跳至

首頁

尾頁

複式洋房

id4pat 發表於 19-3-21 12:04
我覺得我仔女啲中文絕對可以應付日常生活,睇書,全中文同人溝通! 但係其實好睇你自己,平時喺屋企同佢講多 ...

Do you have any recommendations for international school?

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-21 12:10
Do you have any recommendations for international school?
Pm u

子爵府

回覆 TWKo_FB 的帖子

同意你. 頂唔順加拿大hae到呢個點
我回流加拿大 4年, 當時個仔2年級, 個女k2 (4歲) . 個仔一直都向好谷既幼稚園同小學, 到今日為止d中文好彩都ok, 但個女就冇哂d中文嘞, 始終學得年半全中文幼稚園.

當時選擇好谷既中文幼稚園係為小學舖路, 由幼稚園k1 (3歲)已經默書計數, 係緊迫, 但上小一就跟得輕鬆d. 個仔有同學from happy school kindergarten, 小一二跟得好辛苦, keep住考包尾, 但小學課程唔等人, 所以打好個底好重要, keep住唔合格都好打擊自信心.

有jm提議international school都可能行得通, 不過要諗另一樣野, international school上到高中後條路點行. non-jupas入香港local大學十几廿年前既機會都好細, 唔知再廿年後係咩境況, 到時可能你又要諗番番加拿大讀大學. 然後引身到你地父母係咪要一齊回加拿大, 事業重新再黎, 還是放佢自己番去.

我一定唔會放小朋友自己留學, 所以以前一直放小朋友去傳統學校就係因為如果我唔回流加拿大的話, 佢地要靠自己向香港考大學.

雖然好討厭呢度咁hae, 但自己不停教育佢要努力, 希望佢大學條路可以多d選擇係我留向度既原因.

複式洋房

回覆 kimmama 的帖子

Hey @kimmama
Thanks for your sharing! Can't agree more with your idea of "打好個底”. That's one of the main reasons why we want to move back for my son's education, at least until he goes to high school. And I really want him to be fluent in Chinese speaking & writing. The primary education here is way too slow and hae, plus students are too liberal about what they want....That I can no longer stand for this even as an elementary teacher here.
I wouldn't mind to come back to Canada when my son starts middle school/high school. I will let him choose.
Would be great if I can chat more with you and hear what else you have went thru.

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-20 13:01
回覆 mikis 的帖子

老實說,我是真不喜歡加拿大的小學制度,我自己也是這邊的小學老師,實在受不了這兒 he ...

樓主我諗你都係返嚟睇吓環境再決定,依家個個都為小朋友而離開香港,就係因為教育制度令到細路同大人都透唔到氣,日日要補習又勁多功課同埋唔會令到細路有獨立思考只係塞野比你要你死背

別墅

老實說,我是真不喜歡加拿大的小學制度,我自己也是這邊的小學老師,實在受不了這兒 he ...

如果樓主返香港係因為陪你老公,一家人一齊,咁我會建議返HK後讀國際學校?
如果樓主一家回流返HK係為咗小朋友教育,咁我建議你三思。
我小朋友係HK讀小學時,初小還好,上到小三開始好谷。雖然我一早已計劃讀完小學後會回流加拿大,但並唔係你想唔谷就可以唔谷。排山倒海嘅功課、默書、測驗、考試,需要付出每天所有時間,包括星期六、日、假期,甚至乎在病假時,仍要做功課及温習。如果欠交功課(做漏一題也是欠交)、字體不端正或成績持續較差,老師會比壓力家長及小朋友,小朋友亦因為咁而失去自信。

