1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

shirley_chiang 發表於 19-3-17 23:40

雖然2個實習生對1個學生,但她們好用心教導小朋友, ...

點解我敢肯定因為我都試過, 用心但係能力不足,其實出嚟嘅效果係相差十萬九千丈遠, 我都試過比一個剛畢業嘅掛牌治療師, 好明顯睇到佢唔會好識引導我個女, 之後搵咗個專業老手, 雖然成千蚊, 但唔係親眼見我都唔信,佢可以三分鐘就帶領到我個女, 全程令到我個女好開心之餘,同時又學到好多嘢。

唔係親眼見我都唔知道有經驗同冇經驗係天淵之別

所以千祈唔好為咗慳錢浪費金錢同時間

大宅

baby668 發表於 19-3-18 19:28
點解我敢肯定因為我都試過, 用心但係能力不足,其實出嚟嘅效果係相差十萬九千丈遠, 我都試過比一個剛畢業 ...

請問可否pm私人機構言語治療師嘅資料比我呢。
謝謝!

子爵府

baby668 發表於 19-3-18 19:28
點解我敢肯定因為我都試過, 用心但係能力不足,其實出嚟嘅效果係相差十萬九千丈遠, 我都試過比一個剛畢業 ...

請問可以比治癒師資料我嗎?多謝你咁真心分享

子爵府

燕妹 發表於 19-3-18 21:26
請問可否pm私人機構言語治療師嘅資料比我呢。
謝謝!

各位唔好意思, 唔想畀人話賣廣告, 所以不願公開私人機構名稱, 而且我個女接受治療中, 佢嗰度約appointment已經好難, 如果公開咗的話,我相信我個女兒約期都會難上加難。

其實坊間 治療中心, 都會有一啲免費評估或講座。

我當初點解會揀呢間,就係因為佢做免費評估, 已經俾到非常專業嘅表現到我睇, 大家可以去多啲唔同嘅地方,感受一下就自然比較到

複式洋房

baby668 發表於 19-3-17 19:16

講返我嗰個案, 小女兩歲零五個月, 兩個月前仲未識講嘢, ...

請問可以透露一下用左幾錢治療嗎?

大宅

講返我嗰個案, 小女兩歲零五個月, 兩個月前仲未識講嘢, ...

Hello 可以畀私人機構資料我嗎?

別墅

發展遲緩,入學時會影響情緒和社交發展, 會妨礙小朋友結識其他朋友。亦會令佢哋唔識表達自己情緒,而做出破壞嘅行為,呢一個比一般嘅發展遲緩更麻煩

子爵府

臭屎b 發表於 19-3-19 23:22
請問可以透露一下用左幾錢治療嗎?

1000蚊45分鐘, 雖然係好貴, 但真係睇到效果, 而且我唔係做一樣嘢咁簡單, 除咗語言治療, 重有職業治療師, 簡單嚟講 我係瘋狂將錢倒落鹹水海

重點係好短時間已經見到佢有好大嘅提升, 無論語言同理解能力,感統 各方面

大宅

可以介紹我間私人基構語言治療師嗎?仔仔19個月只係識叫爸爸媽媽,極度擔心中

子爵府

mycatcat 發表於 19-6-23 02:53
可以介紹我間私人基構語言治療師嗎?仔仔19個月只係識叫爸爸媽媽,極度擔心中
...

其實之前我都講過, 唔會喺呢度作出任何介紹, 如果我介紹畀你, 你反而更加要有戒心, 之前我都講過,坊間有好多免費評估, 逐間逐街去 同果啲語言治療師傾下, 或者參加下佢哋嘅講座, 佢哋有幾多料你自然心中有數

禁止訪問

大宅

我都覺得d評估好討厭除非你確定佢智力有問題,如果唔係,就咪鬼小題大做囉,都唔知邊個發明呢d f_ _king評估

複式洋房

請問可否pm治療師資料?

子爵府

babytingbaby 發表於 19-6-28 16:36
我都覺得d評估好討厭除非你確定佢智力有問題,如果唔係,就咪鬼小題大做囉,都唔知邊個發明呢d f_ ...

不能完全同意, 其實就係透過唔同嘅評估, 反而對我個女有更深入嘅了解, 好多專業人士畀多好好嘅意見, 所以佢先至突飛猛進

大宅

miracle1234 發表於 19-3-17 20:19
衛生署有個網站可以參考自己小朋友是否發展在正常範圍
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/1 ...

我個仔都好似有少少

大宅

小泰子 發表於 19-6-26 01:05
回覆 baby668 的帖子

喺吖 真係要參加多啲 去了解吓 我之前連我仔仔間playgroup都請咗啲有經驗嘅治療師親 ...

我想問下有咩方法可以訓練口肌

禁止訪問

複式洋房

Wingeeeee 發表於 19-3-13 15:41
我個女現時2歲半,出世開始除左戒夜奶係快之外其他乜都遲過人
反身遲過人,坐遲過人,企遲過人,行遲過人, ...

想問 你小朋友幾大識行路,我囡1歲 兒科轉介佢去做評估

別墅

Wingeeeee 發表於 19-3-13 15:41
我個女現時2歲半,出世開始除左戒夜奶係快之外其他乜都遲過人
反身遲過人,坐遲過人,企遲過人,行遲過人, ...

我個仔3歲,都係學咩都遲過人,講野都比較弱,做過評估都係話佢發展遲緩,而家佢都係shining family上緊暑期班接受訓練,有言語治療師會同佢地上堂

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至