親子旅遊

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 20:14
https://english.visitkorea.or.kr/enu/ACM/AC_ENG_4_2.jsp.

呢個係之前jm post link, 我睇裡面, 應該 ...

What is the point you want to raise out?It's only the travel tips of travellers in the forum. It is not official. To my understanding, 'Pay later' needs to proceed the currency exchange twice. It may lead to higher charge as it involves transaction of 2 different currencies (Let's say, US$ & JPY$). In addition,the rate of currency exchange set by Agoda is also higher than the normal one. Thus there is no doubt why 'pay later' charges more.

珍珠宮

yuyu.c 發表於 19-3-18 20:34
我揀果d酒店冇得退。

我都唔會為左有得退稅而揀佢

水晶宮

yuyu.c 發表於 19-3-18 20:34
我揀果d酒店冇得退。

我揀嗰間都無係個list裡面。

不過除左要係個list裡面, 仲要房租係到付至可以退稅。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我最近都book 咗呀, 要留意吓先

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-3-18 20:35

What is the point you want to raise out?It's only the ...

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 20:46
我揀嗰間都無係個list裡面。

不過除左要係個list裡面, 仲要房租係到付至可以退稅。

你講野咁矛盾嘅,又話特登揀 list裡面的酒店,到付可以退酒店稅?

而家你揀嗰間無喺list裡面,點解唔扣discount code 即付?

水晶宮

MissMaMa 發表於 19-3-18 21:04
你講野咁矛盾嘅,又話特登揀 list裡面的酒店,到付可以退酒店稅?

而家你揀嗰間無喺list裡面,點解唔扣di ...

唔係, 我知間酒店唔係個list裡面。 但我係希望遲d(到我入住時)間酒店係個list裡面。 因為個list 會不定時更新。如果到時真係係個list裡面, 租金就更加平。

我用過“即付”及“到付”去睇個需支付金額, 2個港幣金額係一樣。 而我見“到付” 個明細, 係有扣優惠券。所以揀左“到付”, 唔駛比錢住。不過就要搏到時個匯率高定低。

其實需唔需要用“即付”訂1間, 確實個港幣金額呢?即如果“到付”嗰間係免取消期前, 個匯率唔靚, 高過“即付” 既金額, 就取消“到付”個booking。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MissMaMa 發表於 19-3-18 20:44
我都唔會為左有得退稅而揀佢

係,同埋要到付先有得退,我好少到付。

侯爵府

畀面勳章

MissMaMa 發表於 19-3-18 20:03
不是我喜歡,或許你不理解當中涉及的2次外幣兌換。

其實有曬事實睇㗎cross rates 係可以客觀計, foreign exchange market 係open market 運作,冇可能 對出嚟美金係 8.3, 呢個我百分百肯定. 做金融業嘅就會知, 根本銀行都會喺credit card 匯率上加收手續費囉,咁你話嗰個係咪 外匯 rates呀 ?咁佢都話明係手續費囉。

就係因為我challenge agoda , 佢就搵個經理同我傾,解釋番畀我聽,然之後人手幫我計番其實佢對成美金8.3. 我當日買嘅酒店係澳洲嘅.

侯爵府

畀面勳章

youhello507 發表於 19-3-18 17:41

佢個 rate 點計,佢有絕對自由,收幾貴都得

佢點樣收嘅rate, 有自由係因為佢唔受金融監管啫, 完全唔需要同你解釋 ,淨係話 匯率fluctuations, 你試下幫銀行啦, 就唔會咁講啦. 我咁樣係想指明佢哋成日explain 因為有 double exchange rates 係錯囉. to be fair , 試下同一日去銀行做過cross rates 就知, 邊有咁貴呀! 根本就係額外加收手續費. 從來喺金融外匯 兌換 都係open platform. 佢pay later 係用third party exchange rates, 好處 係自己有得賴話人哋畀嘅rate。

至於你話 同一日pay later 同埋同一日 即付款 點解有差距 ,做過marketing米明白囉。 你睇下個網站show出嚟 都係用即付價, display睇落去 係咪好抵呀!

btw, 我略略計過,pay now嘅匯率 佢係唔貴!

