親子旅遊

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

daisy17772 發表於 19-3-18 23:40
市場rates 當然變動啦! 你上網找返當時8月份同埋11月份yen嘅波幅. 咁你當然係好彩喇, yen跌返.

但係佢 ...

其實我都唔係好知佢點計佢個匯率

但簡單啲如果只用訂房時即付的港幣銀碼vs pay later 最後實收的港幣卡數比較,似乎唔係差好多

好似馬幣嗰對兌換率上落唔係好大,上年5月的價錢同我最後今年2月扣的價錢其實都差不多

侯爵府

畀面勳章

HippoHippo 發表於 19-3-19 00:02

但簡單啲如果只用訂房時即付的港幣銀碼vs pay later 最後實收 ...

如果係做金融就會明 銀行 點樣用匯率 收卡數。 佢一定係有一個rules 比自己根據去收客人, 只係香港 一般市民唔會識得去問.

之所以呢度大部分人或pay later係 唔好, 因為 客觀上真係 大部分人experience 係貴咗. 而 佢個rate 唔係open market, 一定有手續費 ,你諗下銀行 收卡數 都講明自己有手續費啦! 佢點會冇呀! 只不過因為佢哋唔受金融 監管唔需要同客人講咋嘛!

當然sophisticated d, 係可以留意返當時匯率, 參考返嗰隻貨幣嘅波幅 , 自己 去 hedge. 不過去旅行都係想輕鬆 所以我自己都係會起肯定嘅情況底下, 用pay now囉.

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

youhello507 發表於 19-3-18 23:41
下次你再試下

我有好多個booking on hand, 最快下個月可以再睇下彩數

Btw, 咁你地係咪唔再經agoda訂房?還是照用agoda,只係轉用即付或到付?

侯爵府

畀面勳章

HippoHippo 發表於 19-3-19 00:10
我有好多個booking on hand, 最快下個月可以再睇下彩數

Btw, 咁你地係咪唔再經agoda訂房?還是照用 ...

其實hotel base係好闊 , 如果你知道佢係做緊agglomerate. 主要都係周圍夾價, thumbs of rule 都冇變.

只係如果要幫襯agoda pay later, 就要留意個風險, 唔好諗住 個銀碼會同你 見到pay now一樣.

水晶宮

cattz288 發表於 19-3-18 23:38
咁你襯won跌咪入定貨囉

我都有咁打算
天空之城, 快樂之地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HippoHippo 發表於 19-3-19 00:02

但簡單啲如果只用訂房時即付的港幣銀碼vs pay later 最後實收 ...

如果你book時間唔係peak season, 房錢不變, 咁你喺pay later果日book既房錢應該係最平
放下自在

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-19 01:00
我都有咁打算

其實同investment, airline 買遠期油一樣, 唔想比錢住, 米自己趁rates 低水買入, hedge 個 exchange rates risk 羅 !

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-19 03:47
其實同investment, airline 買遠期油一樣, 唔想比錢住, 米自己趁rates 低水買入, hedge 個 exchange r ...

我現在已經每日睇住找換店個rate。

新年後高左。 我新年前去換0.0069, 現在0.00699~0.0070

不過, 我昨天訂左多1間房“即付” , 計返個rate 約0.00692
天空之城, 快樂之地

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-19 08:23

新年後高左。 我新年前去換0.0069, 現在0.00699~0.0070

即付 rates 幾ok

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-19 08:32

個rate 我係以“到付”個韓圜金額黎計算出黎。

珍珠宮

HippoHippo 發表於 19-3-19 00:10

Btw, 咁你地係咪唔再經agoda訂房?還是照用 ...

幫襯 adada 唔係因為佢靚仔

係佢平啫,會照幫襯,如果平。不過會用 pay now 避開佢的 4% topup

珍珠宮

daisy17772 發表於 19-3-19 08:32

d 人格價會睇價錢,個 rate 搵笨,邊個會幫襯?

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-19 08:23

會否多左個零

水晶宮

終極熊貓 發表於 19-3-19 08:47
會否多左個零

我講係韓圜, 唔係日圓喎。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

常識題,小明今日去超市買糖, $100 盒,拎咗盒糖,冇俾錢,再睇下其他食物,點知到收銀時收咗佢$104

收銀過件貨日本嚟,currency 轉換 n 次, 又美元又日元,所以貴咗

小明很滿意這解釋俾錢走人

同一時間,旁邊路人甲,拎同一盒糖,冇行街,即俾錢,收$100, 路人甲奇怪,同一超市,同一時間會有兩收費

路人甲奇怪 , 我哋生活在同一時空嗎?

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-19 08:49
我講係韓圜, 唔係日圓喎。

明白,唔好意思,因為一直講緊日本,所以我lost左
sor sor~

珍珠宮

作為消費者,我唔駛理佢乜解釋,因為都係吹水耍走你,我呃你唔通話你知咩

因為 pay later 比佢自己當天的房還貴,就不合常理了

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 08:58
常識題,小明今日去超市買糖, $100 盒,拎咗盒糖,冇俾錢,再睇下其他食物,點知到收銀時收咗佢$104

收銀 ...

我覺得又唔可以咁比較嘅
金融玩法比超市買盒糖又複雜好多

即付,同pay later個gap
商家或客人已經可以利用呢筆錢投資收息
所以中間果段時間,係有成本㗎~

珍珠宮

終極熊貓 發表於 19-3-19 09:05
我覺得又唔可以咁比較嘅
金融玩法比超市買盒糖又複雜好多

咁我買張機票,都冇得揀是否做期油對沖,咁又入我數

話就話你即pay 啫,佢一定唔會即pay 酒店la, 咁佢賺個數期又可以俾返我咩

佢公司有 cfo, 如果蠢到次次都比市場價貴4% 去做匯款,炒得la ,我呢d 散仔拎個 rate 都好過佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-3-19 08:58

收銀 ...

咁既example唔啱喎!因為同日個rate應該係一樣!
放下自在

首頁
34567...12

尾頁

跳至