0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世後幾個月,一如不少初生父母的心態,上班時萬分牽掛,總想自己在家,下班時急步回家,如今還到一個難得的工作機會,薪金有兩成提升,但是可以預見新工工作環境較困身,工時朝九晚八,現時工作環境很好,Family-friendly,不時可以提出home office,更可以隨時請假,公司不會黑面,與老細提出有意跳糟時,對方也很盡力挽留,說或可盡量提交新工提供的待遇。但其實,論新挑戰或日後再搵一份更好的工,日後再上新台階,新工作始終是較好,但現在公司在非金錢的條件下,真的是100分。敢問各位有小朋友的父母,你們會如何選擇?

男爵府

william82 發表於 19-3-13 11:52
BB出世後幾個月,一如不少初生父母的心態,上班時萬分牽掛,總想自己在家,下班時急步回家,如今還到一個難 ...

我會比較選擇冇甘困身既工作,因為工作已經唔可以100%陪伴佢地成長,如果工時再長,你放工後其實已經再冇更好精力同佢地玩同相處,錢固然好重要,但我覺得陪伴小朋友更重要

複式洋房

錢無咗可以再搵,但陪伴時間無咗就真係搵唔返,而家為咗湊bb我都放棄咗工作

複式洋房

如果而家既人工係可以接受既話我會選擇時間彈性既,此終有左小朋友後放既定點位已經唔再係工作,否則之後後悔冇擺時間比佢

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都唔會選擇跳,你覺得多左既兩成工資值唔值你自己付出既?

大宅

首先要問幾樣野。
第一,舊公司呢一款工作模式可唔可以維持多兩年?公司其他福利有冇cut到?你想離開呢間公司嘅原因係咪只係得人工?公司有冇比其他公司收購,或者重組工作體系?呢啲因素都會令你會冇咗而家應該有嘅福利。

第二,另外而家公司做咗幾多年?如果你而家唔轉工你之後仲多唔多機會轉?會唔會做同一間公司太多年之後好難轉工?

第三,新公司同舊公司規模差幾遠?新公司係咪大公司?除咗人工,其他福利好唔好?有冇醫療福利?小朋友係需要多時間陪伴,但係quality time都好重要。唔係話成日陪住你就代表好,讀書成長等樣樣都係錢,而家儲比將來用都係為小朋友好的。

男爵府

當然是彈性,除非屋企長老照顧得 b極好,完全無後顧之憂,尤其如果係工人,更加晤好找困身工作,隨時線你一鑊金

大宅

第四,我想問吓樓主係爸爸定係媽媽?你本身係唔係工作狂既人?如果你係媽媽,我會覺得彈性工作比較適合。但如果你係爸爸,我覺得新公司會比較好。

BB細個嘅時候好多時有媽媽陪伴會好,睇醫生打針,playgroup等第。

另外我想問吓你而家彈性上班時間,你平時會做啲乜?好似我有朋友嘅丈夫係彈性上班時間,但佢哋係屋企都唔會湊仔,都係俾返工人湊。爸爸身份有別於媽媽,所以你都要考慮清楚。

大宅

BB出世後幾個月,一如不少初生父母的心態,上班時萬分牽掛,總想自己在家,下班時急步回家,如今還到一個難 ...

我就選擇可以home office或請假易的工,始終有小朋友後,經常都需要請下(小朋友病,學校有活動,冇人睇小朋友等),我會以小朋友為由去決定我轉唔轉工。

珍珠宮

我會選擇工作彈性,可以照顧到家庭既工作

大宅

MissPuffs 發表於 19-3-13 15:33
首先要問幾樣野。
第一,舊公司呢一款工作模式可唔可以維持多兩年?公司其他福利有冇cut到?你想離開呢間公 ...

感謝回覆。第一條問題,是肯定的,是巨企,唔會被收購,福利不會受影響,搵工離開完全是為了人工和事業發展。

第二,做咗六年。我相信,而家唔轉工做死一間,日後要轉的是會較難,我相信大部分工也是如此。

第三,

新公司也是大公司,但工作性質唔同咗,上班彈性冇咗,福利差不多,只是保險好啲,新公司保埋家人,但假期少咗3日

大宅

首先要問幾樣野。
第一,舊公司呢一款工作模式可唔可以維持多兩年?公司其他福利有冇cut到?你想離開呢間公 ...

感謝回覆。第一條問題,是肯定的,是巨企,唔會被收購,福利不會受影響,搵工離開完全是為了人工和事業發展。

第二,做咗六年。我相信,而家唔轉工做死一間,日後要轉的是會較難,我相信大部分工也是如此。

第三,

新公司也是大公司,但工作性質唔同咗,上班彈性冇咗,福利差不多,只是保險好啲,新公司保埋家人,但假期少咗3日

大宅

首先要問幾樣野。

第三,

大宅

首先要問幾樣野。

第三,

大宅

首先要問幾樣野。

第三,

別墅

睇下你係咪主要照顧者
如果老婆/伴侶係主要照顧者
而份「前途工」都休足星期六日
年假足夠的話

我會揀好工
畢竟陪伴係重質不重量

但如果係主要照顧者
尤其餵人奶
或者子女好年幼
就揀份工時唔好咁長既工

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

我媽咪由細到大都係做full time mum湊大我,我好開心有媽咪湊大, 我自己生咗之後都產假後辭職做ftm,放棄左之前份工,所以你諗下你係小朋友,你會想媽咪番份咩工?
頭一兩年仲可以返新工,基本上2歲前無咩記憶,但之後一定要轉份輕鬆啲彈性啲嘅工,可以成日陪小朋友, 錢冇咗可以再搵返但親子時間過咗就冇得返轉頭

複式洋房

你份工嘅時間可以講起身返工個B瞓緊覺 收工返到屋企個B又係度瞓緊覺 你基本冇時間陪佢玩

首頁

尾頁

跳至