3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己都覺得佢一定係。仲有少少讀寫障礙。 我教到好氣餒 好唔開心。由初初唔知佢有病,鬧佢。到依家知道佢有病,佢控制唔到,我變得好有耐性溫柔對佢。但佢對讀書態度仍然係超級抗拒 個心只想玩。一想到做功課冇得玩就喊。我真係唔知點做 唔識教。有冇媽媽對著呢種小朋友都係咁。好想知道我應該點做 會令佢好 令大家好。好想呻 好想搵同道中人傾下

大宅

MommyPanel勳章

cav1557 發表於 19-3-14 18:28
9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己 ...

佢平時有咩徵狀?(除左做功課)

大宅

9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己 ...

建議你可以去「教育王國」個Special版問下意見。

大宅

sinam 發表於 19-3-14 19:02
佢平時有咩徵狀?(除左做功課)

老師話佢上堂狂同隔離位傾計
玩文具 發白日夢。
除左做功課,上堂呢啲嘢,其他行為嘢都好好 有禮貌 有問有答 出街唔算周圍走 聽教聽道理 自理都好。
係一同佢講到讀書嘢,就唔知點教佢好

大宅

cav1557 發表於 19-3-14 19:18
老師話佢上堂狂同隔離位傾計
玩文具 發白日夢。
除左做功課,上堂呢啲嘢,其他行為嘢都好好 有禮貌 有問有 ...

我仔小一時都係成日發夢(出竅咁),做嘢、反應都好慢。一樣唔會走來走去,有禮貌的,但自理一般。
如果幼稚園時你不重學術,小一係要追足一年的。好大程度係因為佢睇唔明+聽唔明上堂既嘢,自然返黎對住份功課唔想做。
提升佢能力,1.專注力 2. 基本語文
專注力可以打千秋、砌lego
語文可以伴讀、一定要讀題、揀重點字出黎,寫出黎貼出黎教佢。
父母要好堅持,份量唔係重點,但態度重要。

大宅

sinam 發表於 19-3-14 19:57
我仔小一時都係成日發夢(出竅咁),做嘢、反應都好慢。一樣唔會走來走去,有禮貌的,但自理一般。
如果幼 ...

多謝你的心得

複式洋房

其實你小朋友仲未確診係ADHD,媽媽不要太灰心!我見有好多媽媽都初初以為小朋友係,但實際又不是!而且你仔仔仲好有禮貌,唔會走來走去!我覺得未必係!我明白你感受,因我仔都會為左無得玩而發脾氣和哭鬧,我都係解釋和俾甜頭佢,鼓勵佢做好先玩!又或者係條件式,只要佢做功課,就可以得到一張貼紙,夠10個可以換一樣東西之類
[url=http://www.baby-kingdom.com/static/image/smil

珍珠宮

王國教室勳章

加油呀

禁止訪問

複式洋房

我之前係小學教師,曾經有個小三學生都係多動症,但媽媽唔想比佢食藥,始終藥物有副作用,最後睇左一位良心兒科醫生教佢調理,一個月後慢慢可以在課室坐定定,默書由零旦變番剛合格,各科老師都好surprised! 有需要我PM醫生資料比你(emoji)

禁止訪問

男爵府

我個個都係咁,仲衰,要坐係人佢隔離先肯做功課,已經先天不足仲要懶到出汗,仲其他行為問題,打人推人,我俾老師投訴到暈

大宅

emmy_chan 發表於 19-5-7 19:04
我之前係小學教師,曾經有個小三學生都係多動症,但媽媽唔想比佢食藥,始終藥物有副作用,最後睇左一位良 ...

PM

大宅

我之前係小學教師,曾經有個小三學生都係多動症,但媽媽唔想比佢食藥,始終藥物有副作用,最後睇左一位良 ...

可以pm 我嗎?

大宅

回覆 emmy_chan 的帖子

可以pm 我

大宅

Pls pm, thx(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

可 pm 我嗎?謝謝

男爵府

可否pm我呀

別墅

Pls pm

大宅

回覆 emmy_chan 的帖子

麻煩可以PM醫生資料比我嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至