自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ipipipip 發表於 19-3-14 09:32
多謝你留意我先
而睇你個名
都會知你係護府

我唔係護府一族,而係看到一些無理取鬧的會出聲,而政府真係有問題的事項我唔會幫口

你所講的政策漏洞,並唔係係大灣區多個考試場地先有,亦即唔會係大灣區沒有任何一個考試場地這漏洞就消失

如果將來真的大力發展大灣區,那自然就會越來越港人(本土亦好,新港人也好,有香港身份證的就只能歸為港人)到那邊居住,那自然就有教育問題。現在屯門、上水等地為何有那麼多內地居住的學生(雙非)﹖因為深圳那邊幾乎沒有香港課程、港府管理的學校,才導致每日咁多人來回。如果大灣區有港府管理的學校,我相信會有一大部份人改為係大灣區讀,始終唔駛兩邊走咁辛苦。既然有學校了,增設一個考試點是正常的做法。如沒考試點,呢批學生、內地人只會到香港考,並唔會因此放棄DSE,呢個漏洞並不是大灣區多一個考試點而引起。

但是現在很明顯,反的只是把漏洞完全推到增設考試點上,但核心問題明明不在此,只是借題發揮

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

leungszeon 發表於 19-3-14 09:22
我沒理解錯,教育局的原意是現在政府常鼓勵香港人到大灣區發展,既然到那邊發展,那即是會有一定數量的港 ...

我既理解都係呢樣野
天朗氣清

子爵府

ipipipip 發表於 19-3-14 10:11
黎考試同迫有關
為左唔迫
索性上去開市場。。。。。。

你真係唔明定係扮懵﹖

總之選擇性理智是你們的強項

最簡單的一個問題,全球各考試,為何會增設考試點﹖不是從方便角度考慮﹖是什麼﹖我知你答政治

教育局說了如大灣區有香港課程的學校,才會考慮加一個點,這不是為了方便那邊讀書的學生﹖真的恕我沒有你那麼有智慧,沒你想得那麼複雜

子爵府

birdbirdfish 發表於 19-3-13 23:33
咁做乜要用香港人交既稅黎培訓大灣區人材呀?清華北大咁好佢唔讀?
因為在港讀大學可以拎香港身份證嘛!到 ...

其實係我有嘢miss左定係理解錯左,唔係講緊呢個新設考試點係for大灣區讀書的香港學生咩﹖教育局講到明如果大灣區有香港課程的學校才會考慮,好似唔係無先決條件就增加考試點,之後無任歡迎任何人報考喎﹖

港府現在大力宣傳大灣區(有沒有港人搬上去住我唔評論),既然要人搬過去,那醫院、警局、消防、學校等等一些基本設施總要有吧,咁呢些學校的入學條件跟香港津貼學校一樣,for香港身份證既學生就讀,咁就算呢批人唔係大灣區住係香港住,一樣要考DSE,不是嗎﹖

就算退一步講,呢個場地係會比國內人考,咁如沒有呢個場地D國內人唔係可以到香港境內考嗎﹖現在好似講到因大灣區有考試場地D內地人才可以考DSE似的﹖

如我理解錯請指出

侯爵府

回覆樓主:

考評局財赤,當然要開源。

男爵府

內地學生黎香港讀書係唔會影響香港學生既學額架. 而且佢地要比最少十幾萬學費,並無教資會既資助.

珍珠宮

ipipipip 發表於 19-3-13 17:00
考得DSE
就可以用呢個成績報讀本地大學
變相賣教育資源俾國內生

無錯,香港學位又少左。

侯爵府

uoaccf 發表於 19-3-14 11:08
內地學生黎香港讀書係唔會影響香港學生既學額架. 而且佢地要比最少十幾萬學費,並無教資會既資助. ...

