自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實好簡單,你去街市買一斤菜$10, 但2斤就$18,咪就係同一道理之嘛,咁易明D嗎?

子爵府

laiyee6121 發表於 19-3-16 21:21
重有人唔明我字句,Jm你就明,點解,係我寫得唔清楚嗎?

係咪有人以為一個包加飲野已經係套餐
所以以為你唔知combo 平過散叫

你係2 items VS a combo of 3 items
但好多人以為你係 2 items VS a combo of 2 items
我估下咋
Anyway 我明 所以我唔明點解人地唔明

(容許我帶埋頭盔 我不嬲都知道老麥有咁嘅情況)

伯爵府

KoneyB 發表於 19-3-16 21:31
係咪有人以為一個包加飲野已經係套餐
所以以為你唔知combo 平過散叫

81樓重攪笑

子爵府

laiyee6121 發表於 19-3-16 21:36
81樓重攪笑

所以我估好多人以為包加飲品已經係餐

算啦 唔好再回 由佢沉底
如果唔係你好唔得閒

伯爵府

KoneyB 發表於 19-3-16 21:38
所以我估好多人以為包加飲品已經係餐

算啦 唔好再回 由佢沉底

我唔回了

子爵府

親子王國15週年勳章

就算係套餐,唔同組合都會價錢有出入,例如 豬柳蛋陪雞塊、飲料,叫雞塊套餐+豬柳蛋會平過豬柳蛋套餐+雞塊。

大宅

laiyee6121 發表於 19-3-16 12:00
本人食套餐食唔晒,所以單點魚柳飽㗎啡33元,套餐都係30.5元,我話點解套餐平過單點,佢話想人食套餐,咁僅 ...

我估明你講咩,你係指買兩樣單點既,應該係比套餐平,因為套餐有三樣野。
係咪?

水晶宮

樓主我明你
麥當勞叫嘢,係要用智慧去思考點叫最抵
今日咁啱我一家三口lunch想食,由於有人想食薯條,又唔係三人都想要飲嘢,加上個別包又有啲單買有特價,我都用咗幾分鐘去組合出最抵價錢先order,都考腦力㗎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

因為係超值套餐,所以超值

大宅

本人食套餐食唔晒,所以單點魚柳飽㗎啡33元,套餐都係30.5元,我話點解套餐平過單點,佢話想人食套餐,咁僅 ...

你可以叫套餐走薯條就可以套餐價啦

公爵府

親子王國15週年勳章

請問樓主係咪火星嚟?套餐平D連小學生都知啦

大宅

banki00 發表於 19-3-16 21:31
其實好簡單,你去街市買一斤菜$10, 但2斤就$18,咪就係同一道理之嘛,咁易明D嗎?
...

呢個比喻好,但可能咁佢才明白。
一斤菜$10
三斤菜$18
兩斤菜都收$20

我覺得正常。明碼實價,只賣比大lot 人仕,無問題。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

elisewaiman 發表於 19-3-16 12:26
散叫係貴D架

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

laiyee6121 發表於 19-3-16 21:21
重有人唔明我字句,Jm你就明,點解,係我寫得唔清楚嗎?

唔係 jm唔明, 係你唔明, 套餐平過散叫好正常, 你唔係要晒成份套餐, 咪買餐時叫佢走薯條囉

別墅

回覆樓主:

我都明樓主想表達既野。
從餐飲管理角度來看,呢d combo可幫助貨存管理,因為套餐set定左,餐廳預既食物量就容易d估計,例如10個套餐就預10套既items, 如果個個都散叫就好難估今日邊d items 賣得多d邊d少d,由於套餐有助減低浪費食物的機會,變相就會比個超值既套餐價你,等你唔會為慳錢而想單點。

別墅

回覆樓主:

我都明樓主想表達既野。
從餐飲管理角度來看,呢d combo可幫助貨存管理,因為套餐set定左,餐廳預既食物量就容易d估計,例如10個套餐就預10套既items, 如果個個都散叫就好難估今日邊d items 賣得多d邊d少d,由於套餐有助減低浪費食物的機會,變相就會比個超值既套餐價你,等你唔會為慳錢而想單點。

男爵府

laiyee6121 發表於 19-3-16 21:36
81樓重攪笑

好聲好氣解釋俾你聽,你又話人攪笑,你呢D人真係唔抵幫,抵你被人笑

大宅

魔怪媽媽 發表於 19-3-16 22:12
唔係 jm唔明, 係你唔明, 套餐平過散叫好正常, 你唔係要晒成份套餐, 咪買餐時叫佢走薯條囉
...

我都係咁覺得 其實好多人都明 佢嗌兩樣散叫貴過套餐3樣野真係唔出奇 呢啲營銷策略俾人感覺大件夾抵食又可以去貨 我反而唔明點解有人覺得係其他人唔明?

大宅

其實只係一種營商手法,透過不同產品或價錢組合吸引不同階層嘅消費者,從而獲得更多更大利潤,雖然表面上老麥好似幫你慳左兩個半又比多個薯餅/條你,但企業目標客群除左你呢種唔介意價錢嘅客人外,仲可以吸埋班消費力冇咁高或冇需要付出咁多錢嘅人,可能本來佢地入嚟只係買一個包就夠,但套餐價只係比多少少錢就多兩樣產品,顧客就會產生好抵嘅感覺,咁原本只需要洗十幾蚊就會再洗多十蚊買餐,表面優惠超值實則賺到你盡

珍珠宮

小花頭 發表於 19-3-16 22:32
其實只係一種營商手法,透過不同產品或價錢組合吸引不同階層嘅消費者,從而獲得更多更大利潤,雖然表面上老 ...

算啦,樓主應該係冇讀過呢啲咁高深嘅嘢,你打咁大篇嘢解釋俾佢聽,到頭來佢咪又係來來去去嗰句話唔明點解咁多人唔明佢,嘥氣

首頁

尾頁

跳至