親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

happykk 發表於 19-3-17 21:24
我都係用hsbc visa,係agoda取消過n次,
從來冇少左錢

你是立即比錢?

子爵府

回覆 youhello507 的帖子

所以如果大機會CANCEL,PREPAY都冇咩著數

珍珠宮

02413124 發表於 19-3-18 11:22
回覆 youhello507 的帖子

所以如果大機會CANCEL,PREPAY都冇咩著數

要睇 adada charge 你 hkd 定係外幣?

如果係 hkd, 肯定是全退的

子爵府

amj 發表於 19-3-18 11:19
你是立即比錢?

別墅

回覆樓主:

我都試過一次中伏,我揀pay later, 到收到月結單果日我發現佢charge 匯率JPY 100=HKD 7.3, 但我睇曬記帳當日大部分銀行都兌7.0左右。4晚酒店佢收多我1200蚊,我問返佢地以邊間銀行做準則,後來佢退返差額比我,話只此一次,建議我以後用返即時付款。

男爵府

請問如訂房是應即時以HK$付款較好嗎? 如取消亦可全數退回, 對嗎?
如在Agoda訂房, 除房價外, 是要收服務費10%+稅8%, Visa咭銀行是否再會收取手續費嗎?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

珍珠宮

AppleChow 發表於 19-3-18 12:57
請問如訂房是應即時以HK$付款較好嗎? 如取消亦可全數退回, 對嗎?
如在Agoda訂房, 除房價外, 是要收服務費10 ...

對,即付就少很多問題

佢會列出所以收費,tax 通常都會加埋落去

大宅

prickle 發表於 19-3-18 11:42
我都試過一次中伏,我揀pay later, 到收到月結單果日我發現佢charge 匯率JPY 100=HKD 7.3, 但我睇曬記帳當 ...

一唔小心就中伏

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-18 08:55
你所謂mark up 4% 係乜意思。

你意思係1/1/2019訂房(1/3/2019入住), 房價係$100/晚,pay later 。 而你係 ...

佢意思其實係, 如果根據匯率就算 係cross rate, 即是日元兌美元美元兌返港元, 都冇可能貴多4%. 因為visa, mastercard, 銀聯, bank rates 所有嘅rates, 其實你上網就check 到。

exactly我上次就係計過,佢算usd/hkd 8.3比一般銀行 已加手續費 既rates , 都仲要多4percent。 其實做金融嘅人就會明 。兩年前我喺度分享過,不過好似冇人明我講乜。

於是我根據 我攞嘅事實, 同 agoda 傾 ,佢就同我坦白其實佢個rate from third party 嚟, 唔係佢自己公司.咁當然佢咁樣做有得賴人啦! 4percent 點樣分 ,就唔知喇?因為佢根本唔受 金融機構監管 ,即係任佢噏都得。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

直接啲講 , 唔需要天真地 同佢解釋因為佢係cross rates, 因為匯率有變化......呢啲咁嘅表面解釋囉.

對於做金融嘅人士 , 大家 點會信呢D解釋.
不過又咁講其實好多機構 ,佢settlement currency係usd, 轉做港紙畀你睇, 都會mark高兩至四個percent.

珍珠宮

daisy17772 發表於 19-3-18 17:14
直接啲講 , 唔需要天真地 同佢解釋因為佢係cross rates, 因為匯率有變化......呢啲咁嘅表面解釋囉.

對於做 ...

佢個 rate 點計,佢有絕對自由,收幾貴都得

但係解釋唔到,點解 pay later 的一日,和同一日即訂比,係兩個 rate

結論就係,搵笨點會解釋到 正常的人,當然想遲俾錢,但又點估到,到時先劏你

不知幾多人唔知中招la, 好多人唔知價嘛

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-18 17:11
佢意思其實係, 如果根據匯率就算 係cross rate, 即是日元兌美元美元兌返港元, 都冇可能貴多4%. 因為visa, ...

實在太深奧啦
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-18 00:45
你唔明我講乜?佢唔係匯價問題,係佢會將 pay later mark up 4%

佢匯價貴ok 架,但 pay late ...

絕對係匯價的問題,但匯率並非我們平日牌價那個

水晶宮

yuyu.c 發表於 19-3-18 10:23
我都訂佐京都即pay,不過可取消,遲d再慢慢揀。因早鳥用埋discount code 確係平好多。到付冇得用discount ...

我揀呢間酒店到付, 係希望農曆新年去時, 呢間酒店會入左退稅個名單裡面。 咁就可以拎退稅, 咁就更加平。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-3-18 18:45

絕對係匯價的問題,但匯率並非我們平日牌價那個

我投降了,你喜歡la

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 19:33
我揀呢間酒店到付, 係希望農曆新年去時, 呢間酒店會入左退稅個名單裡面。 咁就可以拎退稅, 咁就更加平。 : ...

而家仲有冇酒店退稅,之前話延期至2018年12月31日,而家仍有嗎?

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-18 19:40
我投降了,你喜歡la

不是我喜歡,或許你不理解當中涉及的2次外幣兌換。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-3-18 20:03
不是我喜歡,或許你不理解當中涉及的2次外幣兌換。

https://www.mybeautycravings.com/paying-more-agoda-pay-later/

adada 幾利害的,全世界酒店網,只有佢的 pay later 會有獨有的貴rate, 連我呢d 閒人求其拎個 rate 都好過佢咁大間公司

水晶宮

MissMaMa 發表於 19-3-18 20:02
而家仲有冇酒店退稅,之前話延期至2018年12月31日,而家仍有嗎?

https://english.visitkorea.or.kr/enu/ACM/AC_ENG_4_2.jsp.

呢個係之前jm post link, 我睇裡面, 應該無寫限期。 如果我睇漏左, 你話我知。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PCCW2319 發表於 19-3-18 19:33
我揀呢間酒店到付, 係希望農曆新年去時, 呢間酒店會入左退稅個名單裡面。 咁就可以拎退稅, 咁就更加平。 : ...

我揀果d酒店冇得退。

首頁
12345...12

尾頁

跳至