少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問有囡囡的家長: 小女去年四月第一次m, 跟著要到7月才regular 來, 但近來尼二個月距二星期便來一次, 但完全是沒有不適的, 請教下要看醫生嗎? 又不知要看什麼醫生

子爵府

angiehouse 發表於 19-3-16 23:04
請問有囡囡的家長: 小女去年四月第一次m, 跟著要到7月才regular 來, 但近來尼二個月距二星期便來一次, 但完 ...

放心!
我女女也有類似情況,始終卵巢未成熟。
要問住女女血量情況,check 下眼瞼會唔會變白(變白即貧血)
另外,我會教女女月經週期間,一律禁生冷。
M 完會煮D桑寄生佢飲、或者食1 粒鉄丸

珍珠宮

basilmama 發表於 19-3-17 21:43
放心!
我女女也有類似情況,始終卵巢未成熟。
要問住女女血量情況,check 下眼瞼會唔會變白(變白即貧血 ...

謝謝哦!

別墅

回覆 angiehouse 的帖子

你好,請問你女現在情況如何?有再來嗎?我囡情況跟你扛樣。這二個月 都是一個月來二次。 掙扎是否要去做檢查現在中藥調理中。阿女今年十三歲

珍珠宮

ChanChan521 發表於 19-3-26 08:12

你好,請問你女現在情況如何?有再來嗎?我囡情況跟你扛樣。這二個月 都是一個月 ...

我看了中醫,診斷為內熱,食了藥今次月經比較快完,現在觀察下次時間

別墅

我囡都有看中醫 但中醫說她是虛。好像食了中藥進展都不太大。都不知如何是好?

大宅

ChanChan521 發表於 19-3-26 08:12

你好,請問你女現在情況如何?有再來嗎?我囡情況跟你扛樣。這二個月 都是一個月 ...

放心, 我囡囡都是13 yrs 黎經, 都是這情況, 我都有驚, 但問了自已家姐,話這情況是正常, 印象中幾個月內,慢慢經期穩定,所以先觀察吓

別墅

angiehouse 發表於 19-3-26 09:25
我看了中醫,診斷為內熱,食了藥今次月經比較快完,現在觀察下次時間

Angiehouse, 請問你囡囡情況如何? 我囡食了中藥,今天剛剛又告訴我 又有血了。你看的中醫有沒有說要食多久藥才有效? 謝謝

別墅

粉紅虎 發表於 19-3-27 19:08
放心, 我囡囡都是13 yrs 黎經, 都是這情況, 我都有驚, 但問了自已家姐,話這情況是正常, 印象中幾個 ...

你好呀!我女是十一歲來經的。之前有時會遲來 但來經二年后 變了一個月來二次。中醫有講 我女是輸卵管出血 所以完經后 約九至十天就有血。說這不是經期。 是輪卵管出血

珍珠宮

ChanChan521 發表於 19-4-4 08:21
Angiehouse, 請問你囡囡情況如何? 我囡食了中藥,今天剛剛又告訴我 又有血了。你看的中醫有沒有說要食多 ...

我女2月24号來經,跟著3月10号左右來,醫師說她內熱,食了二三天中藥好快完,量小,醫師說是假的,後來三月26号來,女說量同日數正常,醫師叫吾好再食凍野煎炸野,看下下個月是否正常

大宅

ChanChan521 發表於 19-4-4 08:24
你好呀!我女是十一歲來經的。之前有時會遲來 但來經二年后 變了一個月來二次。中醫有講 我女是輸卵管出血 ...

你好, 印象中黎完經,再隔十數天再黎, 似我囡囡初經時情況, 樓主, 建意轉睇另一中醫比輕吓。

大宅

angiehouse 發表於 19-4-4 08:46

我女2月24号來經,跟著3月10号左右來,醫師說她內熱,食 ...

凍野真系唔好食, 有一次忘記經期日子, 前一晚仲食刨冰, 點知打後兩三次黎經頭兩日都生痛, 後幾黎經前幾日睇中醫,食了兩劑藥調理吓,沒有再生痛了。

珍珠宮

粉紅虎 發表於 19-4-4 11:52
凍野真系唔好食, 有一次忘記經期日子, 前一晚仲食刨冰, 點知打後兩三次黎經頭兩日都生痛, 後幾黎經前 ...

少年人反學外出午膳,點會乖乖聽話?為有在家攔截有幾多得幾多

別墅

我女2月24号來經,跟著3月10号左右來,醫師說她內熱,食 ...

我女17/2 來經 3/3 又有 18/3 來經 點知4/4 今天又抺到。 老中醫說是輪卵管出血。Angie, 你那個中醫有講要食多少日藥才會好? 甘你女食了多少天藥? 現在是否已停藥 等看看 會不會再來?

珍珠宮

ChanChan521 發表於 19-4-4 12:36
我女17/2 來經 3/3 又有 18/3 來經 點知4/4 今天又抺到。 老中醫說是輪卵管出血。Angie, 你那個中醫有講要 ...

我女食了二天就差不多收了,我個醫師開藥都吾錯,不過要看下是否就腳,在大圍

別墅

angiehouse 發表於 19-4-4 13:09
我女食了二天就差不多收了,我個醫師開藥都吾錯,不過要看下是否就腳,在大圍
...

甘你女效果都幾好。中醫都要看夾吾夾。 我掙扎要不要帶阿女看妇科醫生和做 B 超

別墅

Angie, 大家一起分享一下阿囡情況。因我都担心但阿女又不肯去看婦科和做檢查。

珍珠宮

ChanChan521 發表於 19-4-11 04:39
Angie, 大家一起分享一下阿囡情況。因我都担心但阿女又不肯去看婦科和做檢查。
...

如果我女月尾先來就正常反,再介紹你醫師

別墅

angiehouse 發表於 19-4-11 18:18
如果我女月尾先來就正常反,再介紹你醫師

你如這幾天不來 已經是有進步。我好担心。我想帶阿女去做扫描

男爵府

ChanChan521 發表於 19-4-4 12:36
我女17/2 來經 3/3 又有 18/3 來經 點知4/4 今天又抺到。 老中醫說是輪卵管出血。Angie, 你那個中醫有講要 ...
我個女由4月到現在重未停, 不過吾係鮮血, 係啡色, 有冇人知WHY

首頁

尾頁

跳至