論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章

好呀, 加啦加啦, 快d喎, 我去取消個工人申請呀, 還掂呢兩個月都係無工人, 自已做埋, 無話唔得!

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果真的$4800 ....
話時話, 我真係唔會請.. .. 育嬰園都係$4,3xx... 但係請個工人, 食我既/住我既/用我既/洗爛我既..都唔止$4800... 仲有未計我死左果d 細胞..
呢... d 新既chuchu 奶咀之前爛左無耐買過d 新既.. 星期日又爛左三個喇... 正發瘟
加啦.. 加飽佢...

伯爵府

大家要著手唸唸唔用工人, 可以點安排D囝囡了。

我呢 ~ 大囡轉全日, 細囝放入個o急度拎番工司既檯底養......

大宅

my husband always said to bring baby to office. 放入個o急度拎番工司既檯底養

原帖由 mylulu007 於 09-4-28 17:34 發表
大家要著手唸唸唔用工人, 可以點安排D囝囡了。

我呢 ~ 大囡轉全日, 細囝放入個o急度拎番工司既檯底養......

民房

又唔見其他國家咁!新加波、台灣d指數夠同我地香港一樣啦,點解人地會保障d僱主市民!而我地香港政府咁呢!人地所謂既工會就係見我地香港政府好''水''~香港政府又見我地好''蛤''咪食住我地呢苦主囉!d工人正廢柴,香港政府正垃圾!

大宅

其實外傭要求1日做幾多小時???
住宿費用又計多少??
要得時薪,係咪要計OT??會不會令到更多人要外傭限時做晒d野??
時薪,我係咪可以冇野做時唔計??
我要外傭@ night take care new born,甘係咪要外傭日頭訓覺???我係咪要睇住外傭唔俾佢做野??
政府受理會不會on 車少少??咪仲多爭論??
就是說當我俾4800,+埋住宿費用差不多8-9k,点解冇試用期??

公爵府

好媽媽勳章

一旦納入, 加得咁多又咁急
中產C9們只好棄職
我已經準備好隨時撤離
搬去租平d嘅地方
自己帶囝

反正香港都進入經濟萎縮調整期
就由得d議員們推班外傭落坑陪葬

別墅

到時香港媽咪辭工返屋企照顧小朋友,D姐姐比人辭退返家鄉無野做又係照顧小朋友,促進兩地親子關系!!不過香港將失去大批勞動力,而菲印則失去大批外匯,一齊經濟下滑,一拍兩散,大家藍住一齊死!!多謝超低B政府!!

別墅

外傭團體要求納入最低工資

真係納入嘅話,我會係其中一個待姐姐完約就唔再請外傭嘅人~!
現在每月都巳經"孟孟緊",加到$4800仲要限時限刻收工,收工後係咪繼續留係我屋企R腳趾唔駛做咁篤眼篤鼻?定係會出去住,如果背住佢老公搞大個肚,係咪又要照比前四後六? 惹到咩病係咪又要生養 C 葬 ?.....
真係納入就預左好多人會唔要工人,咁唔該正苦正視呢個問題嘅嚴重性,由出生後1 個月至6歲有NURSERY可以湊小朋友全日,咁唔該做好小一至小六嘅配套措施,一樣要湊到小朋友七點。唔好令到在職父母每每小朋友放假就頭都大埋.........真係問題講唔晒咁多

其實,今次咁多問題出現,勞工署、入境署係咪要正視問題,檢討條例,不合事宜要改改改

別墅

全力要求:
1. 香港政府設立考試,合格先可以留低
2. 工人自費來港參加考試,不合格或者合格但1個月內搵唔到工嘅要立即自費返鄉下(搵工嘅工人由agent擔保來港及負責送走)
3. 合格者在香港親身面試及試工,不再需要隔山買牛
4. 唔比工人選擇僱主,有人請就要做,否則返歸,不可再來
5. 同本地人一樣,3個月試用期,不滿即炒,不用補1個月糧
6. 試用期滿,僱主先會reimburse來港機票錢,杜絕免費旅游心態
7. 勞工處設立專人核對及見證所有final settlement,減少法庭見嘅機會

哈哈

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哈哈哈,我都部署好,如佢一落實,我就比筆$長服菲姐say goodbye,等佢地到時大量解僱潮,返去剷爆d工會都好.
搵個鐘點得閒黎打掃下,工人房轉做書房.加入復活教,到時論盡鐘點,爽呀.
最緊要唔好比班工會有機會side納稅人$$去司法覆核,將d $$投放番落hk人身上,搞好托兒同老人院.

大宅

唔係講笑架,好呃,有權利必有義務呃麻...好似我地咁之麻返份工都唔係諗住玩野架麻,但你睇佢地搞搞震,學成龍話齋"要管,無論菲定印一定要管"
原帖由 eatcookies 於 09-4-28 21:45 發表
全力要求:
1. 香港政府設立考試,合格先可以留低
2. 工人自費來港參加考試,不合格或者合格但1個月內搵唔到工嘅要立即自費返鄉下(搵工嘅工人由agent擔保來港及負責送走)
3. 合格者在香港親身面試及試工,不再需要隔山買牛
4. ...
~~MAG~~

