心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

唔開心 上黎嗌下...........近排離婚 返去和父母住 逼於無奈
但原來呢個屋企唔歡迎我
父話想趕我走 話睇在我係佢女先收留我 我同佢嘈 跟住佢打了我兩拳 母和妹㩒住我驚我還手
父攞住部電話話要報警 打人既係佢 居然話要報警
我在房喊了好耐 冇人理我 話我扮委屈 唔會上當 母和妹就繼續訓覺
我驚我再留多一刻會癲 執了背囊出門
依家係街 一條街由街頭行到街尾 行了幾次我先稍微平靜下來 我好想呢條街無盡頭 可以永遠行落去.........
但冇可能 返到去又要當冇事發生 就好似細個佢地打我咁 係呢個家一直都好唔開心

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

malaspiga 發表於 19-3-18 01:57
唔開心 上黎嗌下...........近排離婚 返去和父母住 逼於無奈
但原來呢個屋企唔歡迎我
父話想趕我走 話睇在 ...

點解返到去佢哋會打你?你同家人關係一直唔好?你而家返去可能火上加油,但咁夜一個人係街遊盪好危險,附近有冇朋友方便比人借宿一宵?
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 小傑媽媽 的帖子

返去應該唔會再打 因為佢已經出完氣細個發生過d唔開心的事 家暴報警入醫院見社工咁 唉 一言難盡 大個左關係有改善 做到和平相處咁 其實呢個家人人都冷漠 父 母 妹 大家都各顧各的 跟本唔係正常的家人關係 父和母係暴力和偏執的人......我好早就離開 今次逼於無奈厚住面皮求收留 搵緊工食緊老本咁

大宅

2019新春慶豚圓

我住tko 冇地方去 坐下公園咁 又唔想去麥當勞 d歌嘈到我頭痛 海邊又唔夠膽去

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

malaspiga 發表於 19-3-18 03:06
回覆 小傑媽媽 的帖子

返去應該唔會再打 因為佢已經出完氣細個發生過d唔開心的事 家暴報警入醫院見社工咁 ...

真係家家有本難唸的經,如果你自己冇能力搬開住,唯有忍,盡量令關係唔好惡化,必要時揾社工睇下幫唔幫到手,希望你盡快揾到出路
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

侯爵府

malaspiga 發表於 19-3-18 03:09
我住tko 冇地方去 坐下公園咁 又唔想去麥當勞 d歌嘈到我頭痛 海邊又唔夠膽去 ...

心情唔好千祈唔好去海邊,我都試過,好易做錯事!揾朋友傾下計,或者個人會舒服d!
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

複式洋房

但原來呢個屋企唔歡迎我

父母又點會唔愛自己嘅仔女呢? 係咪你以前做咗啲人佢哋唔開心嘅嘢呀,深深咁插入咗佢哋嘅心度

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 ElsaTsang1 的帖子

你根本唔了解係一個受虐家庭長大的環境.......好似細個時係醫院我對面床一個5歲小妹妹同樣因家暴入院 佢隻手比佢阿媽用煙頭燙.....唔通咁佢做了d咩罪大惡極的事要比人咁懲罰?????做出咁的行為已經唔係一時之氣

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 小傑媽媽 的帖子

多謝你

複式洋房

malaspiga 發表於 19-3-18 18:12

你根本唔了解係一個受虐家庭長大的環境.......好似細個時係醫院我對面床一個5歲小 ...

點會唔明白呀 !我媽媽用什麼打我 木棍 衣架 櫈仔 摺凳

複式洋房

ElsaTsang1 發表於 19-3-18 19:00
點會唔明白呀 !我媽媽用什麼打我 木棍 衣架 櫈仔 摺凳

我係想勸下佢哋啲感情唔好再惡化落去' 係好嬲好恨呀! 父母包容唔到嘅,我哋做仔女去包容囉

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

但原來呢個屋企唔歡迎我

JM加油,祝福妳!
趕妳走甘無人性!係咪D咩鄕下要面子?
没小朋友還容易,好好照顾自己~

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 ying_mail 的帖子

多謝你唔係鄉下人 但好要面 係極度個隻......好緊張外人和親戚講咩
真心累......

大宅

2019新春慶豚圓

十幾歲時的確好怨恨父母 人大了先漸漸放低 唔好繼續比往事折磨自己 今次咁對我 諗起以前所有唔開心既野夾埋一齊真係忍唔住爆喊 細個屋企窮 我又有先天病 父母成日打我 又鬧我使錢 話我係怪物有病係報應 真係好傷心 由細到大去醫院都係自己一個人去 所有野都自己啃晒 我長成一個好自卑的人 我阿妹就怕事同埋好現實 幾十年過去由渴望親情到依家已經心死 試過討好佢地但係佢地面前我只係一個透明人 覺得自己好似乞衣求一些根本不存在的感情 莫講親情 夫妻情都睇唔到有幾多 阿媽呢輪有病 佢自己唔捨得使錢問阿爸 但阿爸只係安慰了佢幾句就算 睇見心涼 總之呢個家就係一個笑話

侯爵府

malaspiga 發表於 19-3-18 23:47
十幾歲時的確好怨恨父母 人大了先漸漸放低 唔好繼續比往事折磨自己 今次咁對我 諗起以前所有唔開心既野夾埋 ...

睇完你既經歷,真係好替你心酸,你由细到大真係受左好多折磨。既然家人唔愛你,你就要更加愛鍚你自己,唔好衰比人睇,你而家長大左,其實已經可以唔洗靠佢哋!不過又要諗返轉頭,佢哋畢業係你至親,係你父母,切肉不離皮,你又唔可以完全唔理佢哋既,唯有盡左自己本份就算。事已至此都改變唔到,唯有積極d諗下將來條路應該點樣行。唔好唔開心啦,你仲有朋友會關心你架嘛
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

你返左去未呀?寄人離下唯有忍!!!如有能力就去住劏房,再申請公屋

複式洋房

malaspiga 發表於 19-3-18 18:12

你根本唔了解係一個受虐家庭長大的環境.......好似細個時係醫院我對面床一個5歲小 ...

真系好難想象,點解生出來又吾好好愛、!你要加油,揾社工幫手,要加油!

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 BKKK 的帖子

多謝你臨時搵唔到屋 返去住了幾晚 依家租緊酒店頂住先

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 BKKK 的帖子

返了 又搬走了 多謝關心申請公屋似乎無咩希望......

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 wendylei88 的帖子

多謝咩心態大概只有佢地先知
我地個病房的人見到個小妹妹咁都眼火爆 個阿媽好似若無其事咁來探佢 真係知人口面不知心 好懷疑到底佢有冇愧疚和歉意 定係差人揾佢先知衰
個小妹妹成日纏住我講故事 果段日子我地一大一小做左好朋友 我覺得佢有樣值得我學習 就係佢係個積極的人 似乎殘酷的事不曾發生 可能係天性樂觀 我被佢的開心感染 唔似我 十幾年來總係有塊大石壓係心頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