自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ilikethis2005 發表於 19-3-17 15:51
其實淘寶野同外國野分別唔大,我電衣同劍會買外國貨,其他全身都係淘寶⋯電衣一件著好耐,我仔學左兩年幾 ...

我仔已經打咗1x 年了, 當你再打上去就會覺得有分别

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 19-3-17 08:52
若以 sustaninability 來説, 劍撃、射戰、騎馬呢d 運動不是我選擇之列。先不説錢, 我考慮的係是否可成家庭 ...

同意。所以俾我㨂都係揀溜冰。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

llmom 發表於 19-3-16 19:45
我仔6歳開始學騎馬,7歳開始學劍擊,仲有網球,全部是他自己要學的,當時真係忙到,後來大約十三 ...

珍珠宮

黑色誘惑 發表於 19-3-16 18:24
小囡話2樣都想學
想問有經驗的媽媽,如何考慮呢2樣課外活動,in terms of 價錢,可持續發展性,方便度等?
...
我仔兩樣都學過,溜冰就只學得一年多,佢冇咩天份所以停學,劍擊就由5歲學到依家18歲,器材有平有貴,但預要不停換,每次換平都要兩千多,學費就開頭學只需跟小組(我覺得)250~300堂。 學耐咗就最好小組加私人教練,我仔跟嗰位教練750/堂,學劍個劍袋好大,都倫盡架

別墅

先唔講錢,我仔學過Ice hockey ,但我仔只講求速度,不喜歡揸冰球棍,學左一年無學,繼而轉學單線溜冰同劍擊,可能問點解唔學花式溜冰,因為我仔主要like個速度,so far 到現在都仍然喜歡,不過單線也有特定步伐同姿勢的,不須動腦筋!反而劍擊真係要好專注對手,同好多劍法要自己思考運用同要訓練體能,反應,我諗真係要睇番個小朋友喜好!不過我眼見劍擊係比較難掌握,同小朋友要好有鬥心

珍珠宮

如果喜歡跳舞,溜冰⛸️會好適合,而且入門費用比較少
劍擊就裝備要其,除非可以找到二手,否則小朋友一年左右就放棄會幾浪費

子爵府

agneswagnesw 發表於 19-5-12 18:24
先唔講錢,我仔學過Ice hockey ,但我仔只講求速度,不喜歡揸冰球棍,學左一年無學,繼而轉學單線溜冰同劍擊 ...

好詳盡有用嘅意見啊
唔知可否激起鬥心? 我小朋友無咩鬥心

男爵府

黑色誘惑 發表於 19-3-16 18:24
小囡話2樣都想學
想問有經驗的媽媽,如何考慮呢2樣課外活動,in terms of 價錢,可持續發展性,方便度等?
...

聽講劍擊好易練到腳㬵軟骨磨蝕,因為成日坐住去移動,不過我呢啲c9 都係聽返黎,係咪真,要局內者去評論。

男爵府

mariyar 發表於 19-3-16 22:29
已經咁大個
無可能乜都話學
始終要搵1-2樣專門發展

我聽過有人話學劍擊易練到腳㬵軟骨磨蝕,有冇啲咁既事?真心求問,thanks

子爵府

九暈畏 發表於 19-5-12 19:20
我聽過有人話學劍擊易練到腳㬵軟骨磨蝕,有冇啲咁既事?真心求問,thanks
...

無聽過
我仔練左6年都無呢個情況出現

子爵府

九暈畏 發表於 19-5-12 19:14

聽講劍擊好易練到腳㬵軟骨磨蝕,因為成日坐住去移動,不過我 ...

坐住?
劍擊點解會坐?

男爵府

mariyar 發表於 19-5-12 19:22
坐住?
劍擊點解會坐?

"座"住去移動。一座山個座字,個音。

別墅

九暈畏 發表於 19-5-12 19:23
"座"住去移動。一座山個座字,個音。

我諗係講姿勢,因為要屈曲腳,個人坐底條腰要直,個資勢要座底甘,其實樣樣運動都係有特定姿勢同郁動,甘田徑,籃球,游水某個部位都循環郁動,相比一個唔郁動嘅人有磨蝕係正常,除非選擇唔郁,彈琴夠成日要練琴有無諗過會令手指關節郁太多,專家夠話低頭睇電話影響頸椎,甘有無諗過襟少d電話!
太多憂慮了

別墅

黑色誘惑 發表於 19-3-16 18:43
會唔會貴過鋼琴同芭蕾舞? 因為已學緊呢2樣

兩樣都貴,而且真係學上去,時間都係問題,不過如果學開芭蕾舞,對溜冰有幫助。

珍珠宮

九暈畏 發表於 19-5-12 19:20
...

如果話有成績,去到高鋒,好難話會冇傷病

別墅

youhello507 發表於 19-5-15 13:23
如果話有成績,去到高鋒,好難話會冇傷病

要做到入港隊,係要專注投入,講緊一至日都係操劍擊和體能,不能有其他娛樂

珍珠宮

Up

首頁

尾頁

跳至