想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

Miemie2017 發表於 19-3-13 14:38
首先我在討論區睇到好多人都因為免疫問題而影響懷孕
身邊朋友都好難明白及理解這個問題
但對於我這個過來人 ...

非常認同你的說法,香港政府或者部分私家醫院都不接受免疫系統問題會影響懷孕,就算咁好彩有左,多數都會胎停心跳或流產。我也有免疫系統問題,對症下藥後,懷孕已經4個月,bb 好健康無問題,諗住去健康院做個例檢,比個醫生串,唔會因為免疫懷孕不到,叫我唔好信個套同睇開個醫生。。。所以,香港仍對呢個免疫系統問題是否影響懷孕也不是發展很好,建議大家搵多d資料,唔係不斷重複問題也解決不到。

大宅

YingbigKwan 發表於 19-3-14 22:26
非常認同你的說法,香港政府或者部分私家醫院都不接受免疫系統問題會影響懷孕,就算咁好彩有左,多數都會 ...

係。我覺得香港自己呢方面發展落後,又睇唔起台灣會睇埋免疫那些因素,然後仲要寸寸地嘅態度,覺得香港醫生醫術勁d。所以好多人去台灣醫,唔係只係價錢,而係人地都解決到好多香港解決唔到的問題。例如多次流產唔信免疫問題有影響,淨係叫你不停用身體去試。

洋房

yhyeung 發表於 19-3-14 22:39
係。我覺得香港自己呢方面發展落後,又睇唔起台灣會睇埋免疫那些因素,然後仲要寸寸地嘅態度,覺得香港醫 ...

見到呢到好多人都試好多次ivf或者中左又無左,又試中醫又轉醫生等等因素,令到身心俱疲,仲要揾唔到原因。其實,免疫系統問題只係其中一樣,可能仲會有凝血問題,仲要有部份藥物要懷孕中繼續食既時候,多數唔信呢套既醫生會講世衞標準來兇你,表示可能有好多影響,但影響係乜佢又講唔到。。反而信呢套既醫生會解釋番個問題點影響,藥物有咩幫助,對b有咩影響(其實現在科技發達,抽血也驗到很多以前驗唔到既病,例如自閉,adhd, 單x綜合症。。。),只係個醫生要解釋詳細,自己再搵下相關資料了解,就明白呢個免疫系統問題也能處理到,希望呢到小小分享也幫到部分既人順利懷孕。

複式洋房

Miemie2017 發表於 19-3-13 20:50
愛群驗左圖片以下這些
除咗ANA全部都冇事
香港政府醫院有驗血塞問題冇事

我是是CD8過高,那怎麼辦

複式洋房

Miemie2017 發表於 19-3-13 14:38
首先我在討論區睇到好多人都因為免疫問題而影響懷孕
身邊朋友都好難明白及理解這個問題
但對於我這個過來人 ...

Hydroxychloroquine 在愛群有嗎?

複式洋房

YingbigKwan 發表於 19-3-14 22:56
見到呢到好多人都試好多次ivf或者中左又無左,又試中醫又轉醫生等等因素,令到身心俱疲,仲要揾唔到原因。 ...

可以分享少少我既理解
香港醫學對免疫懷孕係冇直接影響係因為其實大部分有免疫問題既病人係可以懷孕的
我係內科問醫生時,醫生也答我比我再嚴重免疫問題既病人好多都可以自然懷孕
不過他們都有食內科醫生比的藥物
那為什麼我地次次去睇婦科話比醫生知自己有免疫系統問題,他們都不理會
係因為婦科/生育科就真係睇婦科/生育科,你的免疫系統問題而不是婦科/生育科的專科
免疫系統問題不單單檢查ANA 就都確實你有,係可能需要檢查達5-10項血液化驗才確實你有
所以不是在婦科/生育科能醫治你的

而我個CASE 當我有BB後,內科醫生係有寫信比婦科醫生話比佢知我係有呢個病
要婦科醫生特別check 我bb 心跳 同提婦科醫生我呢個病有機會令bb 心跳停
所以我宜家每次去醫院都有婦科醫生照超聲波來睇bb (而不是普通健康院聽聽心跳)
所以我覺得在香港,如你發現有免疫問題不是去婦科 / 生育科
而是要去內科 / 類風濕科 ,他們才是專治免疫病

那為什麼台灣可以噤先進
可以話你們知道因為台灣做醫生人工係唔高 (我朋友正正係台灣醫生)
台灣睇一次醫生只係$50 hkd
所以很多醫生專門開一D團隊來令自己可以搵到$
正正e.g. 係醫美,整容,生育科
而翁醫生正正研究生育+免疫 (他們監管未必好嚴格)
我自己睇過翁醫生
佢會叫我每日早晚各一粒免疫藥 (但我沒有早晚食, 每日我只食一粒)
他可以醫到你令你可生育
但同時過量的免疫藥,係會令視網膜病變臟病癌症病變控制不

如果香港婦科醫生 開 大量免疫科藥物給大家
有事起上來真係......................
免疫科藥物有好多你估不到的負作用

複式洋房

Miemie2017 發表於 19-3-15 11:05
可以分享少少我既理解
香港醫學對免疫懷孕係冇直接影響係因為其實大部分有免疫問題既病人係可以懷孕的
我 ...

