0-6個月

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓

人奶唔多要補奶粉,係咪熱氣?飲緊illuma, 20日大,開兩匙奶粉,連水一枝奶飲緊140ml

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

會唔會有眼水流添,小朋友涙管未成熟 

複式洋房

2019新春慶豚圓

臭Patpat小B 發表於 19-3-14 11:28
會唔會有眼水流添,小朋友涙管未成熟 

有少少但眼屎就好明顯,日日都有

大宅

Skaiden 發表於 19-3-14 11:38
有少少但眼屎就好明顯,日日都有

我BB出世嗰陣時都係咁流眼水跟住又有眼屎一日要抹三四次,睇醫生話啲BB眼仔個涙線未發育成熟大約半歲左右會好啲,不過如果真係好嚴重睇下醫生先,我嗰時就返健康院順便問嘅,咁我個B好似到六七個月到就開始慢慢越來越少之後就冇嘢啦

大宅

2019新春慶豚圓

Skaiden 發表於 19-3-14 11:07
人奶唔多要補奶粉,係咪熱氣?飲緊illuma, 20日大,開兩匙奶粉,連水一枝奶飲緊140ml
...

唔關事,我仔全人奶,有一隻眼睛都成日好多的。淚線未發育得好嘛,不用擔心。

複式洋房

2019勳章

正常的, 不過我記得我大B細個時冇咩眼屎問題, 所以細嗰個一日要抹成4-5次我都有擔心過

複式洋房

2019新春慶豚圓

臭Patpat小B 發表於 19-3-14 12:05
我BB出世嗰陣時都係咁流眼水跟住又有眼屎一日要抹三四次,睇醫生話啲BB眼仔個涙線未發育成熟大約半歲左右 ...

聽你咁講咁我都放心d,開頭好驚係咪隻眼發炎

複式洋房

2019新春慶豚圓

MissPuffs 發表於 19-3-14 12:38
唔關事,我仔全人奶,有一隻眼睛都成日好多的。淚線未發育得好嘛,不用擔心。
...

謝謝解答!

複式洋房

2019新春慶豚圓

kaykayll 發表於 19-3-14 13:36
正常的, 不過我記得我大B細個時冇咩眼屎問題, 所以細嗰個一日要抹成4-5次我都有擔心過 ...

謝謝解答!

複式洋房

唔使擔心 嗰陣我b一出世已經勁多眼屎 之後自己會無

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Bee_1119 發表於 19-3-14 20:01
唔使擔心 嗰陣我b一出世已經勁多眼屎 之後自己會無

我果件都係,後來就冇喇

男爵府

用凉開水濕棉花勤力D抹,好快無

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
初初仲細淚線未發育好,有眼屎都唔出奇,
我自己都有餵呀仔飲illuma,都唔覺佢熱氣

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我大囝當時都系好多眼屎,醫生話通常三個月前淚線未發育完成才有呢d情況,。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