懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同我朋友都係睇呢個醫師, 佢次次都好快比返報告我地。其實你究竟係咪經佢轉介架?

洋房

我以前睇咗好多專科西醫, 中醫都有, 每個醫生見解都唔同。我鍾意聽好說話, 話我壓力大, 慢慢會正常番, 我信到十足......但當有醫生直接話我身體好差時, 我已不想再睇佢!
指出問題就投訴, o甘睇黎做乜? 不如自己觀察三個月或半年, 睇下係咪壓力導致問題, 再投訴吧!

別墅

applec323 發表於 19-3-15 15:06
我同我朋友都係睇呢個醫師, 佢次次都好快比返報告我地。其實你究竟係咪經佢轉介架? ...

Jm , 唔係經佢轉介又點會話佢呢? 我諗你地咩都唔反抗, 驗晒所有野就係for佢開藥, 咁佢可能唔會扣你報告掛

別墅

applec323 發表於 19-3-15 15:21
我以前睇咗好多專科西醫, 中醫都有, 每個醫生見解都唔同。我鍾意聽好說話, 話我壓力大, 慢慢會正常番, 我信 ...

哈哈 jm, 唔知點解覺得你的口吻好似個女中醫, 知道你係佢忠實fans。而家我唔係佢提出問題就投訴,而係佢好多做法有問題, 例如故意唔比report我,未開藥先收費等等。另外我諗投訴中醫唔需要等3-6個月掛?,我投訴完等中醫協會自己判啦

洋房

Jm, 我唔係佢嘅fans, 我只係睇過佢.
反抗係可以解決自己身體上的健康問題? 驗血後醫生開藥, 係負責任做法。中醫協會真係唔得閒......
我希望醫師以後能幫更多人, 也希望Jm能找到合適的醫生替妳解決問題。另外驗血報告方面, 不如再問問化驗所是否confirm 比左醫師, 或者報告仲喺化驗所裡未送出。

別墅

applec323 發表於 19-3-15 16:23
反抗係可以解決自己身體上的健康問題? 驗血後醫生開藥, 係負責任做法。 ...

Jm 我覺得你的講法只適合西醫/專業婦產科醫生, 如果你話中醫都要驗血後先識開藥, 咁把脈有咩用? 而我就選擇唔相信呢類踩界中醫,去問專業婦產科醫生意見啦。

別墅

applec323 發表於 19-3-15 16:23
反抗係可以解決自己身體上的健康問題? 驗血後醫生開藥, 係負責任做法。 ...

Jm, 而且睇你account都好新下, 今日先第一日開始留言, 好難唔令人懷疑你係米個醫師分身。

洋房

Jm, 我之前睇左好多西醫, 但效果麻麻, 可能年紀大, 年齡係我地生育最大敵人。我有做IVF, 但12週BB冇左心跳, 除了痛心外, 還花費了6位數子......
之後先計劃找中醫調理好, 再做IVF。傳統中醫係打脈, 但時代變啦, 唔再係華佗果個style, 我唔介意佢用啲儀器或報告協助幫我睇清啲再開藥, 能增加我懷孕或IVF成功率就可以!

我準備收工了, 今日趕睇西醫, 下次再分享.

洋房

新acc 就係分身? 你自己未新過嗎? 你acc又好舊?
我不是幫住醫師, 只係覺得報告被hold住這事情好奇怪, 從未聽過, 所以了解一下而已.
o甘你不如報警好過啦......話醫師或化驗所禁固左你嘅報告啦!

別墅

我只可以話我小產過,然後有睇張維,有做晒你講嘅驗血,睇左一個月食左兩星期處方藥就已經bingo左,依家已經過20週了。

佢冇叫過我做針灸,因為佢話我唔需要。

睇中醫同睇西醫一樣,都係人夾人。我諗你第一次睇張維之前應該冇人迫你去睇佢,亦都冇人迫你去佢指定化驗所去驗血。

無論如何,祝早日好孕。

別墅

applec323 發表於 19-3-15 17:58
新acc 就係分身? 你自己未新過嗎? 你acc又好舊?
我不是幫住醫師, 只係覺得報告被hold住這事情好奇怪, 從未 ...

我諗我冇需要再回應你,你見第一頁留言全部都係其他jm講呢個中醫唔好的野, 就知可信性。你可以keep住睇/ 幫個中醫做宣傳家~只係我有我提醒其他jm姐你講野偏激的口吻真係好似個女中醫,我都希望你唔係分身啦, 哈哈

洋房

我又唔係醫師分身,為什麼同佢宣傳呢?佢個人好似幾低調,但你依家開post似同佢宣傳緊喎!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 basilmama 的帖子

系喇,我睇果個中醫根本就無需要驗血,把脈系主要環節。

複式洋房

snowsnow3 發表於 19-3-14 20:29
最近睇左佢, 但覺得佢勁差, 態度好串,完全係為左做生意!
佢開藥都話要refer去驗血,用左千幾蚊驗荷爾蒙 ...