別墅

若要小朋友平均發展,去學習興趣班,代價係夜d瞓,小朋友身邊嘅同學,在小學階段,11pm或之後先瞓,大有人在,每日只有7-8小時睡眠。
如果讀國際學校,同係加拿大讀分別不大。朋友d仔仔女女係加拿大出生及長大,佢哋安排仔女讀d traditional learning 嘅學校,grade 1、2已每天有少量功課做,另外每個星期六會去讀3小時中文學校,直至grade 12. 佢哋d小朋友用中文溝通完全冇問題,中文科成績亦可以用黎報大學。
好似之前有姊妹所講,係HK讀傳統學校,不可能選擇唔谷; 但係加拿大讀書,可以選擇唔hea.

mikis    發表於 19-3-25 10:17

別墅

但最近這一兩年,有外國身份的都計劃走,沒身份的都去看一下台灣或馬拉等地方趕不趕得上車。

可能香港整體生活環境和事物並非像以前一樣了,如果能夠就搬回香港住幾個月感受一下,

OK接受才正式回流返香港。

還有現在香港的教育制度出了很大的問題,上有老師,下有小學生都走去自殺。

這已是畸形的社會實況,這些新聞在加拿大都未必完全知道

所以很多有身份的都帶細路返去讀書,裡面當然有其道理的。

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-16 18:05
老公打算今年回留香港,小孩子下年就要入讀幼稚園。我是有点心大心細,想知道有無最近帶小孩子回留的可以分 ...

我小朋友9歲和7歲,我們剛回流去澳門生活,讀本地英文部學校,有繁體中文學,講普通話

打算高中再返加拿大升學

同意以上jm:香港預左會谷,起加拿大你都可以報多些興趣班例如中文班,不過強烈建議一定要一家人在一起!

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-21 12:10

在香港讀國際學校最普遍係 ESF,有中文學。 ESF 到 high school 考 IB Diploma。 有幾間ESF中學成績特別好, 有幾間ESF 中學每年都有幾個 IBDP 攞滿45分既狀元,一般平均分亦好高! 跟男拔有得 fight! 呢D學生中學畢業要去世界各地名牌大學一D都唔難。

你如果選擇帶仔女返港讀書就要考慮清楚。 如果你因為覺得加拿大小學太hea而返港讀書,我建議你千其唔好揀local school,因為係另一個極端,唔係一般家長可以承受得了咁巨大既壓力! 有好多香港土生土長既家長都頂唔順! 如果你兩公婆EQ 唔係超高就更加無謂試 local school,可能對你整個家庭有幻想唔到既破壞力。

老實講,香港訓練出黎既精英學生可以係一部強力既考試機器,如果你一家都可以承受到十幾年既學業壓力,成功的話,個細路可以應付任何考試,無堅不摧。 但係所有嘢都有代價。 首先你要想清楚你為乜嘢要佢面對呢種壓力? 除左想佢將來可以有較大機會搵到一份有唔錯收入既職業外,對個細路來講,佢仲有乜得益?

再者,如果你係想佢學好中文,應該返大陸,而唔係香港。 香港畢業生既中文一般跟大陸人溝通都會有困難,唔係國語同講東話差別既問題,而係教材同師資根本不可相提並論! 如果你要好著重中文水平但又唔想返大陸,你可以考慮去香港既Singapore Int'l School。

不過,都係果句,點解一定要佢學中文? 如果你地響加拿大屋企同細路講中文可以溝通到的話,點解一定要佢學? 佢將來都係留係西方社會生活,佢地既後代好大機會唔會再學中文,咁為乜? 如果中文咁重要,點解要移民?

複式洋房

MYPPBB 發表於 19-3-25 04:59
如果樓主返香港係因為陪你老公,一家人一齊,咁我會建議返HK後讀國際學校?
如果樓主一家回流返HK係為咗小 ...

老師這樣地比壓力家長及小朋友,家長不可以發声challenge 老師 for 不合理的要求嗎?

大宅

2018復活節勳章

TWKo_FB 發表於 19-3-26 16:32
老師這樣地比壓力家長及小朋友,家長不可以發声challenge 老師 for 不合理的要求嗎?
...

