懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有無媽媽有哮喘/氣管敏感要食氣管擴張劑?我而家14wk,最近感冒引起左氣管敏感,咳左兩晚訓唔到。好怕影響bb,食藥都怕影響bb。大家有無經驗分享下?

洋房

agnescyc 發表於 19-3-15 13:39
想問下有無媽媽有哮喘/氣管敏感要食氣管擴張劑?我而家14wk,最近感冒引起左氣管敏感,咳左兩晚訓唔到。好 ...

我天生有哮喘,第一胎每一日都有食藥。
因為我都算係幾嚴重。
哥哥出世到宜家都好健康。
我諗係無乜問題

別墅

Loklok0824 發表於 19-3-15 14:00
我天生有哮喘,第一胎每一日都有食藥。
因為我都算係幾嚴重。
哥哥出世到宜家都好健康。

有你咁講我安心哂,你係咪要食有類固醇果種?
我唔係細細個有,係有一次支氣管炎完之後就開始變左接近哮喘(╥﹏╥)

大宅

想問下有無媽媽有哮喘/氣管敏感要食氣管擴張劑?我而家14wk,最近感冒引起左氣管敏感,咳左兩晚訓唔到。好 ...

我上次感冒(陀緊22wk左右),睇第一個醫生唔敢開藥俾我,結果拖到變左氣管敏感咳,咳到晚晚瞓唔到)睇返自己醫生食左成個星期藥,再調理左2星期先好得返

真心,我唔覺得食藥有咩大影響(醫生開藥比你更謹慎),反而有病唔食藥,耽誤左病情影響仲大

希望你盡快好返

別墅

我自細有哮喘,兩胎都差不多日日吸藥
大仔3歲幾好健康,暫時無哮喘
今胎試過因感冒引發哮喘睇急症入院一星期
醫生話用藥唔影響bb
唔用反而吸唔夠氧氣供給bb
係要留意心跳會不會過快

男爵府

畀面勳章

冇問題,上一胎成日吸ventolin, 仔仔而家三歲,好健康,亦無敏感

珍珠宮

我有個親戚都係,有食藥,BB健健康康

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你睇醫生果陣,同醫生講懷孕,醫生一定要就住開藥,醫生開得,就可以放心服用。

別墅

hontari 發表於 19-3-15 16:40
我上次感冒(陀緊22wk左右),睇第一個醫生唔敢開藥俾我,結果拖到變左氣管敏感咳,咳到晚晚瞓唔到)睇返 ...

我都咳左五日,前排感冒引起,食左哮喘藥未見好大效用,呼吸都係困難,好擔心影響bb

別墅

wwtsuen 發表於 19-3-15 19:45
我自細有哮喘,兩胎都差不多日日吸藥
大仔3歲幾好健康,暫時無哮喘
今胎試過因感冒引發哮喘睇急症入院一星 ...

多謝你既回覆,我未睇專科,我個家庭醫生都叫我快啲睇專,以免以後懷孕後期更辛苦。我好擔心唔夠氧氣比bb,有無啲tip比我呀?

別墅

agnescyc 發表於 19-3-18 15:22
多謝你既回覆,我未睇專科,我個家庭醫生都叫我快啲睇專,以免以後懷孕後期更辛苦。我好擔心唔夠氧氣比bb ...

醫生話藍色哮喘藥只係去到喉嚨擴張氣管,唔怕用
所以我一唔舒服就噴氣,唔好比情況再差
感到心跳快就放慢動作,坐/訓/休息

複式洋房

我曾經有哮喘要嗅氣,然後屋企人每日煲鱷魚肉湯,好快就斷尾。

別墅

我係呀,不過近年淨係用藍色噴霧旁身,唔駛日日食葯。陀著阿仔六七個月左右有一晚半夜哮喘發作,吸咗二十幾吓藍色噴霧再入急症室,醫生話話冇問題的。
阿仔出世到依家都一切正常。
小心啲唔好冷親/令敏感發作。

複式洋房

有呀,用緊紅啡色個支擴張劑。
我初初有咗時咳到甩肺,去左睇開個醫生,佢要我去醫院睇,叫我轉藥,依家瑪嘉烈睇,好左好多了。
仲有依家屋企長開空氣清新機,就算有隻狗仔都比以前好好多,加埋依家戒口。要慢慢調理。

別墅

問過過醫生,吸ventolin無問題,所以一直有用

男爵府

畀面勳章

我有噴藍色ventolin, 仔仔出世冇咩問題,已經三歲了

首頁

尾頁

跳至