自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

H.O.P.E 發表於 19-3-15 15:49
純好奇問,$180應該係急症室收費,你家人係咪入左院住過?咁再有住院收費架喎!不過唔緊要,最緊要問清楚, ...
我當然知有住院費每日$120啦,張單寫得好清楚急症室費用$180另加每日住院$120啦!另外我講左,係另一個屋企人協助入院,而我負責出院,所以真的唔知入來時交左$180!我係土生土長香港人,年年交稅,亦唔係因為$180而去爭取,只係奇怪咁大個系統点解冇記錄到到急症室費用已交,要每次問個付款人?講唔通吧!

男爵府

十一哥 發表於 19-3-15 20:54
我當然知有住院費每日$120啦,張單寫得好清楚急症室費用$180另加每日住院$120啦!另外我講左,係另一個屋企 ...

又咁講啦!可能兩邊收費唔係同一個system 卦,check返應該可以拎返!唔洗太勞氣!其實私院入院時要俾按金,收據要keep好出院時要出示返,否則都係要再俾,之後再claim返嘅!所以可能都係一場誤會姐

子爵府

親子王國15週年勳章

我父母生前係威爾斯出出入入,從未試過這情況。無必要拉到年年交稅及是否土生土長,不如去信醫院講出問題,或者可以幫更多人,就算system都未必百分百可靠,銀行系統都會出錯,何況醫院。

子爵府

我當然知有住院費每日$120啦,張單寫得好清楚急症室費用$180另加每日住院$120啦!另外我講左,係另一個屋企 ...

Staff問
應該因爲有時老人家睇急症
冇帶身分證
之後入院登記返

不過唔知你個case係咪咁

水晶宮

我都好奇怪。
病人張單有個 barcode, 又有 id no., 職员一入電腦就知有冇交过費用。

首頁

尾頁

跳至