自由講場

跳至

首頁
23456...29

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-3-17 20:15
又咁,精神病人都有住嘅需要架

精神病人係有住嘅需要
但屢勸不改房署就應該要做野
如果因為一個人影響到成層樓嘅住戶
更應該叫佢搬走斬草除根

大宅

2019新春慶豚圓

Sweetiess 發表於 19-3-17 20:21
但咁騷擾人,其實精神有好嚴重問題,應該入住返精神病院更合適……
好同情單親媽媽佢地,應該點都搬咗先, ...

無錯

別墅

2019新春慶豚圓

依我理解平時如果唔係對面屋有個癲婆,公公就會間唔中去探孫,可能驚佢呀爸上黎遇到個癲婆會有生命危險叫佢爸唔好上黎,可能個公公冇人陪寂莫所以尋死卦

男爵府

Ms_peony 發表於 19-3-17 20:13
其實房署真心好廢
咁多次投訴都唔做野
呢啲癲婆唔應該俾屋佢住

唉,你鬧房署完全唔公道。首先,如果因為住客係神經病而房署趕佢走,我諗平機會同班泛民議員同社工一定會嘈到拆天,又話政府帶頭歧視,而且精神病係私隱,房署憑什麼說那個住客有精神病?醫管局都不會透露那個人的病情。
至於話要調遷避開精神病人,香港地十個起碼有兩三個係傻嘅,咁樣人人都話被精神病鄰居滋擾,真的唔知可以點配屋,成層樓唔洗俾人住啦⋯⋯到時又有議員質疑浪費資源啦⋯⋯
你知唔知其實真係冇嘢可以做到,如果鄰居係儍的,真係要自求多福了⋯⋯

BBJOJO    發表於 19-3-17 22:27

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁呢種單位係2至3人,定1至2人。
咁阿婆未夠65歲,先生走咗,應該要搬遷啦!如果佢住緊2至3人單位。而且單親媽媽,無人無物搬遷都係好辛苦姐。
恭喜發財! 事事順景! 祝願各位!

子爵府

回覆樓主:

有啲精神病患者末完全康復,真係唔適合住社區 ,係計時炸彈。

別墅

睇咗,同情對母女嘅遭遇,但同佢爸爸跳樓係咪有即刻而直接關係,好難評論。難得等到調遷,同處理身後事,反而唔明點解唔可以同時處理(話老人家病咗,要去照顧,就話處理唔到啫)定佢唔鍾意新嘅單位?而家高調上咗傳媒,可能會快d派到好嘅...其實隔離單位婆婆睇咗電視,!會唔會更加受刺激?

男爵府

waic 發表於 19-3-17 20:30
有啲精神病患者末完全康復,真係唔適合住社區 ,係計時炸彈。

癲哂可以關入院。
半癲唔知幾時爆先最恐怖。
阿婆答東張西望果幾句有紋有路。

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

我都睇唔明

大宅

puzzledmama 發表於 19-3-17 20:27
唉,你鬧房署完全唔公道。首先,如果因為住客係神經病而房署趕佢走,我諗平機會同班泛民議員同社工一定會 ...

所以房署肯比你調遷,就唔應該放棄

公爵府

我理解係公公係佢自己屋企跳樓,而單親媽媽覺得係對面果位婆婆咀咒所引致的!

子爵府

有睇,完全聽唔明!房處有比樓佢換,佢又唔要!又講阿婆害死佢老豆,完全唔知講咩!

伯爵府

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-3-17 20:01
有冇jm有睇?佢對面個阿婆,點累死佢老豆?

女事主諗多左喇

伯爵府

2019新春慶豚圓

MrsSingSing 發表於 19-3-17 20:04
我都聽唔明呢度,係咪話喺癲婆單位跳樓?定公公自己屋企?
好恐怖呀個癲婆,好慘

公公自己家吧

大宅

good_pig 發表於 19-3-17 20:01
有冇jm有睇?佢對面個阿婆,點累死佢老豆?

大概話個阿媽驚佢老豆黎探佢,怕令對面阿婆唔開心(因阿婆既老公已不在,同佢老豆差唔多年紀)。
跟住叫佢老豆唔好成日黎。
佢老豆自己跳樓自殺

公爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

肥虎虎 發表於 19-3-17 20:06
我聽落似位女士為左處理個癲婆&房署問題
叫外公唔好去佢屋企,maybe外公被冷漠/忽視
起自己單位跳

以我都係咁理解

珍珠宮

冇睇開頭!不過個婆婆好痴下!

翡翠宮

cy101 發表於 19-3-17 20:25
其實依家係咪想搬?上晒電視,阿婆仲顛喎!想打硬仗定搬先?

唔搬都唔知佢為乜。。。
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

伯爵府

2019新春慶豚圓

香印提子 發表於 19-3-17 20:27
依我理解平時如果唔係對面屋有個癲婆,公公就會間唔中去探孫,可能驚佢呀爸上黎遇到個癲婆會有生命危險叫佢 ...

應該係,但呢點都無得賴人囉。

伯爵府

2019新春慶豚圓

kapomama 發表於 19-3-17 20:38
唔搬都唔知佢為乜。。。

呢個媽媽都係有啲問題

首頁
23456...29

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