0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 係全人奶b一個月大,開始幫佢介夜奶,但可惜人奶b 屙屎太多,早排pat pat 爛左,所以要幫佢換片換密啲,每1-2 個鐘就會睇佢條片一次。琴晚佢11點食完奶,2點條片無屎,但4點條片有d d 屎,因為佢放屁,幫佢換完之後佢喊到收唔到聲,一黎因為損左個位好痛,二黎佢醒左肚餓要食奶。其實我仲好唔好半夜同佢換片,定唔換幫佢介夜奶,因為真係好累(emoji)

大宅

meimeido2002 發表於 19-3-18 04:41
Bb 係全人奶b一個月大,開始幫佢介夜奶,但可惜人奶b 屙屎太多,早排pat pat 爛左,所以要幫佢換片換密啲, ...

佢patpat爛左就不如等佢好返先戒 一陣屙左屎要等6 7個鐘bb會好唔舒服架

別墅

2點條片無屎 (塊片重唔重? 會唔會屙左尿?)

我仔3週大,我都仲係摸索中
我個 loop 係... (聽到屎聲 -> 洗 pat pat -> 印乾 pat pat -> 搽 pat pat膏 -> 換新片 -> 檢查衣服有冇濕 up住 -> 如果仲喊,就打直抱下,睇下係咪道氣頂住,再唔掂,就交俾媽媽抱下 or 埋身吮下)

最氣餒係做完以上步驟,返上床,眼都未合埋,又聽到「Pat」一聲

半夜冇得瞓真係好累 ,我會安慰自己,唔係好多機會幫佢換片架,係我同BB好好既回憶黎既。

頂硬上啦

男爵府

meimeido2002 發表於 19-3-18 04:41
Bb 係全人奶b一個月大,開始幫佢介夜奶,但可惜人奶b 屙屎太多,早排pat pat 爛左,所以要幫佢換片換密啲, ...

一個月大仲好細啫~如果喊我會比佢食~
加上pat pat損咗要換密啲~好返先慢慢嚟~
bb會自己戒夜奶,順其自然啦~

別墅

一個月就戒夜奶?唔怕佢無營養發育?
我順其自然,而家5個月可以訓到6-7個鐘,佢自己戒

水晶宮

只係一個月大,照計唔應該「幫」佢戒夜奶的。有啲BB會自己戒,但其他嘅可能仍然有身心需要繼續食夜奶的。佢夜晚十一點食完奶,跟住四點先要食,其實已經好叻了!媽媽你係埋身還是泵奶?有其他人幫手其他嘢嗎?

男爵府

回覆樓主:

媽媽你會晤會懶左D,一個月就想個B戒夜奶,初生B如果血糖低會昏睡,你咪以為佢唔餓

複式洋房

chchiu 發表於 19-3-18 08:10
佢patpat爛左就不如等佢好返先戒 一陣屙左屎要等6 7個鐘bb會好唔舒服架

係,唯有keep 住1 2個鐘check 佢一次,同我媽輪流訓。

複式洋房

stevetime 發表於 19-3-18 12:08
2點條片無屎 (塊片重唔重? 會唔會屙左尿?)

我仔3週大,我都仲係摸索中

我都係甘,依加佢仲扭抱到爆,我係換片餵奶換片氹佢訓(抱到佢訓)泵奶loop 完,下一round 又夠鐘再黎。。。

複式洋房

阿隨 發表於 19-3-18 12:21
一個月大仲好細啫~如果喊我會比佢食~
加上pat pat損咗要換密啲~好返先慢慢嚟~
bb會自己戒夜奶,順其自然啦~ ...

都係,但真係好累,同埋佢好足磅,遲啲我就要番工,所以想佢作息同大人一樣。

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-3-18 13:07
媽媽你會晤會懶左D,一個月就想個B戒夜奶,初生B如果血糖低會昏睡,你咪以為佢唔餓

...

唔會,我都有問過姑娘,bb 都好足磅,佢係我屋企已經係食得最長夜奶既bb, 我姪,姨生全部都係十幾日就介夜奶,但佢地係食奶粉。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-3-18 12:28
只係一個月大,照計唔應該「幫」佢戒夜奶的。有啲BB會自己戒,但其他嘅可能仍然有身心需要繼續食夜奶的。 ...

我係泵媽,因為想泵清啲,如果唔係就會全日都不停漏奶。我媽會間唔時黎幫我

水晶宮

meimeido2002 發表於 19-3-18 21:28
唔會,我都有問過姑娘,bb 都好足磅,佢係我屋企已經係食得最長夜奶既bb, 我姪,姨生全部都係十幾日就介夜 ...

其實,真係好老實講,一個月仲要食夜奶真係一啲都唔奇。。。十幾日就戒反而係異數。

水晶宮

meimeido2002 發表於 19-3-18 21:32
我係泵媽,因為想泵清啲,如果唔係就會全日都不停漏奶。我媽會間唔時黎幫我
...

明白泵媽真係會好攰。我全埋身,好鬼懶。你而家一日泵幾多次?係唔係足夠BB食,還是偏多/少?一個月未調節好係有機會成日漏奶。不過如果你奶量已經偏多,下下都想泵「清」其實會越來越多的,未必係好事。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-3-18 22:14
明白泵媽真係會好攰。我全埋身,好鬼懶。你而家一日泵幾多次?係唔係足夠BB食,還是偏多/少?一個月未調節 ...

我一日泵5-6 次,唔泵清訓唔到,好似石頭甘,另一方面又想草多啲人奶,等第時番工佢仲有得食多陣。

水晶宮

meimeido2002 發表於 19-3-18 22:27
我一日泵5-6 次,唔泵清訓唔到,好似石頭甘,另一方面又想草多啲人奶,等第時番工佢仲有得食多陣。
...

咁如果你而家滿意個量同泵奶 schedule 都可以的。漏奶應該過一排會改善。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

有冇搽換片膏?每次換完薄薄搽一層(可以用手指公印開先推開 就可以好薄)隔一隔,無咁易紅/損pat pat架
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 19-3-19 00:17
有冇搽換片膏?每次換完薄薄搽一層(可以用手指公印開先推開 就可以好薄)隔一隔,無咁易紅/損pat pat架:ki ...

有丫!今日好左D, 佢開始屙得少左,無甘水,試過有鋅成份既藥膏,花士令,mustxxx,鋅個隻敏感,花士令無咩用,最後都係用番mustxxx。

別墅

我BB都一個月大,全人奶喂,夜晚都係要食兩至三次奶,有時太攰我都唔會埋身,叫C6去暖返啲人奶俾BB,自己訓多耐先泵返奶。
但人奶B啲屎真係特別多同稀,我用Bioxxxx既patpat cream,so far BB個屎忽都ok,不過成日都會見到一層薄薄既白色野,好難洗乾淨。
我明呢段時間真係會好攰好辛苦,但其實辛苦極都係幾個月,由得BB自然介夜奶啦,始終佢都仲細。
你又要全人奶又要咁密幫BB換片已經好叻嫁啦!
加油呀媽媽!

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至