自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

話說屋企人經急症室入院, 咁當時入急症時已交了$180, 點知出院時個工作人員問有無交過咩錢, 咁我又唔知入急症時已交過就答無呀, 點知佢係呢張單再收多一次$180, 返到屋企睇先發現. 問題係, 咩佢地系統唔會有record? 有咩理由要問先知有無交過, 好多時入院同出院未必同一個人處理, 邊可以咁架....我唔知可否退返俾我, 但都想提大家要睇清楚張單先走.

子爵府

十一哥 發表於 19-3-15 08:06
話說屋企人經急症室入院, 咁當時入急症時已交了$180, 點知出院時個工作人員問有無交過咩錢, 咁我又唔知入急 ...

如果交多左,而又check到,佢地會寄返支票比病人。
打去會計部問吓,你有冇收據證明。

子爵府

回覆樓主:

個日急左室交左,你會唔會家人個日去左加護病房……
個度會有機會收多180元

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

咁怪!我爸入咁多次未試過!

我諗你咁啱撞著個烏sirsir 職員

珍珠宮

話說屋企人經急症室入院, 咁當時入急症時已交了$180, 點知出院時個工作人員問有無交過咩錢, 咁我又唔知入急 ...

屋企人邊個交?有冇收據?
係一張長紙條,好似超市結帳單咁,同你手上再交那張去詢問處會指點你。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

如果當時係收登記費, 應該有id no對到, 萬一收左兩次應該有得退
放下自在

子爵府

如果真係交重複左可以同佢地講返, 會退返錢們要啲時間。
試過我和家人同一張單重複交左两次錢, 都有支票退返嚟。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

十一哥 發表於 19-3-14 12:06

政府應該可以退,不過要比時間做。因我和c6同時間一齊找了兩次錢,同會計部講,之後有退款。

公爵府

虎到金來勳章

明白, 我今日會打去同佢地講返件事, 謝謝各位, 不過下次我一定會check左單先走人.

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

放心 香港地唔會亂尼 check到一定比返你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

十一哥 發表於 19-3-15 08:34
明白, 我今日會打去同佢地講返件事, 謝謝各位, 不過下次我一定會check左單先走人. ...

公爵府

虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-15 08:39
無下次至啱
祝家人快康復
對對對, 無下次. 多謝你.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

十一哥 發表於 19-3-15 08:41

伯爵府

2024勳章

十一哥 發表於 19-3-15 08:41

男爵府

純好奇問,$180應該係急症室收費,你家人係咪入左院住過?咁再有住院收費架喎!不過唔緊要,最緊要問清楚,同無下次

水晶宮

可能咁啱,我冇試過咁

侯爵府

咁你當然又冇出示收據,人地問你,奇怪你又話冇!不過政府醫院真係好未試過會冇有冇比錢!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

180係睇急症嘅費用
如果有上病房住過,另外會有admission fee同住院費
我媽上次去照胃鏡,照完喺日間病房bed rest至麻醉藥散,都要收1日住院費

大宅

急症室有急症室登記費
住院,出院時要俾住院費喎

大宅

急症只要登記左都要俾180蚊,如另外留院要再俾費用

首頁

尾頁

跳至