表面係
計深條數唔係
大學得八間
校舍得咁大
課室得咁多
人手係咁少
呢頭狂吸外來客
好難唔影響本地學額
而佢地係用non jupus,而非oversea
所以條隊都係個條

所謂高學費
大學變相提供不同名目的獎學金助學金
而個學費其實並非成本價

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

其實好簡單,只是要公正這一PART就要用好多資源,究竟是另一份卷定點,你點運份卷,點解香港你唔會想到這有問題(你明的),但當你去到一個同你價值觀更本不同的地方,你點可肯定做到,外國會睇你DSE做不做到,你做唔到可以唔再承認。不是一個簡單的決定。

侯爵府

回覆樓主:

目的好明顯,香港人自求多福啦

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

GBA 幼稚園小學中學都未有完善計劃,咁快跳班去考 DSE嘅?幫緊咩人好明顯吓嘩....

複式洋房

痴痴地

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-14 12:29
你講得冇錯,而家香港考場 DSE 有大劣人,本身已經係一個漏洞

咁應該要做既係堵塞而家既漏洞,而唔係製造 ...

只係回答我一句就可以:

是不是不在大灣區增設考試場地, 大陸人就沒法考DSE﹖

如果答案係"是",那一定反對增設
如果答案係"否",那不管是否在大灣區增設考試場地,大陸人一樣會香港考DSE(如為了入香港既大學攞身份證的更加去考)。我唔相信有心人為了省一個鐘頭車程,因大灣區沒大考試場地,放棄去香港考DSE攞

"以鄧小平當年對香港人財政獨立既承諾,香港學位從來冇中央財政撥款營運,唔係國立大學
而家既做法,粗暴冒犯香港財政資源,根本係違憲,香港人有權保留追究中共既權利"
---這個更越說越無厘頭,乜有人叫中央比錢攪考試場地﹖﹖你每個回應總要想盡辦法無論幾牽強都要扯到去中央違憲,真的服左你

子爵府

kittylock 發表於 19-3-14 13:22
GBA 幼稚園小學中學都未有完善計劃,咁快跳班去考 DSE嘅?幫緊咩人好明顯吓嘩.... ...

所以講左"有學校教香港課程後"才"考慮"加考試點攞,現在連學校都未有,所以暫時沒考試點呀

從官員的文句中沒有"立即"增加考試點的說法吧

子爵府

uoaccf 發表於 19-3-14 11:08
內地學生黎香港讀書係唔會影響香港學生既學額架. 而且佢地要比最少十幾萬學費,並無教資會既資助. ...

其實我剛才也想講,D JM講到班內地生黎香港讀書好似唔駛錢咁,而且學費係比local既貴很多,講到要納稅人埋單,我都諗唔明又關納稅人乜事

而且,我沒記錯,海外留學生數量是有配額的,並不會影響本地學位的數量。如30000個學位,3000個比非local的,27000 local,就算有1億個內地人考DSE,就算成綪科科5**,最多也只能爭那3000個學位。除非現今制度變了,有錯請指出

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-14 12:32
十幾萬學費又點 ?
香港學位平均一個成本價係 22萬 (幾年前數字,而家應該係更高)
就算係港漂,比左十幾萬 ...

成本價22萬係指一年還是整個學位﹖佢地係一年比10幾萬喎

而這個人畢業後,是一名有高學歷的人,留係香港打工應不是最低工資果批,要交稅呀 (當然廢青另計,本地人都有讀完大學乜都唔做等父母養)
攞綜緩你就就排斥他,有做嘢有交稅對香港有貢獻也要排斥﹖

子爵府

大家最關心的問題,就是多了這個考試場地後是否多左好多內地人考DSE爭入香港大學學位(香港身份證)。我的看法是如果一個人有心想考DSE爭入香港大學學位(香港身份證),不管係大灣區考,定係香港島考,都一定會黎考,斷估唔會為了差一兩個鐘頭而放棄考DSE。我個人看不出多了個考試場地會對香港學位會有多大的衝擊

內地人考DSE爭入大學的問題,是本身制度上的問題,並不是大灣區多一個考試點的問題。大灣區沒考試點,這個問題不會消失。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至