自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

個人選擇,正如我一世都唔會選擇去菲律賓印尼印度。
工作關係我成日去大陸,但無必要都唔會帶小朋友去,上海呢啲大城市可考慮其他不了,衛生同食物係一大考量

琥珀宮

畀面勳章

123blow 發表於 19-3-16 08:22
去個廁所都可能無左個腎㗎, 大陸好危險㗎

你唔啱
返大陸係會無咗個腦㗎

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

阿仔細時,唔會帶
到依家其實唔好去小區就得
冶安都唔差,
去大商場
以前直頭見到有扒手跟住我地
我有個朋友仔,
返深圳就得,但佢話佢唔會去北京
驚無啦啦比人拉左
感覺好大鄉里

琥珀宮

I9528 發表於 19-3-16 08:27
你唔啱
返大陸係會無咗個腦㗎 :nosepicki ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小朋友細個我無同佢返。 但 case 1太誇張了吧,大學生了。 case 2 我唔會,自己忙工作,睇漏眼唔見咗個女就敝!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

蝦米豬 發表於 19-3-15 23:55
個案一:成班大學同學想經經濟濟兩日一夜去番禺,深圳或珠海玩,點知有同學去唔到,因為無回鄉證,亦唔想申 ...

我唔驚架,我幾十年前就自由行返大陸玩,民風純樸、風景優美,自己小心點就得,講真要危險,香港都可以好危險。
但唔好意思,我暫時有興趣申請回鄉証,我老公都唔比子女返大陸,咁我冇理由為得到d三姑六婆既認同,而同老公唱反調架?!傻的嗎?

咁大個人,學下尊重人吧,人地都冇唔比同學或老婆返去玩呀,自己唔返或唔比個女返啫,咁小事需要拎黎講?比人地自己決定吧,都係一句「尊重」。

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-3-16 08:38
我有屋企人全家唔返大陸,旅行剩係去佢哋認為安全既地方,就係日本台灣新加坡。
...

除左大城市、其他地方又真係唔敢自由行、跟團會安心點

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yericy 發表於 19-3-16 04:27
大陸第一次去可以先去一線城市市區
唔係想像中咁恐怖
我就覺得東南亞恐怖d ...

老老實實我覺得歐洲恐怖d! 太多賊!
放下自在

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好驚,真是唔好出街。
做宅男宅女最安全。

水晶宮

蝦米豬 發表於 19-3-15 23:55
個案一:成班大學同學想經經濟濟兩日一夜去番禺,深圳或珠海玩,點知有同學去唔到,因為無回鄉證,亦唔想申 ...

1)限制左自己發展
2)單拖帶女又真係唔放心

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔鍾意返咪唔返囉,好個人選擇

公爵府

monsterparentss 發表於 19-3-16 01:22
我反而想帶呀仔返多啲國內,睇下大陸發展成點。

係。認識下都無壞

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

偏見呢啲嘢好難講,可能佢地仲停留响周街捉人劏腎年代,咁當然每個國家都有好有壞,先進如美國法國都會有鎗戰,你睇新西蘭都有恐怖襲啦

水晶宮

我女,同我去大陸就話冇興趣返大陸
同自己朋友或同學返就有興趣
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

luckybaby2011 發表於 19-3-16 08:50
1)限制左自己發展
2)單拖帶女又真係唔放心

早排我先單拖帶仔女返深圳玩, 無咩特別
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 19-3-16 08:48
老老實實我覺得歐洲恐怖d! 太多賊!

朋友去完巴黎,話呢世都唔去呢個鬼地方 因佢落機就俾人呃左錢

大宅

回覆樓主:

一定唔會帶仔女返大陸,有咩事就後悔一世

象牙宮

blackberry 發表於 19-3-16 09:14
朋友去完巴黎,話呢世都唔去呢個鬼地方 因佢落機就俾人呃左錢
...

我都係呢個鬼地方差d出事!
朋友最近就倫敦地鐵差d出事, 成個集團咁搵食, 喝住先停手, 走時仲笑笑口, 死未
放下自在

首頁

尾頁

跳至