自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

tingting2200 發表於 19-3-14 14:44
邊個地方都有好人壞人,今日想同大家分享單好人好事

話說尋日同c6有急事即日來回大陸香港,回程時已經好疲 ...

其實類似好人好事在內地唔係偶然事件,好多人都遇到,感謝樓主係呢個充滿牢騷抱怨的社會里分享正能量,宣揚良好品德!

珍珠宮

tingting2200 發表於 19-3-14 15:05
有呀,c6即時係司機面前打去交通組表揚個司機,司機聽到好開心咁
...

好難得!司機很好人,值得表揚!

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MMVV 發表於 19-3-16 00:29
今年蓮塘口岸都開埋,佢真係耍上去look 一look.

原來又有新口岸!

放下自在

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 tingting2200 的帖子

禁止訪問

大宅

CHANYINTING 發表於 19-3-16 12:35
十幾萬深圳雙非孽種乞衣,日日躝黎香港乞食,我香港人要追究你地深圳班雙非孽種,點解仲要捨近去遠 ??

深 ...

知你無膽啦,你話要討債嘛,唔係去找債仔咩,喺BK追?
港獨有你,習總都笑到look地。

男爵府

司機值得表揚(emoji)(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tingting2200 發表於 19-3-14 14:44
邊個地方都有好人壞人,今日想同大家分享單好人好事

話說尋日同c6有急事即日來回大陸香港,回程時已經好疲 ...

岀路遇貴人!

不過見過女廁有人成個包包漏左,啲人都無動於衷,無人會攞的

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

beagoodman 發表於 19-3-16 18:26
知你無膽啦,你話要討債嘛,唔係去找債仔咩,喺BK追?
港獨有你,習總都笑到look地。
...

人地呢啲叫鍵盤救港,唔容易架

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-16 21:10
深圳雙非乞衣日日躝黎香港乞食,我要追債,何必捨近就遠去深圳 ??
BK 有人話深圳人好有品格,我正係想問樓 ...

自己同自己講嘢,自我娛樂,真有趣。有時做人要自我反醒,唔好成日怨天怨地,回望過去。點解人地成功自己失敗,一定有原因。世界是不停轉頭,時移世易,在甚麼時甚麼地方都要適應,吃得苦中苦,將來必成大氣。

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

子爵府

Part 2

另外有單分享,朋友前幾日返深圳出差,搭公交車(公共巴士) 返羅湖,唔小心跌左部iPhone,落左車先發覺。由於當時趕住返香港,佢冇報警,第2日先係香港打電話去巴士公司問。好好彩,巴士公司之後覆佢,有清潔工人執到部電話,交返比巴士公司。朋友之後去深圳巴士公司扲返部電話,清潔工人&巴士公司亦冇要求酬金

朋友呢個經歷都好好彩,事後佢都好感恩,估唔到最後可以搵得返部電話。我以前試過係小巴跌左部電話,當時即刻打比自已,第一下係通,但冇人聽,之後再打幾次都係唔通。雖然當年果部唔係智能電話,但對一個學生黎講,真係好肉痛,又好失望

我以前對大陸人好有介心,每次返大陸玩都好小心,經過今次自已經歷同埋朋友的經歷後,真係對佢地有所改觀。希望以後無論香港,大陸定任何地方,都有越黎越多好人好事

P.S. 本Post無意挑起或討論中港矛盾,不喜勿插

首頁

尾頁

跳至