少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

看過一文章,反叛期是人必經的,經過才會成長!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-20 22:37
我同自己講,人生是他們的!只希望他不做壞事、不做癮青就算了!
...

其實我對個仔要求都好低,想去第時搵到食。
佢下星期呈分,之前面試衰咗,佢都明白要靠大抽獎不能跌band。呢幾日佢返咗學我就整理題目、筆記,務求等佢返黎濃縮咁倒入佢個腦,温到小小都好呀,但佢埋書抬都要三催四請,到坐低一陣又話去廁所,其實返學日子一日都搵唔到半個鐘,同佢講句說話我夠二句佢已經搭嘴已經冇聽,尋日食完飯又「愛回家」( 其實日日都係咁,放學己經睇咗陣),要睇完電視,仲要抖一陣,先返埋位。但係同佢講嘢根本冇心機聽呀,叫佢做比我睇,又同我拗,累積幾日既憤怒,加上平日生活上自私既行為,琴日忍唔住爆佢,我㷫到粗口都出埋,佢臨瞓我同佢講對唔住,我心急咗, 但係都係想為佢好,佢答我一世記住我鬧佢既說話, 我應佢唔緊要 ,第日如果你學有所成, 搵到份工養活自己,你憎我都無所謂。
跟住自己成晚訓唔着,真係唔知為乜,自己盤算想將來供佢去外國讀大學(佢唔知),平時相處,包容、耐心提點(而家發覺佢依賴了我,自己沒責任),愛佢我唔計較,不放棄抹乾眼淚繼續教,換来佢只記得我鬧佢嘅說話?鬧佢之前佢自己有幾離譜佢又唔去反省? 如果我對佢冇要求,生活可以好和諧,但我就係做吾到睇住佢撞板。

水晶宮

tutik 發表於 19-3-22 09:48
佢下星期呈分,之前面試衰咗,佢都明白要靠大抽獎不能跌band。 ...

我比你心情更慘!我仔有情緒問題更加不理智,食到失控,書冇掂,⋯⋯!心痛是以前是品學兼優生!天罰我?

洋房

回覆 mickeywinnie3 的帖子

我都有個仔, 今年21, 自問由細到大都教, 但自從上了中學, 群了不良份子亦學壞, 又文身, 食煙, 真係有冇吸毒我就唔知唎,做呀媽心痛佢又點會知, 眼淚都流乾, 我地都係一個正常家庭, 出左一個不肖子, 又可以怎樣? 現在的他不做工, 只顧閒在家打機, 教又教過, 講又講過, 硬又唔得, 軟又唔得, 做呀媽可以點???為有放手....等佢踫釘,希望佢會回頭...

伯爵府

回覆樓主:

小孩升中後慢慢開始自己賞試去試,試去7仔高買,被 TV拍到,又試過被同學 挑釁,之後 忍唔住道氣出手打人 一拳,攪到好麻煩,下星期UT, 到現在都唔溫書, 上次成績已差了。

水晶宮

Vincy2513 發表於 19-3-22 11:27
回覆 mickeywinnie3 的帖子

我都有個仔, 今年21, 自問由細到大都教, 但自從上了中學, 群了不良份子亦學壞, ...

21歲已經過了青春期!他仲未醒,你扮窮冇錢比佢,佢可能會工作!

水晶宮

SAMLAU 發表於 19-3-22 11:36
小孩升中後慢慢開始自己賞試去試,試去7仔高買,被 TV拍到,又試過被同學 挑釁,之後 忍唔住道氣出手打人 ...

成績不重要!高買要坐牢,他知道嗎?

水晶宮

可憐天下父母心

伯爵府

佢下星期呈分,之前面試衰咗,佢都明白要靠大抽獎不能跌band。 ...

唔好咁嬲,睇iPad,打機真係會上癮。 唔好話細路,大人都會.
所以真係唔好從小就比佢睇。我個人覺得睇咗之後真係會對其他嘢完全冇興趣。 比慣咗唔比睇好似欠咗佢咁.大耳lon追債咁.真係同癈人一樣.

