自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

會唔會係固執性行為?我覺得要帶佢去健康院同故娘講有咁的性況、再轉介....

當時我姪仔又係唔食菜、所有綠色野都唔食、當時政府心理學家教由一粒菜芯「莖」開始、晚晚迫佢含住10秒、20秒、30秒咁加上去、心力交瘁訓練到五歲右左先肯免強吞半條菜芯。

期間比佢飲的湯、就張d冬瓜、節瓜肉用搞伴機打溶、加落湯度先叫免強有疏菜落肚。

公爵府

李露眉 發表於 19-3-15 15:33
我女唔好肉,但中意菜,所以我女唔長肉

我大女唔好肉,但好飯。但佢運動量夠,都唔係太長肉,好彩唔係瘦到條柴咁。
佢仲問我,點解佢朋友唔食正餐,只食零食糖果都咁瘦??

大宅

貓頭雀 發表於 19-3-15 12:28
女仔蠶豆是隱性,不用特別戒口。

我成日在群組同家長講,不用太緊張, 就算要戒口,小朋友都會大,造血強 ...

錯曬

伯爵府

或者試下、折雞翼入面的肉切絲比佢食、佢一開可能唔肯食、一餐試住一條先、唔肯食都tum佢含住幾秒、肯食就隔兩三日加多一條、慢慢加、唔好心急。

wcpcelia    發表於 19-3-17 10:13

大宅

至愛朱古力 發表於 19-3-15 15:07
只食飯有機會糖尿病呀,胖唔代表健康,希望你真係正視你個女既健康!

點只呀,佢鼓油白飯呀,長期喊⋯仲會影響腎功能,高血壓

侯爵府

回覆樓主:

我女bb開始不吃肉,但幸好食好多魚,菜,豆腐,蛋,
最近5歲開始突然食雞肉,但要去皮冇汁,eg雞胸肉,我已經好開心,但始終豬肉,牛肉也不吃,一粒仔也挑出來,
小一唯有自己帶飯,不能在校訂飯
同埋去旅行比較麻煩

大宅

幸福豬師奶 發表於 19-3-15 11:56
我個女5歲 由細到大 都唔食肉 唔食菜
每日晚飯都係白飯撈豉油,
試過偷偷剪肉碎放入飯 佢會"了"晒出黎

一定要收起支鼓油

個個家長都知道小朋友要少油少糖少鹽,你竟然俾鼓油佢撈飯?!讀書果陣都有教,1 tea spoon鹽已經可以殺死一個剛出生bb...你咁會害左個女慢性腎衰竭架⋯

煲肉湯,肉碎蒸蛋
俾佢飲湯同食下有肉味營養既蛋都好⋯

水晶宮

幸福豬師奶 發表於 19-3-15 12:18
蛋,豆類都無
only 白飯
水果就有食既

你竟然可以由得個女偏食咁多年?!

你對蠺豆症的食物避忌有無全面了解??

大宅

蠶豆症唔食得嘅食物真係得好少
點解你可以搞到今日嘅田地架?

大宅

好奇一問 你個女係香港出世? 係香港出世嘅蠶豆bb醫院都會俾張咭仔講明咩唔食得架喎! 唔食得嘅野其實好少!

珍珠宮

sako 發表於 19-3-16 00:56
除咗蠶豆唔得,
苦瓜,咖喱,銀菊露,呢啲我女由細食到大喎,邊度講G6PD唔食得呀?
龜苓膏我都照俾,唔食多 ...

銀菊露同龜苓糕有金銀花

衛生署網頁
https://www.dh.gov.hk/tc_chi/main/main_cgs/files/DH2289G6PD%20%20chinese.pdf

根據衛生署網頁資料,避免進食食物類得蠶豆及其製品
呢個網頁講苦瓜會產生溶血
http://g6pdg6pd.blogspot.com/2016/04/1-2ccccc-3k3k3-4g6pdg6pd-5-1g6pd-2g6pd.html?m=1

咖哩對G6pd患者有危險,因為出街d咖哩有大量人造色素
https://www.msn.com/zh-hk/news/other/醫言有理﹕蠶豆症——咖喱飯陷阱/ar-AAo0dA

醬汁要小心,因為好多時會有大量人造色素,或者豆瓣醬有蠶豆成份

#家人有G6pd

侯爵府

菜都唔食好難搞,唔食肉我會由佢,但一定要學整素食,一樣有營養

侯爵府

birdbird 發表於 19-3-16 11:24
你竟然可以由得個女偏食咁多年?!

你對蠺豆症的食物避忌有無全面了解??

難以理解,5年食白飯,無營養不良架咩河?

子爵府

佢近看一篇Article, 話植物蛋白質跟動物蛋白質是不一樣。只係D素食公司為左自身利益誤導大眾,唔好以為大豆可代替肉類。我自己觀人於微,我朋友和同事不吃肉的。好明顯佢地形態比其他人有所不同。我勸妳女兒還细,作為父母是有責任怎樣鼓勵佢地食肉。過了發育期好難返轉頭。

珍珠宮

減齡達人勳章

honeybibibibi 發表於 19-3-16 21:52
難以理解,5年食白飯,無營養不良架咩河?

x2

一定有食其他,否則長期缺乏某d營養,應該有很多疾病

子爵府

試下比老師train佢,其他同學食,可能佢會跟著食

子爵府

幸福豬師奶 發表於 19-3-15 12:02
因為佢有蠶豆症 1歲剛開始食野時唔敢比佢亂食野 淨係普通白粥 跟住白飯 後期開始想比佢食肉時就發現佢抗拒 ...

再說蠶豆症未聽過不能吃肉。更本全無關係,該症除了某藥物以外,蠶豆症患者只需要避免接觸到的一物質:

1.食物類:蠶豆製品。

2.薄荷製品:口香糖、曼秀雷敦、綠油精、白花油、肌樂或是漱口水內都可能含有薄荷,要多小心注意。

3.樟腦製品:樟腦丸、冬青油,天然的樟樹製品不會引起溶血,須注意的是合成的樟腦製品。

4.中藥:黃蓮、金銀花、牡丹皮、冰片、龍膽、珍珠粉、大黃、柴胡。

男爵府

我仔細時都係唔食肉,每次食都嘔,不過佢有飲奶同食蛋,問過醫生話無問題,直到10歲左右就再開始比佢食肉,可能大個咗見到同學食佢又會試小小,宜家14歲都係好小食肉,生長無問題呀,再有小小肥,因為食得多飯

男爵府

有朋友個女天生唔食肉,聽聞佢係觀音誕果日出世

公爵府

我個仔細個都係好抗拒食肉,我地都由佢,只係有時會煲魚湯、燉肉汁入佢加落飯、麵,佢都一向生得大隻,無咩問題。小學開始佢慢慢肯食少少肉,到宜家就完全無問題了,所以唔需要太擔心,佢唔食你可以燉肉汁俾佢。

首頁

尾頁

跳至