0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

坐左兩個星期月 不幸地遇上地獄陪月
餵人奶佢比豆豉我食 整醉雞翼我食
買送買兩個西蘭花 ... 自己帶走一個
即係包埋佢伙食 成兩個星期
我開刀 又走去整雞蛋我食!
無常識,同我講私家醫院夜晚唔會餵奶比阿b
所以阿b佢可以戒夜奶
試問一個初生bb點可能夜晚10幾個鐘唔食野!

幸好 佢自己提早收皮,又好好彩地塭到人接
我真係要好好休息下!

男爵府

Jayingto 發表於 19-3-14 15:58

你個陪月好有問題

大宅

回覆樓主:

請陪月真係講彩數,我之前個陪月都係又懶又乜都唔識又貴。

複式洋房

mrshong2011 發表於 19-3-14 18:01
請陪月真係講彩數,我之前個陪月都係又懶又乜都唔識又貴。

佢要扮識 攪到我無休息過

別墅

Jayingto 發表於 19-3-14 18:14
佢要扮識 攪到我無休息過

我聽過講座,我地平時食的豆鼓係無收奶的作用,話吾食得嗰只豆豉係我地平時不會買

男爵府

有親戚當年擺個BB 係人地屋企日間託兒, 點知無掃風嘔奶入院
今日就話係皇牌陪月, 仲北上教人

真係唔覺班陪月有知識過現代媽媽

男爵府

大陸有d 地方產後係會食黃酒煮雞, 台灣人產後會食麻油雞, 一樣有酒

可能你個陪月係外省大媽, 照自己家鄉一套

不過傳統做法, 未必代表正確. 始終係餵母乳, 好多野唔食得, 特別係藥材

複式洋房

回覆樓主:

我個陪月都係,又懶又咩都唔識,日日煮豬肉我食,坐完月都仲係面青青(emoji)請好陪月真係勁難

珍珠宮

真係好有問題亞,不過都好彩,搵到個好嘅接班

男爵府

要Bb甘細戒夜奶好恐怖大人食既都算了

男爵府

好彩有第二個

別墅

我之前陪月都好差,歪理當常識咁教我,搞到我冇得休息又追唔到奶
仲成日叫我訓覺唔洗埋身餵,佢去開奶粉

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

有時請陪月,身邊最好都有個長輩照料下。

禁止訪問

男爵府

見到好多呢D case,陪月成二萬,常識衰過外傭姐姐,好多係大陸人,

複式洋房

HappyMaMaBaby 發表於 19-3-16 13:02
見到好多呢D case,陪月成二萬,常識衰過外傭姐姐,好多係大陸人,

係呀!我工人姐姐都識得多過佢

大宅

薄荷熊 發表於 19-3-15 20:31
我之前陪月都好差,歪理當常識咁教我,搞到我冇得休息又追唔到奶
仲成日叫我訓覺唔洗埋身餵,佢去開奶粉
...

同我個一樣,自稱湊過3x個b, 成日叫我補粉,我話補咩粉,我成雪櫃都奶。係咁叫我泵,泵完佢質俾bb食,係真係質,我親眼見佢狂搖個樽迫佢食,我話佢佢仲要話b食得唔好。坐月成個月一次都無入過房幫我埋身,只係話埋身好簡單,隊個b埋去就會食喇

別墅

littletutor 發表於 19-3-16 15:51
同我個一樣,自稱湊過3x個b, 成日叫我補粉,我話補咩粉,我成雪櫃都奶。係咁叫我泵,泵完佢質俾bb食,係真 ...

我個陪月都冇幫我埋身,佢自己母乳餵仔餵到3歲,見佢咁多年埋身經驗應該幫到我,點知冇
係咁迫我個女飲奶,我訓一陣,佢幫我餵成180cc奶俾佢,之後嘔哂奶
我塞奶佢就係咁話唔關佢事,一定係我食錯野. 我冇話關佢事,佢既唔俾建議我又唔諗下點幫我,我心情勁差

大宅

普通豆豉食得既,會退奶嗰隻叫 淡豆豉,中藥黎。
不過你個陪月真心離譜初生b介乜春夜奶。
依家陪月課程好易考,我朋友既99都去考左,但無常識又唔衛生,好恐怖。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

nalinacc 發表於 19-3-15 20:28

好彩有第二個

首頁

尾頁

跳至