6個月-1歲

跳至

複式洋房

我自己都唔覺, 係老公講起先發現仔仔係轉左2號幾日開始起濕疹, 依家有搽野但係就係斷唔到尾, 所以忍唔住想上黎問下, 係咪我地多心呢?

別墅

2019勳章

應該就唔關事,我覺得係佢地過左抗體期(6個月)我女都係呢個時候有濕疹,so sad

別墅

2019新春慶豚圓

有冇轉洗衣液/沖涼液個D先? 加固加成點?
有可能關奶粉事不過都要留意晒所有因素

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

濕疹有好多因素架,可能天氣都係一個。或者你停左2號先,再留意下bb有冇咩變化。或者問問醫生

複式洋房

2019新春慶豚圓

有機會~因為2號同1號個營養比例唔同左,有人真係試過轉返1號就好返好多

複式洋房

回覆 tinafung_ 的帖子

即係要轉返1號先得? 但係佢營養比例唔同唔係應該架咩? 始終bb唔同階段要唔同營養都係正常架嘛

複式洋房

2019新春慶豚圓

sailormarschur 發表於 19-3-15 11:45
回覆 tinafung_ 的帖子

即係要轉返1號先得? 但係佢營養比例唔同唔係應該架咩? 始終bb唔同階段要唔同營養都 ...
唔一定嘅又~我對孖B飲卡xx妮之後就好好多同埋少左稀便

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

tinafung_ 發表於 19-3-15 13:42
唔一定嘅又~我對孖B飲卡xx妮之後就好好多同埋少左稀便
我妹個b都係咁...之後我上網search先知原來都好多媽媽俾bb飲呢隻話係低敏,所以我都諗住個b遲下出世俾佢飲依隻

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我覺得濕疹都有好多原因嘅

複式洋房

sailormarschur 發表於 19-3-14 13:51
我自己都唔覺, 係老公講起先發現仔仔係轉左2號幾日開始起濕疹, 依家有搽野但係就係斷唔到尾, 所以忍唔住想 ...

濕疹有好多引發點 你最近有冇畀佢試新食物 或者屋企買咗花 仲有天氣問題

複式洋房

kookwokpan 發表於 19-3-16 00:20
濕疹有好多引發點 你最近有冇畀佢試新食物 或者屋企買咗花 仲有天氣問題
...

環境因素時冷時熱太乾燥 有濕疹要注意保濕 或者可以睇中醫開中藥畀呀B沖涼

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