自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-13 16:52
總之呢, 香港人就咩都可以! 人地做就唔得 不論係移民定讀書定掃貨
...

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-14 20:49
22萬係指一個學位一年成本,就算港漂比香港本地生學費貴,唔代表係賺錢價,港漂一樣只係一班乞衣靠香港納稅 ...

如果咁講,那港人是否全部不應該海外留學﹖因都係使用緊其他國家的資源?

與此同時,是否所有國家的人(不只中國)都不應在香港本地大學讀書,因佢地都係用緊香港資源?

我知道中環金鐘一帶有很多大陸人係香港既大學畢業係度返工,怎樣說人地都係靠實力考入香港既大學,好話唔好聽叫人材,但係你就一概以論咁講到他們全都呃身分證成家人落黎(真想知道100個裡有幾多係咁樣做),全部對香港0貢獻,客觀嗎﹖

我沒記錯香港係有配額一定數量的大學學位給持有香港身份證的應考者,即使overseas也好,non jupus也好,非local的唔會佔超過學位的百份之幾多。有錯請指出。

何謂本地人我唔會評論,因這個不是重點。

問心一句,你每一篇回覆,全用上仇視性、歧視性、羞辱性的字眼去評擊某一民族,你講既嘢有幾客觀心照不宣

都係果句,若果以你的想法大陸人都是為了身份證呃資源而去考DSE,大灣區有冇考試場地也好,他們一樣會落黎香港考,沒有分別

禁止訪問

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-15 13:11
每一個海外國家情況都係唔應該比較,因為要視乎人地係咪民主國家代表得到人民意願去接收外國生,要視乎人地 ...

外國人黎香港讀書係唔係資源建設者﹖全世界200多個國家,唯獨是中國人來香港讀書是死罪,對嗎﹖

你講來講去,其實都係無point,自相矛盾,同一件事發生係其他人身上就得,發生係中國人身上就唔係,只係一味用文字攻擊大陸人。想要人認同你,唔係一直講"乞衣"、"劣"、"蝗蟲"就得,反正你成個人的思想完全被港獨入侵,叫你客觀去睇事簡單天方夜譚。

總之大陸人全死光就最好,廢up

我既立煬,不管是那個地方的人,都有權利從正常途徑申請入讀香港的大學。大學學位本身已訂了多少%給本地生,就算有1億個大陸人考DSE也好,他們也只能爭取非本地生的學額。除非有不為人知的特權從後門入讀大學,否則大陸跟其他國家的人都是從DSE考試成績高低而入讀的。納稅人的錢本身已經被預留了經費給教育,大陸人讀還是美國人讀一樣要用咁多錢。這些人(不管是大陸人還是其他國家的人)畢業後是否對香港有貢獻沒人寫包單,但如果前題已假定大陸全騙身份證呃錢,咁只係針對人不是針對事,你所講既嘢全是廢話,沒有討論的價值。

這亦是我最後一個post,你繼續去發表偉論吧,不想同你廢up落去,滿腦子只得仇視沒任何意義

禁止訪問

侯爵府

Jamieoliver 發表於 19-3-13 22:30
回覆 asa2012 的帖子

我唸唔關心自已仔女考唔到本地大學個d有幾個原因:

+不是香港人又上來的JM

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至