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

clairebbb 發表於 19-3-17 18:51
在payment時, 如果選擇"延期付款",不要以為好着數,佢嘅滙率是浮動,而且有mark-up。我初時無為意,知道 ...

我可能係較為好彩的一個
我近呢幾次用agoda pay later option都係比原先即付的價錢仲要平左喎

2018/08/18訂11月中 - 大阪3間酒店房
當時如即付總數要HKD10,763.75 (152,238 yen)
我揀左pay later, 最後在2018/11/12扣hsbc card的價錢係HKD10,531.69, 平左HKD$232

百年的exchg rate參考:
2018/08/18: yen 0.0711
2018/11/12: yen 0.069

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-18 18:28
實在太深奧啦

簡單嘅rule 就係, 如果佢唔係一間金融公司, 通常畀出嚟嘅匯率佢一定唔係open market rate,一般都要做個 top up, 保障自己, 順便食價。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HippoHippo 發表於 19-3-18 23:34
我可能係較為好彩的一個
我近呢幾次用agoda pay later option都係比原先即付的價錢仲要平左喎:happy ...

因為yen跌左!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PCCW2319 發表於 19-3-18 21:37
唔係, 我知間酒店唔係個list裡面。 但我係希望遲d(到我入住時)間酒店係個list裡面。 因為個list 會不定時 ...

咁你襯won跌咪入定貨囉
放下自在

侯爵府

畀面勳章

我可能係較為好彩的一個
我近呢幾次用agoda pay later option都係比原先即付的價錢仲要平左喎:happy ...

市場rates 當然變動啦! 你上網找返當時8月份同埋11月份yen嘅波幅. 咁你當然係好彩喇, yen跌返.

但係佢揾third party 俾rates , 佢都係根據當時 exchange rate做top up ,而唔係話佢哋pay later 一定會差過 當時即付。

珍珠宮

我可能係較為好彩的一個

下次你再試下

男爵府

回覆樓主:

另一次再早d, 2018/05/07訂2019年2月 - 檳城3間酒店房,因為太遠期,唔知有冇變數,所以都係用pay later,free cancel的option比較好

當時如即付3間房的價錢分別是HKD2,185/ 2,294/ 2,299

我揀左pay later, 頭兩間房最後在2019/02/02扣DBS card的價錢係HKD2,176.8/ 2,285.64,兩間分別都係平左$9

第3間則在2019/02/06扣hsbc card的價錢係HKD2,279, 平左HKD$20

男爵府

其實當時我都以為佢個匯率做乜咁差,因我在agoda apps見佢有個外幣銀碼,話會在二月去扣錢,如用佢實收的港幣數同這個外幣銀碼計,個匯率奇差
但好在我每次訂房時都會cap screen, 所以可以睇返當時即付的港幣銀碼,用這個數去比較反而準啲喎。
同埋我睇返二月hsbc & dbs張statement,兩間都係扣港幣,唔見有另外收外幣1.95%charges喎

侯爵府

畀面勳章

HippoHippo 發表於 19-3-18 23:43
另一次再早d, 2018/05/07訂2019年2月 - 檳城3間酒店房,因為太遠期,唔知有冇變數,所以都係用pay later,fr ...

咁我都試過馬來西亞酒店係平咗, 但係澳洲日本係貴咗.

侯爵府

畀面勳章

HippoHippo 發表於 19-3-18 23:51
其實當時我都以為佢個匯率做乜咁差,因我在agoda apps見佢有個外幣銀碼,話會在二月去扣錢,如用佢實收的港 ...

不嬲手續費都係 absorb 咗喺個exchange rates, 唔會另外show 出嚟㗎嘛!

Agoda 都話 收費係用返local currency. 中間係由當地酒店 currency 轉做美金再轉番港紙.

首頁
23456...12

尾頁

跳至