0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

我兩個孖仔係34週出生既,宜家3個月多D,夜晚通常8至9點已進入睡眠狀態,之後2-3點食一轉,5點幾又一轉。
真心好攰無教訓:( 唔知有咩好既方法可以介到夜奶

而且最多每餐只食到120-140ml。。。宜家仲要食食下就爆喊唔食(個幾月個時已經係食120....宜家都仲係120....)唔知關唔關係早產BB事。。

有無咩方法可以增加食量同介夜奶?醫生淨係叫我迫佢地食多D。。。都迫唔到。。唉

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你一打二定有人幫,我一個人湊同孖B訓一房,而家18M仍有一次夜奶x2,十點訓,二三點飲,七點起身丶如果佢地同房係好難戒,除非好好彩二個都斕訓,我一個爛訓一個醒訓,一個叫另一個都起身,半夜起身眼光光有咩做?飲完奶再訓把啦

我有D孖B朋友好易戒,人地一個跟工人訓,一個跟自己
---生命無價,請支持領養---

男爵府

我孖仔 32 週 1 出世,而家更正 3 個半月,食量同 兩個月前差唔多,或更差,平均每餐 120ml
本來 2 月頭兩個都戒咗夜奶,但而家大孖突然要食返夜奶,好彩細孖爛瞓唔會被整醒

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

媽媽真系辛苦喇,最好請人幫手湊,BB奶量少,唯有少食多餐。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢地爆喊唔肯食係咪有肚風亞?

複式洋房

perfectart 發表於 19-3-14 22:17
我兩個孖仔係34週出生既,宜家3個月多D,夜晚通常8至9點已進入睡眠狀態,之後2-3點食一轉,5點幾又一轉。
...

我兩個係1個幾月時就自己戒左夜奶喇,當時仔食120,女食90,12點幾果餐飲完訓到7點,兩個bb同房訓。不過我就全奶粉既

民房

回覆 我要做媽媽 的帖子

醫生係咁解釋,比左D藥同埋叫我地多D按下個肚仔。好似好左少少。

男爵府

perfectart 發表於 19-3-14 22:17
...

其實9點後到12點前食一餐~bb都有生理時鐘~食食下就會慣咗咩鐘數食會喊~
我囡12點半前1定扭食1次奶先瞓~就算9點幾10點食過奶,最遲12點半前一定要食,有時就11點半~

首頁

尾頁

跳至