6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 而家9個半月。一日1至2餐粥仔。不過呢排成日便秘。今日第3日都未有得屙。有飲水同每日用攪拌機整個蘋果蓉比bb。但都唔得。前幾日突然喊。同佢除尿片睇。屎屎塞住係屁股屙唔到出黎。唯有即刻舉起佢對腳同搓肚。bb喊住咁谷出黎。睇見都覺得好硬。喊到陰功豬咁。記得之前問過醫生。佢話連續無屙5日先叫便秘。醫生咁講。我又唔知洗唔洗睇醫生。請問大家bb有無試過? 同埋點解決? thx

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下俾火龍果佢食?再唔得既話,建議都係睇下醫生啦

大宅

winbabyg 發表於 19-3-14 20:58
BB 而家9個半月。一日1至2餐粥仔。不過呢排成日便秘。今日第3日都未有得屙。有飲水同每日用攪拌機整個蘋果 ...

㷛開奶茶

男爵府

開心吸收勳章

除左食生果,粥加多d瓜菜

飲多點暖水,順時針按摩一下肚仔

蘋果幫唔到便秘,食熟香蕉、火龍果,金奇偉果

別墅

我bb 之前試過,去睇醫生,會開乳果糖比你,bb 食左一次就痾左一條好長好似臘腸嘅硬屎,會喊住痾,不過痾左就舒服晒,同時可以喺岀口位查凡是林,會易d 痾同無甘痛

試過一次之後,每日都比好多水同生果bb 食,開奶都專登加多一安水開稀d, 就無再便秘了

大宅

conconluk 發表於 19-3-16 23:52
我bb 之前試過,去睇醫生,會開乳果糖比你,bb 食左一次就痾左一條好長好似臘腸嘅硬屎,會喊住痾,不過痾左 ...

請問好多水同好多生果,份量姐係有幾多?謝謝

別墅

siusiumi 發表於 19-3-17 22:25
請問好多水同好多生果,份量姐係有幾多?謝謝

水我無咩點統計,每朝工人姐姐都會比2安水左右佢飲,中午lunch 又會飲,下午茶又飲,晚餐又飲,奶就每餐都開稀1安(1日4-5餐奶),我估夾夾埋埋都有8-9安水

生果就每日1/6 蘋果 +10數粒藍梅,隔日會食蕃薯(聽人講通便)

大宅

conconluk 發表於 19-3-17 23:54
水我無咩點統計,每朝工人姐姐都會比2安水左右佢飲,中午lunch 又會飲,下午茶又飲,晚餐又飲,奶就每餐都 ...

thx

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-3-15 16:26
試下俾火龍果佢食?再唔得既話,建議都係睇下醫生啦

睇左醫生了。醫生同佢吱野就即屙。同開左通便水。不過屙完果次又無。食左通便水都唔得。今日又第3日都未有。唯有買益生菌試下(emoji)

複式洋房

Wzlxxxl 發表於 19-3-16 01:10
㷛開奶茶

如果益生菌都無效。可能試下開奶茶

複式洋房

janede1314 發表於 19-3-16 08:34
除左食生果,粥加多d瓜菜

飲多點暖水,順時針按摩一下肚仔

平時煮粥仔都搭南瓜/節瓜/番薯/菜心/西蘭花。日日沖完涼按肚仔。呢排就生果就食啤梨。西梅。麒麟果。不過都無效。真擔心

複式洋房

conconluk 發表於 19-3-17 23:54
水我無咩點統計,每朝工人姐姐都會比2安水左右佢飲,中午lunch 又會飲,下午茶又飲,晚餐又飲,奶就每餐都 ...

你bb好乖。肯定時定候飲水。我女飲幾啖就推出黎。唯有不停追佢飲!

別墅

winbabyg 發表於 19-3-19 20:12
你bb好乖。肯定時定候飲水。我女飲幾啖就推出黎。唯有不停追佢飲!

有時唔肯架,唔肯嗰時姐姐會spoon feed, 因為要確保佢飲得夠水
我姐姐係使命必達型(emoji)

別墅

回覆樓主:

我個b都係甘 加固之後成日便秘 最長七日冇痾 之後醫生俾通便水 然後平均三日先痾一次 但次次痾到喊又流血 好心痛 帶佢睇過2個醫生 一個話俾多d菜佢 便秘要戒蘋果同梨 又話佢肛門偏細 要我每日篤手指頭入去整寛d 過左個幾星期 丫b仍然係痾到流血 d屎好硬 我就開始用甘油泵幫佢 然後再睇另一個醫生 醫生要我停唒加固 等佢肛門撕裂好番先 俾佢痾清d縮便再憒慢加固 但我停一星期加一餐固又係甘 不過d屎冇甘硬 但又係痾到喊同流血 宜家我又停固再等佢好番 真係好肉赤同擔心 佢又唔鍾意飲水 發唒脾氣同吐番出黎 我係要用針筒餵佢飲 生果又只食少少 唉 我宜家都唔知點算好

複式洋房

Wai1020 發表於 19-3-21 01:37
我個b都係甘 加固之後成日便秘 最長七日冇痾 之後醫生俾通便水 然後平均三日先痾一次 但次次痾到喊又流血 ...

係。真係好擔心。我之前都驚bb腸胃有事。我琴日開始比bb試益生菌。琴日朝早比左益生菌佢。下午同佢沖完涼搓肚。2個鐘後左右佢屙到。雖然頭頭見佢都屙得辛苦。因d便便好硬。不過屙屙下後尾都開始軟返。我本身諗住帶bb今日去睇醫生。因為佢都第4日未屙。後尾屙左就無睇醫生!

大宅

試下俾金奇異果丫,好有效,我囡囡加固初期7-8個月時成日要三日先有一次,又好硬一粒粒咁痾得又少,後來俾左金奇異果一排,每日食一個,啲便便就靚返哂又日日有得痾,佢嘅便秘問題就從此解決左喇!便秘千祈唔好俾熟蘋果佢食,蒸熟左嘅蘋果係治肚瀉的,食生嘅蘋果便便就會靚。

同埋蔬菜真係要多啲份量,我以前係每餐粥落兩湯匙蔬菜,之後我加到三至四湯匙,如果宿便未清唔好食蕃薯,我試過我女食左蕃薯又飲水唔夠,可能蕃薯纖維太高,我女便秘左幾日。

複式洋房

wendy0101 發表於 19-3-21 20:20
試下俾金奇異果丫,好有效,我囡囡加固初期7-8個月時成日要三日先有一次,又好硬一粒粒咁痾得又少,後來俾 ...

之前可能比左蕃薯bb食。又係飲水唔夠。所以d便便好硬。佢屙唔到!
我試下金奇異果。謝謝你(emoji)

大宅

winbabyg 發表於 19-3-19 20:09
平時煮粥仔都搭南瓜/節瓜/番薯/菜心/西蘭花。日日沖完涼按肚仔。呢排就生果就食啤梨。西梅。麒麟果。不過 ...

唔好食南瓜住

大宅

Wai1020 發表於 19-3-21 01:37
我個b都係甘 加固之後成日便秘 最長七日冇痾 之後醫生俾通便水 然後平均三日先痾一次 但次次痾到喊又流血 ...

有冇試過以湯代水?

複式洋房

siusiumi 發表於 19-3-22 01:17
唔好食南瓜住

請問點解唔食得南瓜既? 我一般都係南瓜三文魚粥仔多。無試過以湯代水。會間唔中用湯底煮粥仔!

首頁

尾頁

跳至