少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-18 10:43
好傷心!自問付出100分努力了!現在很迷惘!

我曾經都經歷過你既心情,很心痛很迷惘,又不知怎樣好,後來我選擇了繼續對佢好好,當中亦不能一味寵,佢真係做得唔啱既,我會話佢,但不是大吵大鬧,係用普通傾計語氣去講,好感恩,依家佢越大個,比以前乖左好多,無咁反叛,亦識得對番我好。
希望你都唔好放棄,加油!

公爵府

tutik 發表於 19-3-22 09:48
其實我對個仔要求都好低,想去第時搵到食。
佢下星期呈分,之前面試衰咗,佢都明白要靠大抽獎不能跌band。 ...

有時小朋友可能講左D晦氣説話,過左心佢自己都唔知,唔好放在心上,我相信一家人無隔夜仇的,過一兩日大家就忘記了。
唔好唔開心呀~

大宅

之前上BK, 都係睇報料, 睇財經, 睇旅行野....估唔到都要係樹發帖同大家戰友訴下苦水.....
我有仔12, 女8....
做了8年既工人姐姐唔續約, 都好, 諗住要小朋友學習獨立自理...
但發覺都係自己一廂情願, 自己搵自己笨...
有時吃力不討好, 啞子吃黃蓮, 有苦自己知...

同樓上一樣, C6完成幫倒忙... 冇姐姐... 佢唔會幫手跟吓手尾...
阿仔有問題, 只會向我投訴, 要我做醜人....
3月以來, 2日唔埋3日就同佢嘈...
家陣家中充滿負面情緒.... 我就快爆..
有時覺得係唔係自己唔識教?
我自問有試過以朋友方式跟仔女相處...
但阿仔唔領情, 唔受就唔受.....

現在, 工作, 家務, 教育, 管教, 都壓過來....
我可以點???

男爵府

lojo11 發表於 19-3-19 10:28
我仔都係青春期中, 唔好諗自己付出幾多... 亦唔好諗個仔教極都唔聽... 呢個階段係無辦法的... 過左黃金十年 ...

「青春期就係磨滅之前儲起的關係」

大宅

我已經很想死,一直在想著怎麼死才不用那麼痛苦

水晶宮

版主為何你將近月所有新的回應都刪除??
自由太多會令世人失去平衡

洋房

男爵府

mbsmime 發表於 19-3-25 01:52
教小朋友勞氣已經辛苦。 仲要遇着個另一半成日粗聲粗氣鬧小朋友。沒有耐性去解釋教小朋友。粗聲粗氣警告完 ...

同我情況好似...

男爵府

回覆樓主:

我同樣呢刻都好傷心難受!!!
仔中二了,
每朝同佢開片...
好辛苦!!

子爵府

mch411 發表於 19-4-4 12:40
亞仔P6, 開始進入青春期, 上星期打波發隊友脾氣,
無理佢, 過左半日問佢心情有冇好D, 佢話OK D,
到夜晚再問 ...

我同係差無幾, 昨日無厘頭同同學玩玩下爪人, 攪到人地條手有花同流血, 離曬譜又被投訴。佢話諗住玩下, 咪出事囉。我尋晚都喊到出黎有一刻我係好想死左去就黎爆炸, 講又唔聽, 鬧又唔怕咩野人黎架。

洋房

我都好傷心,有冇人可以傾下

洋房

我今日都比個女激,有D沖動想打開個窗跳落去....

洋房

點解冇左

大宅

我家姐個女當年入左b1中學, 本來成績都好好, 後來13歲時識左一些壞同學, 曾經偷錢, 逃學, 唔返屋企, 樣樣都有..... 家姐當然好嬲, 鬧又鬧過, 打又打過, 我眼見唔係辦法, 我私下找姨甥女傾, 初時佢態度極差, 我好聲好氣同佢傾, 佢唔聽, 我卒之用阿姨身份去鬧佢, 鬧到佢收聲, 識得喊 (識喊即係有救), 後尾可能係反叛期開始過(大約1-2年), 佢明顯改左好多, 開始識去讀書, 溫書, 冇再出夜街, 對阿媽態度好左, 結果亦順利入左大學, 依家已經28歲了, 仲係一間上市公司既高層, 佢到依家都話, 好彩當時有我鬧佢, 佢至知道阿媽既苦心, 依家好孝順, 我都安慰.....

我都有一個13歲既女, 興幸, 到依家阿女都好乖, 好聽話....

洋房

???

大宅

lai_123 發表於 19-4-8 12:51
本人極需要正能量,放工後才是真正的戰場。

我都係,共勉之

子爵府

我接受不了一向聽話的小人兒,忽然有了自己的意見。穿什麼吃什麼、什麼時候做功課、什麼時候要溫習都要有意見!

是我忘記了小人兒已經開始長大了?我何嘗會喜歡被指指點點過活。

從前小人兒的世界只有我,現在他有自己的朋友、有手機、甚至網友,遠比我繁忙得多!

忽然間,我從第一位掉到谷底,變得可有可無似的.....

是我太專注小人兒,忘了其實還有其他人和事等著我。

水晶宮

siuling0119 發表於 19-4-11 08:00
我曾經都經歷過你既心情,很心痛很迷惘,又不知怎樣好,後來我選擇了繼續對佢好好,當中亦不能一味寵,佢 ...

感謝您

水晶宮

unhappy2019 發表於 19-5-27 23:50
我今日都比個女激,有D沖動想打開個窗跳落去....

你好點嗎?我好D了,因為想通了,我們要學習愛自己多一點先,將他們放下先!

水晶宮

beebeeiloveyou 發表於 19-5-30 22:05
我接受不了一向聽話的小人兒,忽然有了自己的意見。穿什麼吃什麼、什麼時候做功課、什麼時候要溫習都要有意 ...

謝謝你

首頁

尾頁

跳至