這是有關藥物負作用資料
http://www.skh.org.tw/pharmacy/upload/1MBH01.pdf

http://taijimom123.pixnet.net/blog/post/165146419-%E5%A5%8E%E5%AF%A7%E5%89%AF%E4%BD%9C%E7%94%A8

複式洋房

回覆 Luckybbbb 的帖子

有的,但可能台灣名稱不同~ 如叫奎寧,必賴克

複式洋房

Sorry 我不太清楚什麼是CD8,
你有睇醫生嗎?
醫生有什麼講法?

大宅

Miemie2017 發表於 19-3-15 11:09

有的,但可能台灣名稱不同~ 如叫奎寧,必賴克

原來係呢種! 我有食。

我明白,所以d 人話翁醫師用藥aggressive 係呢個意思。但我自己就寧願搏一搏,想生到B。用藥太多的確有好多其他風險。

複式洋房

回覆 yhyeung 的帖子

我都相信翁醫生,所以都飛去睇佢,問佢意見
不過我自己身體就唔多好,所以我先唔敢博食佢建議既份量
取得平衡

大宅

Miemie2017 發表於 19-3-15 11:40
回覆 yhyeung 的帖子

我都相信翁醫生,所以都飛去睇佢,問佢意見

好彩有你,我先明個ANA 多咗。
無計,我超高齡,呢兩年生唔到就無。唯有搏下。

洋房

yhyeung 發表於 19-3-15 11:27
原來係呢種! 我有食。

我明白,所以d 人話翁醫師用藥aggressive 係呢個意思。但我自己就寧願搏一搏,想 ...

仲有如果真係擔心既,內科婦科兩邊睇,買個安心都好,又聽下唔同既意見去決定。我個醫生都有講,ana指數唔會一次定型,可能下次驗又不同,所以我都去左內科跟進緊。

大宅

YingbigKwan 發表於 19-3-15 11:45
仲有如果真係擔心既,內科婦科兩邊睇,買個安心都好,又聽下唔同既意見去決定。我個醫生都有講,ana指數唔 ...

你咁講係岩嘅。不過我超高齡嘅婦女,而家要生仔,著實等唔切兩邊睇,要信咗ivf 醫師那邊先。因為我們要和時間賽跑,開針,抽卵,殖入。實際上不太容許排完內科,再慢慢決定要不要服他的藥。因為時間已嚴峻到遲幾個月都驚會無卵可抽的狀態。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-3-15 11:48
你咁講係岩嘅。不過我超高齡嘅婦女,而家要生仔,著實等唔切兩邊睇,要信咗ivf 醫師那邊先。因為我們要和 ...

你要加油呀~
我支持你食佢開既藥,大把人睇佢都係噤樣食
本身你身體都好好,就試一下吧
不過你有左BB時 就要小心D食^^

大宅

Miemie2017 發表於 19-3-15 12:00
你要加油呀~
我支持你食佢開既藥,大把人睇佢都係噤樣食
本身你身體都好好,就試一下吧

或者我同步進行,研究住點排內科。係咪一定要去政府睇先有?

複式洋房

yhyeung 發表於 19-3-15 11:43
好彩有你,我先明個ANA 多咗。
無計,我超高齡,呢兩年生唔到就無。唯有搏下。
...

我都係自己研究同不段睇下書
最後有D心得分享咋
其實除了台灣及大陸
好多國家都唔太信免疫影響懷孕

你放心....好快你有好消息^^

複式洋房

yhyeung 發表於 19-3-15 12:02
或者我同步進行,研究住點排內科。係咪一定要去政府睇先有?

不是一定要去政府的
香港都有好多私人專科醫生 (叫類風濕科)
不過你預左好好好好貴....化驗免疫要化好多項 (聽人講都要成萬)
如果大家有買保險
不防去私家醫院Check下再轉介去政府睇

複式洋房

YingbigKwan 發表於 19-3-15 11:45
仲有如果真係擔心既,內科婦科兩邊睇,買個安心都好,又聽下唔同既意見去決定。我個醫生都有講,ana指數唔 ...

你有BB 你可以再找個胎母學專家照結構 噤就真係超級放心哂
我自己找左林勇X

洋房

Miemie2017 發表於 19-3-15 12:14
你有BB 你可以再找個胎母學專家照結構 噤就真係超級放心哂
我自己找左林勇X
...

我就有左之後去健康院登記睇醫生時,拎左係私家驗血既報告同食開既藥,醫生就二話不說轉左我去政府醫院內科加婦科,開新症,都唔洗2星期有得睇。

首頁
12345...8

尾頁

跳至