論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨晚3歲仔不舒服狂哭,一直到11點幾,我同C6啦啦聲帶仔去醫院睇急診。昨日姐姐放假,8點零回到,入房關門,聽到我地係出便一團亂,急同仔仔去睇急症都唔出來問下。我地冇expect佢同我地一起去醫院,但係佢平時同仔仔關係好好,聽到禁都唔關心一下?一直到半夜二點返到屋,姐姐一直都冇出過佢房門。

我地對佢好好。什麼都預佢一份,大家平時關係都唔錯。請問你們遇到禁樣會唔舒服嗎?我係有啲心涼。我來緊生第二胎,完全不敢有任何expectation.

大宅

MMMHK 發表於 19-3-18 10:38
昨晚3歲仔不舒服狂哭,一直到11點幾,我同C6啦啦聲帶仔去醫院睇急診。昨日姐姐放假,8點零回到,入房關門, ...

可能人哋覺得你冇叫佢就唔關佢事,所以就唔理。始終人哋放假,你就要當呢個人完全消失左一日!
我諗佢哋都係嗰啲唔會主動去做多餘既野,各安本分!唔好諗住你對佢好,佢就會對你好

wcpcelia    發表於 19-3-18 11:01

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望小朋友早日康復

水晶宮

昨晚3歲仔不舒服狂哭,一直到11點幾,我同C6啦啦聲帶仔去醫院睇急診。昨日姐姐放假,8點零回到,入房關門, ...

遇到咁, 個心係極度唔舒服啦。
我地返工, 同事在office 有咩突發唔舒服, 幇唔到手都會問候下; 同屋住就更加唔會不聞不問啦。

呢一代的工人, 就係少咗份 "人性"。

禁止訪問

別墅

NatNatMi 發表於 19-3-18 12:09
回覆 birdbird 的帖子

你個姐姐好衰喎⋯⋯昨天我同仔仔出街,佢唔拖人,自己行跌親,擦損左少少隻手仔,姐 ...

姐姐平日都係禁樣架,仔仔整到佢都表現得好肉赤。所以佢尋晚禁樣我好唔開心,就算係放假都會關心下掛

別墅

wcpcelia 發表於 19-3-18 11:01
希望小朋友早日康復

多謝

wcpcelia    發表於 19-3-19 09:33

男爵府

哇。你姐姐冇乜人情味。
就算真係放假唔想理, 交下戲都要掛? 問下咩事丫? 使唔使幫手丫?

別墅

birdbird 發表於 19-3-18 11:02
遇到咁, 個心係極度唔舒服啦。
我地返工, 同事在office 有咩突發唔舒服, 幇唔到手都會問候下; 同屋住就更 ...

係啊。佢平時對仔仔好㗎。依家我都唔知佢係扮嘢定真心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

就算同屋住, 唔關佢事都會問侯一句。 咁不聞不問, 你應知佢份人啦。 所有野都係扮。

唔expect佢幫手啦, 你若頂到就頂, 唔順, 換人啦。

調番轉頭, 忽然病係工人, 係咪尤得佢自生自滅?

子爵府

回覆 MMMHK 的帖子

可能佢諗著自己放假, 又覺得你兩公婆搞得掂, 佢就唔出來呢.. 可能佢去完街好累想休息呢..你都係唔好諗咁多了, 雖然佢好似好無人情味, 但可能佢都唔知原來要出來關心架.
如果佢平時係對你個仔仔好, 你就算啦.... 唔好同佢計較, 否則令自己唔開... 起碼佢平時照顧到你仔, 我覺得已經好好, 如果隨便再換過新, 你完全唔知新姐姐對仔仔會點樣架.

男爵府

咁自己可以清晰知道大家都係僱主僱員嘅關係,以後唔需要對佢啲請求咁上心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

以後做返僱主本份就算,唔使乜都預佢一份

大宅

最關心BB問題熱投勳章

就算放假,佢都係住緊你家,係「同一屋簷下」,咁樣不聞不問一定會唔開心啦。如果認為自己放假問都唔想問小朋友情況的工人都幾現實。
我捻第二日我會對返佢冷漠啲(都好自然會咁啦)。
我會記住佢係一個咁既人,佢之後有什麼請求或者佢想續約時作為考慮因素之一。

男爵府

好涼薄喎,其實問候幾句姐,只可以講真係當佢工人算,吾好有咩期望,好似老細同僱員甘,我都吾信果D咩你對佢好,佢當你親人看待!

大宅

我嗰個都係咁上下,嚟緊10月完約應該會提前送佢走。

我試過入厨房整嘢食,工人响廳包餃子,阿仔以為食得,伸手攞啲生餃子食。

到我去攞餃子去煎時,見到有個牙印,問佢咩事,先同我講阿仔食咗

我睇唔到,佢無打算講出嚟,亦無叫阿仔吐出

男爵府

醒目開學勳章

你姐姐同我姐姐好似, 小朋友發高燒, 唔舒服, 響廳吐, 撞到個頭流住血入屋企, 佢都係可以唔去問下或關心下, 之前家中養左多年的小狗去世, 佢放假回到家唔見左隻狗都無問過半句 所以都好明白你心情, 但算啦, 始終是外人,可能佢地性格比較被動, 又可能佢覺得我地BUSY中, 唔好打擾我們, 對姐姐一定要阿Q精神D, 唔係好死好多細胞

禁止訪問

子爵府

我都経曆過,十個有9個都係冇乜愛心,冇人情味架!佢吾C服你問候佢,天氣凍提佢著3都炎你煩,仲諗佢會問候返轉頭?
我請過4個工人,乜都化唒,吾敢有期望,亦吾敢對佢地太好,棧自己傷心!

別墅

你地都講得好對,我要睇化的。

首頁

尾頁

跳至