其實我覺得睇中醫lee家野真係人夾人, 首先利申我係有睇開張維,亦都因為佢而家已經有左17weeks.

以下我分享下我既經歷,內容可能會比較長:
我之前結左婚一年都未有小朋友又見身邊d朋友陸陸續續都成功左,於是開始去睇中醫諗住調理下身子,我前後睇左三個中醫:

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:18
其實我覺得睇中醫lee家野真係人夾人, 首先利申我係有睇開張維,亦都因為佢而家已經有左17weeks.

以下我分 ...

第一個係朋友介紹出名既,喺銅鑼灣開鋪(鋪入面大大個牌寫住「不孕勝手」,佢果度亦都會refer你個個月去佢介紹既化驗所(?)照下個卵泡有幾大,估計幾時排卵,容易d bingo,睇左一,兩次之後佢叫我去照下Ultrasound睇下個子宮structure正唔正常(因為之前冇做婚前檢查),化驗既報告出左結構好正常,由於果時我覺得佢收費都唔平(好似$~1400,14劑藥,一日兩包),我見佢收得貴,而佢幫我把過脈又話一切都好正常,於是我去左睇個平少少既中醫諗住平d調理下身子

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:19
第一個係朋友介紹出名既,喺銅鑼灣開鋪(鋪入面大大個牌寫住「不孕勝手」,佢果度亦都會refer你個個月去佢 ...

第二個亦都係朋友介紹,浸會大學中醫診所,果面既藥費係平好多,中醫師既態度亦好好,好有耐性,把過脈又係話我冇咩問題,都係叫我放鬆心情,可能太緊張所以唔中

Lee兩個醫生前前後後都睇左我半年都未bingo倒,於是我自己又忍唔住番去睇番第一個「不孕勝手」,但當半年後番去再睇佢既時候,佢比我既感覺係好唔高興我咁遲先番黎睇佢,係用一個比較「責怪」既態度黎對我,但由於都唔知可以搵邊個幫忙,唯有繼續睇佢(雖然我都明係自已衰玩轉會,不過果下佢既態度係令我好反感,因為搞左咁耐都唔得我個人已經係好depress)

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:19
第二個亦都係朋友介紹,浸會大學中醫診所,果面既藥費係平好多,中醫師既態度亦好好,好有耐性,把過脈又 ...

係機緣巧合之下,我知道原來張維果面都係有得照卵,初初淨係淨住搵佢照卵,但照既過程佢係會同你講下個卵泡有幾大,個子宮既厚度夠唔夠受精卵著床等等,比起之前另一間化驗所淨照唔解釋感覺好好多,同埋個過程我都覺得係相處得舒服既,於是我就把心一橫決定轉會睇第三個中醫張維.

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:20
係機緣巧合之下,我知道原來張維果面都係有得照卵,初初淨係淨住搵佢照卵,但照既過程佢係會同你講下個卵 ...

第一之睇佢佢都係suggest我抽血驗hormone 指數同AMH(睇卵子儲存量)同埋叫埋我老公去驗精,由於我之前前前後後已經拖左半年,所以我自己都明時間既迫切性,出黎既結果係有兩隻hormone level唔太正常(指數同比例都有問題)AMH都比正常人低所以大家都決定try 半年中藥去調番好d hormone,唔得就可能要諗下其他辦法,最後岩岩好搞左半年就bingo左喇

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:21
第一之睇佢佢都係suggest我抽血驗hormone 指數同AMH(睇卵子儲存量)同埋叫埋我老公去驗精,由於我之前前前 ...

我喺度分享我既經歷係想話比樓主知,中醫lee樣野係真係好講人夾人,如果你覺得d錢係洗得唔高興而你又對個醫生冇信心我都係suggest你早d搵過個,唔好浪費寶貴既時間,比起一般既中醫張維係比較中西夾雜既中醫,佢會用西醫既方法診斷你但會用中藥去調理你,lee個的確係佢同其他中醫唔同既地方

當然我唔可以肯定係因為自己已經食左一年中藥所以調好左個身子,定真係因為食左張維d中藥所以bingo左啦,不過至起碼我係真係睇完佢半年之後有左

複式洋房

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:21
我喺度分享我既經歷係想話比樓主知,中醫lee樣野係真係好講人夾人,如果你覺得d錢係洗得唔高興而你又對個 ...

P.s. 我都係lee排有左先開始睇baby kingdom,所以lee個都係我第一個出既post,我唔係打手,只不過見住一個幫我成功造人既恩人比人喺度彈到一文不值,所以想分享下我既經歷同感想,並無惡意

首頁

尾頁

跳至