自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

dyl 發表於 19-3-17 14:06
最近有三個一直話要移民既朋友分別移民左去葡萄牙, 話葡萄牙移民門檻低, D屋好平, D人好nice, D野平, ... ...

我有兩pair fd都係Lisbon郊外買holiday house。放暑假就成家過去住2個月。小朋友好鍾意,又近森林又近海灘,去supermarket要揸七八個字車,但其他都幾好。消費合理,嘢食都OK,周圍人都友善。但佢哋唔係長住,我唔知移民會點。

侯爵府

Kittymummy 發表於 19-3-18 22:02

歐洲人過去都唔一定拎到退休金,一張Portuguese BI 睇到 ...
歐洲人攞退休金我意思係佢地自己國家比退休金佢地,入埋佢地銀行戶口, 識D西歐朋友佢地父母65 歲退休後便移去西班牙, 因有長期交税, 佢地收既退休金都豐厚, 西班牙消費低, 佢地自己每月收既退休金已可支付所有生活費

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

chuck_bass 發表於 19-3-19 00:39
其實除左香港會收d拿盡著數既*移民* 外, 無人移民係諗住去拿人政府錢

緊係唔係啦,歐洲接收大量難民,果D所謂難民有政府養,唔冼做,個個月袋五六百euro,,租屋政府比,醫療全免費,住滿三年就可以自動攞到身份証

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ctsang 發表於 19-3-18 19:41
緊係唔係啦,歐洲接收大量難民,果D所謂難民有政府養,唔冼做,個個月袋五六百euro,,租屋政府比,醫療全 ...

我住呢到,老公有個蝗蟲親戚來自香港啦,人權理由唔可以趕佢走,佢黎左20年,交左一星期稅咋,養足佢1家4口咁多年,有屋住,政府洗係佢家人到,一個月起碼€4千幾(未計小朋友讀書)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 19-3-19 03:57

我住呢到,老公有個蝗蟲親戚來自香港啦,人權理由唔可以 ...

又話你個邊福利無我呢邊咁好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 19-3-18 21:25
又話你個邊福利無我呢邊咁好

食政府果d應該好過你果邊,無得食果d,就無咁好啦
食政府果d睇醫生,洗牙果d都係唔洗錢架,我地有返工,乜都係自己比。其實計完,我地呢d低級職員都無佢咁好。

子爵府

cheechi 發表於 19-3-17 14:57
我又諗起單笑料,話說有個auntie 係澳門人,揸葡國護照,逢親出入歐美各國都比關員問長問短,試過唔只一次 ...

我位朋友都係有相同情况,佢后排搬左去英國住,終於忍吾住呢麻煩事,由葡國申請換做英國護照。题外話,而家英國脱歐,可能又要換番去做葡國護照

水晶宮

我愛Corina 發表於 19-3-19 05:28
食政府果d睇醫生,洗牙果d都係唔洗錢架,我地 ...

福利社會就係咁
葡萄牙讀書又點呢?身邊識既中年移民都係為仔女

水晶宮

mammycat1818 發表於 19-3-19 06:52
我位朋友都係有相同情况,佢后排搬左去英國住,終於忍吾住呢麻煩事,由葡國申請換做英國護照。题外話,而 ...

去到英國唔係仲好咩

瑪瑙宮

luckybaby2011 發表於 19-3-19 00:00
福利社會就係咁
葡萄牙讀書又點呢?身邊識既中年移民都係為仔女
...

我唔係葡萄牙,唔知佢地讀書點呀。

佢地應該唔係福利國,佢地都窮窮地咁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 19-3-19 05:28
食政府果d睇醫生,洗牙果d都係唔洗錢架,我地 ...

我呢邊打工嘅都係一樣,但睇醫生係唔駛錢,拎藥先要比錢,約9-10歐元就有一份藥,睇牙要比架,普通檢查加洗牙約30蚊,我幾隻門牙崩咗,補要90鎊each,我話唔補喇!無錢

下個月要交稅,張稅單夠我失眠3日

瑪瑙宮

stkyo 發表於 19-3-19 00:03

我呢邊打工嘅都係一樣,但睇醫生係唔駛錢,拎藥先要比錢,約9 ...

我地睇次gp要€65呀,拎藥就睇下咩藥,最貴我女食果隻擴生素,要€40,一般都係10-20Euro.

我仔補牙要€70/隻,前排佢杜牙根同補,整左€300幾,我有d肉痛架,因為乳齒都會甩嘛

你做生意,一年一次就甘d

水晶宮

chuck_bass 發表於 19-3-19 00:39
其實除左香港會收d拿盡著數既*移民* 外, 無人移民係諗住去拿人政府錢

每個國家都係,你睇人好,人睇你好。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lazypig 發表於 19-3-18 15:05
老公啱啱去完芝加哥工幹,佢番黎都感嘆話人地咁大地方,空地多的是,點解香港咁細會住七百萬人+,四圍都係 ...

因為大把人仆嚟攞著數,
所以好多回流香港個班都陸續走!
我亞哥返嚟一年都頂唔順,
走都走唔切!

子爵府

ctsang 發表於 19-3-19 03:41
緊係唔係啦,歐洲接收大量難民,果D所謂難民有政府養,唔冼做,個個月袋五六百euro,,租屋政府比,醫療全 ...

我都想去做難民

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章

好像説,治安不錯,民風不錯

是否移民不用留太多天在國國內?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我的一些朋友(葡人)或家人寧願離開葡國,當地搵工不易,生活困難,治安不是太理想,我去過攪文件,一早9點幾去到,前面約有十個籌,最後等左一日,等佢哋放工(約6點)先輪到我,你話佢地既工作效率有幾高呢⋯

首頁

尾頁

跳至