連係加拿大BC省有家長投訴小學生lunch time太短都無人理會嘅情況下,你覺得係香港呢個畸形教育制度下投訴會有用嗎?
(真心說話,希望樓主唔好嬲)

別墅

...

香港係一個充滿壓力嘅社會,老師要求小朋友做齊功課,默書測驗考試合格,係好平常嘅。傳統學校一班三十多人,老師課後亦要負責課外活動及改大量學生功課,所以老師亦不常會額外付出時間去幫能力不足或未盡力嘅小朋友補課,亦因為咁老師會要求家長睇功課及協助温習。老師在堂上時間有限,不可能佔用太多時間去「教導」未達標嘅小朋友而放低其他學生不理。香港係有留班基際的,每年每級都會有學生留班,所以父母及小朋友都會有壓力怕小朋友留班。就算唔留班,常常在堂上「被提點」,小朋友亦會失去自信及容易被其他同學 排斥。

別墅

...

如果真係一d不合理要求,家長當然可以同老師「了解」、「討論」及「反映意見」。但處理要洽當及用力不可過猛,否則小朋友可能會suffer。我見不少例子係父母「投訴」完之後,小朋友會轉校。如果小朋友成績及conduct唔係top grade,只會轉去國際學校或比原校次一、二線嘅傳統學校。
但小朋友如果成績及conduct係top grade,老師又點會投訴呢!呢類小朋友,通常父母係背後都付出好大effort。如果小朋友自動自覺地成績及記律已有突出表現,相信呢類小朋友係任何地方都會有一樣嘅突出表現。

大宅

回覆樓主:

樓主從未試過平日星期三都可以有10樣功課(雖然當中包括改正,但改正是錯一個字便要全句再抄一次),第二日仲要默書,而小朋友還要上學校朗誦彩排,5:00 才可放學,你實在好難明白呢種生活。(雖然唔係日日係咁,但巳經好辛苦)

對,你可以投訴學校,學校也會樂意聽取,仲可以申請少功課,但個個做,你唔做,到時成績你也不會接受,而只好谷埋一份,一面做一面鬧。

除非你可以由幾千人中考到去一d冇咁谷嘅直資或私校。(如果考呢d學校,香港幼稚園生係大多用過幾個月至成年時間去上面試班,學十八般武藝)
如果唔係你入國際學校可能同加拿大學校一樣,未必會學到咩中文。

複式洋房

Apparently, I'm not allowed to pm you based on my current status. :(

大宅

回覆 id4pat 的帖子

請問你知唔知香港邊間國際學校比較注重德育同中文呀?thank you

大宅

其實德育,我覺得應該由屋企做起,並唔係旨意學校啲先生教!至於中文,你可以睇吓 ISF, CDNIS, CIS. 至於ESF嘅中文就不願置評啦!

大宅

mychungyi 發表於 19-4-7 00:59
回覆 id4pat 的帖子

請問你知唔知香港邊間國際學校比較注重德育同中文呀?thank you ...

有乜嘢學校會唔著重德育? 至於中文,如果你真系好介意,還是放棄國籍學校吧!

別墅

TWKo_FB 發表於 19-3-23 12:56

Hey @kimmama

我們一家前年回流,小朋友現讀Grade 5. 我本身在香港也教小學,無可否認這邊教學比起香港hea 得多,但我現在反而能夠更全面地用自己方法計劃跟貼小朋友的進度。既然樓主本身也是elementary school teacher, 不妨考慮自己用香港的teaching material 跟進小朋友的學習進度。老實說,香港現在没有所謂“唔谷”的學校,就算有人話某校係happy school, 都唔等於佢唔著重成績,只係學校重點唔sell 成績sell 第二d.
另外,就算家長完全唔介意小朋友的成績表現,也得顧及小朋友自己點睇自己。在加拿大,every kid shines ; 在香港,the brightest kid shines.
如果第時大個都係打算回加拿大讀大學,何苦要回香港受難呢?

首頁

尾頁

跳至