自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

大宅

cinda72. 發表於 19-3-17 13:16
得張相,難以證明樓主講既所有野

未審判就定罪。
其實開post講係冇問題, 但post人哋資料就好有問題。 他朝人地咁對你,你又會點呢?

男爵府

個陪月似呃飯食
煲湯煲得一碗,睇怕成煲湯佢飲多過你飲
雪櫃有食材叫佢炒個飯都唔制,佢學咩人做陪月呀?
請陪月請著個呃飯食真係心力交瘁

不過見你有d誤解.....

回奶係淡豆豉,係一種中醫
豆豉係黃豆/黑豆製成,豆豉唔會回奶
加上用豆豉煮餸,最多食幾粒豆豉落肚,份量咁少唔會影響奶量

豬手係增奶,唔會一食就凝乳
豬手含豐富膠原蛋白會令人奶較稠身,如果本身已經奶量多再食豬手就比較易塞奶,唔多奶食豬手去增奶係有效

唔夠位...
樓下待續....

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-3-17 14:27
個陪月似呃飯食
煲湯煲得一碗,睇怕成煲湯佢飲多過你飲
雪櫃有食材叫佢炒個飯都唔制,佢學咩 ...

初生b經常打嗝都係正常,bb埋身都會打嗝,bb打嗝同陪月無關

所謂「催乳證書」根本無認可,係商人諗出嚟賺錢
幾時見過醫院母乳指導有「催乳證書」?

製造母乳係靠媽媽身體產生泌乳素令乳房造奶
而bb吸吮就令媽媽產生泌乳素
所以政府醫護人員咁鼓勵媽媽埋身
增奶最好方法一定係勤埋身

複式洋房

Skaiden 發表於 19-3-17 09:31
!!完全唔識幫產婦補身上奶+粗魯湊B既陪月!!
忍唔住兩星期就炒左佢!
英文名:brXXda (林月X, 阿月)

淡豆豉先回奶喎 同埋通草唔係上奶㗎

複式洋房

Skaiden 發表於 19-3-17 09:31
4) 請佢係做24小時, 但同你投訴每日訓得幾個鐘 (其實個產婦都係訓4個鐘而已), 幾萬蚊請佢, 佢卻要求好似人 ...

咁又真係離譜下

別墅

2019新春慶豚圓

Skaiden 發表於 19-3-17 09:33
對BB:
1) 沖涼、換片手腳超粗魯, 當佢好似膠公仔咁舞, 換片一手的起BB對腳高一高, 搽藥膏一大pat搽上BB度, ...

最尾提及,令bb打"sit egg" ....
好似唔太關事。。。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔好盡信d所謂證書, e家好多短期課程, 例如家務助理, 陪月, playgroup幼兒導師等等, 都只是讀幾個月, 就有張證書

侯爵府

好多大陸人都無點自己湊bb,都係老人家負責湊,
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

咁差

男爵府

2019新春慶豚圓

Ol0314 發表於 19-3-17 13:03
真心希望你第時唔好做人奶奶
唔係你個新抱實反你枱
坐月唔休息 唔過等死左先休

我有話唔俾請陪月咩?有限度幫忙係可以。但係而家咁多公主,乜都要人代勞,個人咁自私其實唔好生仔把啦。自己照顧自己都唔掂。

男爵府

2019新春慶豚圓

mwmyway 發表於 19-3-17 14:45
好多大陸人都無點自己湊bb,都係老人家負責湊,

超級自私

男爵府

2019新春慶豚圓

cinda72. 發表於 19-3-17 13:16
得張相,難以證明樓主講既所有野

如果係仇家嘅人出相呢?點知到真偽喎

珊瑚宮

回覆樓主:

有時覺得証書既野,好死既,有經驗先係生既,同埋真係搵口碑好或親友用過既陪月,幾萬蚊,請個癈陪月,真係影響健康又激氣,又坐月坐得唔好。瞓已唔好,仲食唔好,炒硬。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

樓主有無interview過個陪月先簽約?interview嗰時應該要陪月仔細講下煮乜嘢煲乜嘢比你食,點樣湊b, 返工放工同休息時間,傾啱先簽約

我陪月仲衰呀,喺我產後第三個星期先返到工(佢上一個僱主遲生,我又早咗),搞到我幾頭痕,自己頂硬上

子爵府

coolcats 發表於 19-3-17 12:08
我都覺得是

睇個樣 擺明大陸樣 呃飯食

勁認同你講!! 直頭當樓主係水魚,離晒大譜!!

複式洋房

2019新春慶豚圓

fbyan 發表於 19-3-17 15:52
樓主有無interview過個陪月先簽約?interview嗰時應該要陪月仔細講下煮乜嘢煲乜嘢比你食,點樣湊b, 返工放 ...

當然有interview都問到好詳細但有時真係吹水叻而已,真係做先見真章,佢見工同做完全係另一個版本

複式洋房

2019新春慶豚圓

南瓜係咪回奶?食左至少5餐南瓜,同埋南瓜湯,仲有兩次粟米紅蘿蔔湯

大宅

Skaiden 發表於 19-3-17 09:33
3) 做野勁粗手粗腳, 不論煮飯定做任何野都係諗過BB訓緊覺+勁難先哄到佢訓著, 佢就做咩都砰砰聲, 係真係每一 ...

恐怖,

大宅

Skaiden 發表於 19-3-17 16:45
南瓜係咪回奶?食左至少5餐南瓜,同埋南瓜湯,仲有兩次粟米紅蘿蔔湯
...

不知你現在母乳情況如何,不過要等胸已經出奶,覺得摸到有硬的帳奶之後才能喝上奶湯的。

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