趁佢重細,帶佢去多d活動,真係陪佢一同做。唔好當托兒咁放下佢自己玩就算。同佢一同參加會有多d話題

見你回佢
"唔緊要 ,第日如果你學有所成, 搵到份工養活自己,你憎我都無所謂"

其實係咪concept錯咗。 母子重點唔係關係,反而係佢個成就? 你係咪好嬲先講呢句。

老實講,我覺得生仔都係sit本貨。現今香港女權當道,我見唔少對老婆外父外母好。 有幾可孝順自己父母。所以,仔都係粗養算。

水晶宮

1mocha 發表於 19-3-23 22:03

唔好咁嬲,睇iPad,打機真係會上癮。 唔好話細路,大人都會.

都係!仔係蝕本貨,認同粗養,過去12年我太愛他,今天我也要醒來!

複式洋房

mickeywinnie3 發表於 19-3-14 19:29
我呢刻真的十分十分傷心!

我都係!

複式洋房

係吖,就話記住你講過d咩對佢唔好,唔反省下點解人地要話佢!
又唔諗下有時5點幾起身整飯佢食、做到死死下搵錢同佢去旅行,應份架咩?

水晶宮

反叛期似撞邪咁恐佈,希望他們快點清醒!

大宅

我女同樣又係咁,呈分試叫佢温書,對住部iPad 話上網睇notes 温,老師派的notes, 練習,書本乜都冇掂過,叫極唔聽之餘,仲不斷駁咀,趕我走,比個良心佢當狗肺。嘗試過去關心佢,也冇用,佢完全領略唔到,只感覺到佢更加憎我。近日我開始放棄,"鵝"少咗,哈,又好d喎!

水晶宮

Mrs_Cat_Cat 發表於 19-3-24 23:05
我女同樣又係咁,呈分試叫佢温書,對住部iPad 話上網睇notes 温,老師派的notes, 練習,書本乜都冇掂過, ...

我都半放棄,忍耐,等待!希望他自己清醒過來!

複式洋房

教小朋友勞氣已經辛苦。 仲要遇着個另一半成日粗聲粗氣鬧小朋友。沒有耐性去解釋教小朋友。粗聲粗氣警告完下一步就狂鬧(如果沒有改善)。一叫佢改下。。就話唔教啦。。你叻你黎啦。。外人眼中以為佢為好好先生愛心爸爸。。點知個女都話爸爸似怪獸。 好失落覺得自己在育兒路上好孤單。

水晶宮

mbsmime 發表於 19-3-25 01:52
教小朋友勞氣已經辛苦。 仲要遇着個另一半成日粗聲粗氣鬧小朋友。沒有耐性去解釋教小朋友。粗聲粗氣警告完 ...

囡幾歲?爸爸唔好,她有分析能力可能對她更好!我和先生都好好阿仔咪都唔好,不能預計,總之傷心

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我都會預期有緣盡的一天,諗起就

侯爵府

mbsmime 發表於 19-3-25 01:52
教小朋友勞氣已經辛苦。 仲要遇着個另一半成日粗聲粗氣鬧小朋友。沒有耐性去解釋教小朋友。粗聲粗氣警告完 ...

我老公又係咁㗎,成日大大聲鬧仔鬧完之後個仔係咁狂喊,佢又唔氹返。平時唔多理個仔,由佢出世講得最多果句係「唔好搅」,剩識點佢去讀書,讀書我理開, 佢覺得個仔有嘢做就唔會煩佢 。
尋晚又係咁,話個仔唔去操卷喎(今日開考,我同佢温完五、六点已收工),仔無聊攪其他野,打雷咁大聲鬧仔,搞到個仔匿個床度喊話自己成日比人鬧,我又要畀佢敷mask嚟氹返佢先識笑返 。
呢個帖真係好,畀大家呻下, 又沒有批判性, 好多時 人哋唔明就會覺得係咪我都有問題教到個仔咁。其實我做幾多功夫無人知道,最想嘔係聽到啲媽咪(仔同學家長)話自己果件㸃叻㸃自動波我無理佢架。。。。個細路企企理理鬼唔知咩!我件甩皮甩骨麻。

水晶宮

tutik 發表於 19-3-25 09:23

只希望仔仔大D能醒覺!做媽媽問心無愧!夠了!我近半年日喊夜喊!眼都喊傷!沒有想過個仔突然衰到咁!

首頁
12345...6

尾頁

跳至