎唔出本票, 咪又自尋煩惱!
放下自在

水晶宮

puzzledmama 發表於 19-3-13 12:18

平平地的傢具,不需十幾萬,裝修簡單D,十幾萬兩房單位 ...

首先儲左個裝修費先,
借少d

男爵府

Joey8 發表於 19-3-13 11:41
我地兩公婆唯一嗜好就係去旅行,平時可以好慳,放假可以宅響屋企煲劇煮野食算,但如連旅行都cut埋我諗未必 ...

你要買樓,要cut 旅行

首頁
34567...13

尾頁

跳至