想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛小產,想搵中醫調理,王醫師好嗎?

侯爵府

我睇過, 佢D 用藥比較溫和, 我睇左佢一次就BINGO 不過化學左, 之後KEEP 住睇佢隔個CYCLE 又中返, BB 已經順利出世, 而家再搵佢調理身體準備第二胎

複式洋房

freshrose 發表於 19-3-13 13:34
我睇過, 佢D 用藥比較溫和, 我睇左佢一次就BINGO 不過化學左, 之後KEEP 住睇佢隔個CYCLE 又中返, BB 已經順 ...

你個陣幾耐睇一次?係咪要日日食藥?

複式洋房

我睇過, 佢D 用藥比較溫和, 我睇左佢一次就BINGO 不過化學左, 之後KEEP 住睇佢隔個CYCLE 又中返, BB 已經順 ...

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

侯爵府

ELSACYW 發表於 19-3-13 17:52

m後睇到m 到,日日要食藥,一日兩次

大宅

ELSACYW 發表於 19-3-13 12:26

我同佢唔夾
食完佢d藥 個胃頂到好辛苦 眼白黃
最後睇西醫 先知道肝指數有點高
之後立刻停食
不過中醫人夾人 要試過先知

複式洋房

freshrose 發表於 19-3-13 19:40
m後睇到m 到,日日要食藥,一日兩次

每日都食,好辛苦(emoji)

複式洋房

fungbee 發表於 19-3-13 21:35
我同佢唔夾
食完佢d藥 個胃頂到好辛苦 眼白黃
最後睇西醫 先知道肝指數有點高

都明既.....揀一個岩自己既中醫真係好難......

大宅

ELSACYW 發表於 19-3-13 21:43
都明既.....揀一個岩自己既中醫真係好難......

係呀 一定要自己試下
有時夾到人 又未必夾到你
我睇第二次問佢點解個胃唔舒服
同埋眼白帶黃 佢只叫我睇西醫
最後連第二次既藥都無要到
只可以講 唔夾我

複式洋房

fungbee 發表於 19-3-13 21:57
係呀 一定要自己試下
有時夾到人 又未必夾到你
我睇第二次問佢點解個胃唔舒服

多謝你既意見:)

侯爵府

回覆 ELSACYW 的帖子

咁你想調理身體當然要KEEP 住食, 你食D 唔食D咁就唔好睇中醫喇

洋房

ELSACYW 發表於 19-3-13 12:26

我最近都有睇過佢1.5個cycle。 由於我氣管敏感,雖然同佢講咗,但食完中藥仲咳,只好停藥。好似都唔係太夾。。。。

大宅

c8008617 發表於 19-3-14 23:20
我最近都有睇過佢1.5個cycle。 由於我氣管敏感,雖然同佢講咗,但食完中藥仲咳,只好停藥。好似都唔係太夾 ...

所以中醫真係要夾人
當時我飲左兩日已胃反
以為中藥問題
連續幾日去小便都柯茶色 都以為中藥問題
但我睇其他中醫就無呢種情況
我再去覆診同佢講 我眼白黃 小便茶色
佢只叫我睇西醫 話可能急性肝炎
我心諗 我無食乜野 就係飲完佢開既中藥咁
結果西醫叫我停中藥 話我同佢唔夾 唔好再睇
最後我睇左另一個中醫 照食中醫又無唔舒服
仲bingo埋 可惜宮外孕

洋房

fungbee 發表於 19-3-15 00:59
所以中醫真係要夾人
當時我飲左兩日已胃反
以為中藥問題

我之前睇其他中醫,都係排卵前食藥,大都唔建議排卵後食藥或針灸。但佢就唔同,要我日日食,even period 都建議我食。可能我同佢講食完藥之後的period 係超痛,我已好多年沒有經痛,所以都好奇怪。加上日日食藥都好貴,一星期睇一次通常$800~1000, 所以上星期決定停藥

大宅

c8008617 發表於 19-3-15 09:38
我之前睇其他中醫,都係排卵前食藥,大都唔建議排卵後食藥或針灸。但佢就唔同,要我日日食,even period ...

我都覺佢係比較特別
我之前睇中醫 都是m後飲幾日就得
而黃醫師就m到都要食藥 , 我仲問佢唔會黎到仲誇張咩
事後我比左佢藥單另一個醫師睇
我問點解會飲到我胃都反
醫生話 有幾隻藥材的確唔岩我飲

複式洋房

回覆樓主:

咁我都留意下會唔會有你地既狀況,咁你地而家仲有冇睇中醫繼續調理?

首頁

尾頁

跳至