自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

已工作了4個幾月,覺得這公司文化很難適應

什麼也電話講,不可隨便出email給客戶,出個email都話要俾Legal睇下先,痴線㗎

不開心想呻下,唉!

水晶宮

辭職啦

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-3-15 13:13
辭職啦

考慮中

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

襯仲係第一季,好快啲決定了,遲啲又唔捨得啲B仔

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

blinknogood 發表於 19-3-15 13:12

什麼也電話講,不可隨便出email給客戶,出個email都話要俾Legal ...

咁視乎係咪行業 或工種問題,如果行業 / 敏感工種 e-mail 要比 legal dept 睇過先出就無可口非。

侯爵府

回覆 blinknogood 的帖子

用 TEL 唔好咩?
雖然冇 BLACK & WHITE, 有咩問題?

大宅

chocolatebean 發表於 19-3-15 13:24

用 TEL 唔好咩?

費時失事咯

大宅

chocolatebean 發表於 19-3-15 13:24

用 TEL 唔好咩?

簡單的事複雜化

大宅

fuhk 發表於 19-3-15 13:18

試下揾工,揾到就走

男爵府

2019勳章

什麼也電話講,不可隨便出email給客戶,出個email都話要俾Legal ...

你間公司係professional firm ?
出email 要俾legal 睇

大宅

fuhk 發表於 19-3-15 13:18

忍不到或者會裸辭也未定

大宅

bbshop_bb 發表於 19-3-15 13:28

也勉強係嘅

大宅

bbshop_bb 發表於 19-3-15 13:28

Black and white始終有legal implications, 我想我還是看開一點吧

公爵府

費時失事,咁你都係返去逗份糧,記得你講過話唔洗ot,仲好清閒吓,咁所費嘅 ”時“ 都係公司出錢,有咩問題?

大宅

MM2H 發表於 19-3-15 13:40
費時失事,咁你都係返去逗份糧,記得你講過話唔洗ot,仲好清閒吓,咁所費嘅 ”時“ 都係公司出錢,有咩問題 ...

也是,總之有糧出就算, 理鬼得佢呢

大宅

其實樓主遇到的事係十分正常,因為出email/信係白紙黑字,所以公司審慎d係好正常

大宅

MM2H 發表於 19-3-15 13:40
費時失事,咁你都係返去逗份糧,記得你講過話唔洗ot,仲好清閒吓,咁所費嘅 ”時“ 都係公司出錢,有咩問題 ...

其實這間公司真的幾麻煩 ,所以staff turnover都好高

大宅

blinknogood 發表於 19-3-15 13:26
簡單的事複雜化

要draft封信不是更複雜嗎?

珍珠宮

吾啱就襯年头遞信。

大宅

老翻太太 發表於 19-3-15 13:46
其實樓主遇到的事係十分正常,因為出email/信係白紙黑字,所以公司審慎d係好正常
...

明白, 始終如果要打起官司上嚟 ,對方會執住我們白紙黑字的證明,我會去適應的

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