伯爵府

paste

最低工資有計時炸彈 自由黨指彈不拆難支持/文﹕李先知2009年4月28日
廣 告

【明報專訊】本月16日本欄指出,最低工資的立法可能會令外傭性質大變,對於22萬個僱用了外籍傭工的中產家庭來說,他們的利益正備受很大的威脅。文章見報後,即日有官員來電澄清謂,勞工福利局其實早於3年前研究最低工資立法時,已發現了最低工資立法可能會牽引出一系列對外傭制度的衝擊。不過,姑勿論問題是何時發現,中上階層的利益正因此而備受威脅,卻是千真萬確的事。政壇耳語透風謂,部分政黨中人看罷本欄的文章後,已即時感到問題嚴重,正構思連串行動,其中自由黨中常委田北辰明言,此事等同一個計時炸彈,若政府不能保證可以成功拆彈,該黨會大力反對最低工資立法。
田北辰送來大作指出,人們不應忽視最低工資理想背後的兩大盲點。其一是最低工資訂於哪個水平,其二,是此事對外傭制度會帶來的衝擊。對於後者,他有如下的闡述﹕「香港有26萬外傭每日努力不懈為22萬個家庭提供服務,釋放了大量的本地婦女勞動力。但現在,有外傭團體已表明,若將來實行的最低工資不包括外傭在內,他們一定會申請司法覆核,保障外傭的勞工權益。」
儘管政府正想方設法把外傭剔除於最低工資的保障範圍,但田北辰說,「根據政府過去的經驗顯示,在司法覆核中輸掉官司並不是什麼新鮮事,實在讓人不得不為政府擔心,因為今次的輸家不單是政府,更是22萬僱用了外傭的香港家庭。」
田氏的擔憂是有理據的,因為萬一政府輸掉官司,眾多的中產家庭便要按時薪向外傭發放最低工資,而且僱主再不能規定外傭與他們同住。
這樣一來,中產要付出的代價很大。田北辰提供了這樣的一個計算﹕「假如最低工資以每小時24元計算 (這已遠低於工會現時叫價的33元水平),若屆時外傭工時與今天相若 (每天工作16小時,每月工作26天),月薪將達1萬元,試問現時那22萬中產僱主又承受得起嗎?再者,有人提出若每日工時超出10小時,超時工作更要以1.5倍支薪,屆時外傭的月薪更會達到15,000元。如果中產僱主因負擔不起外傭的工資,又會否出現大規模的解僱潮呢?又如果大量的中產在職婦女因而要放棄工作,回去照顧家庭,這個社會成本我們又負擔得起嗎?」
作為僱員的一方,表面上外傭會因為贏了官司而受惠,但想深一層,外傭也會是輸的一方,因為屆時不少家庭會因無法承受逾萬元的工資而辭退外傭,或私下大壓外傭工資,釀成無數的風波。最終,只會換來僱主、外傭、社會三方齊齊慘輸的局面。
正因事關重大,自由黨已準備兩條腿走路。第一,找來科大猛人做一項研究,深入了解僱主對不同最低工資水平的反應,希望可以從中找出到了什麼水平,僱主便會大規模辭退外傭。第二,該黨會約見外傭組織,以確定他們是否真的明白他們爭取最低工資的行動,最終會令他們大規模失業的苦果。
一如田北辰所言,「最低工資水平可以慢慢研究,但外傭是否納入保障範圍則是一個迫切要解決的問題。萬一政府於將來的司法覆核中敗訴,對香港經濟肯定會有難以想像的破壞力。故此,希望政府能提出一個妥善的解決方法,否則最低工資立法恐怕難以討論下去,因為背後的社會成本實在太重了。」
曾班子能不三思嗎?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

5d! 5d! 5!!!

複式洋房

我唸我都唔請啦, 而家你估搵好多咩, 幾千蚊1萬都無, 仲要比成半佢地, 仲要包食及雜費呢(住已經唔計), 自己都儲唔到錢, 人地就起大屋, 我唔出去做野好過, 起馬唔洗受氣(老世及公主), 仲話包送咪機票返屋企, 你地自己買咪來回就差唔多, 到時又話要朝九晚六呀, OT呀, 好冇??

子爵府

時薪33元, 扣除住宿, 約4800一個月, 佢話扣幾多就扣幾多呀, chisin~

4000元我都會乘機炒工人, 以後都唔用, 發泄我既不滿。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

其實我估佢地虛張聲勢,博+d人工而巳。
家庭工,唔多唔少要d彈性,(take care bb、老人)
有最低時薪,即量化左工時,唔係噉多人啱用外傭。(以佢地$33計,估約最多計12小時)。計OT一定必跟住。
4800,佢地真係引火自焚。

子爵府

快D落實啦!
我計過條數,我有so,but maid姐無so
maid姐每日工作8hr(6am - 9am & 5pm -10pm,依家都係係我在家時才工作),5天工作; 8x33x20= 5280
伙食(基本三餐1500)、租金(半個房,收順D2000)、水電媒(200) = 3700
佢薪金 = 1580:lol
但就此唔駛包機票,又有試用期:) 同香港人睇齊嗎!

我真係咁樣計比令姐,唔知係咪咁,佢今個星期的水準improving中

大宅

2019新春慶豚圓

HI mycathy.....

我都係咁話...如果佢加到4000我都唔用工人呀...我而家都plan緊阿仔小學開始可以唔用工人ka la......

原帖由 mycathy 於 09-4-28 23:39 發表
時薪33元, 扣除住宿, 約4800一個月, 佢話扣幾多就扣幾多呀, chisin~

4000元我都會乘機炒工人, 以後都唔用, 發泄我既不滿。

子爵府

haha, maksin,好開心遇上妳喎!

我都睇緊九月阿囡上小學時情況如何, 不過我驚未到九月我已經頂唔順屋企果件, 炒鬼左佢自己揍。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

首頁

尾頁

跳至