自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-18 14:55
中銀要夠16歲至有提款卡,我地問左

唔係呀,中銀係11歲已經可以有提款卡了。

男爵府

YuYuMother 發表於 19-3-18 15:07
我對仔女都係用匯豐,未夠18歲無最低存款要求喎

我仔女的 hsbc 戶口,開戶時話冇最低存款要求。

瑪瑙宮

miriam 發表於 19-3-18 14:51
要幫我囡開個有提款咭既戶口, 睇左 HSBC 要求存款要有 $5000..............之前見到有 JM 講過有種戶口係無 ...

恒生銀行有提款卡,亦唔使要最低5000蚊存款額,但要16歲。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

禁止訪問

珍珠宮

要幫我囡開個有提款咭既戶口, 睇左 HSBC 要求存款要有 $5000..............之前見到有 JM 講過有種戶口係無 ...

恆生不用,只入五舊水

子爵府

請問末夠十六歲,提款卡可在海外提款嗎?

大宅

clpapa 發表於 19-3-18 17:03
我囡都係12歲開HSBC, 冇最低餘額, 冇簿仔, 只有email statement, 自己上網上銀行查.

...

我個囡12歲,都係有HSBC ATM咭, 但問咗HSBC 佢哋呀囡唔可以申請online banking or phone banking

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-3-18 14:55

我個囡11歲已經有恆生提款卡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實而家用轉數快,邊間銀行開都冇所謂。

男爵府

半年前同阿仔在中銀開了戶口 ,
小朋友11歲就可以開戶口,
有提款卡自己名,有月結單, 冇紅簿仔 ,
可不用放存款。

wcpcelia    發表於 19-3-19 16:03

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oralb 發表於 19-3-18 22:13
我個囡12歲,都係有HSBC ATM咭, 但問咗HSBC 佢哋呀囡唔可以申請online banking or phone banking :thinkin ...

佢一直都用緊, 我好似未收過實體月結單, 佢HSBC 登記既email 我都可以睇到, 成日都係我提佢睇Statement.
不過, 佢個網上銀行戶口只可以睇交易同statement, 其他嘢做唔到因為冇保安編碼器.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只如初見 發表於 19-3-18 21:12
開户要女女本人係到?佢十四歲?

個戶口係佢自己既一定要佢本人來簽名, 家長亦要在場.

大宅

yuiyui82 發表於 19-3-18 22:25
我個囡11歲已經有恆生提款卡

不是要16歲?

大宅

clpapa 發表於 19-3-18 23:04
個戶口係佢自己既一定要佢本人來簽名, 家長亦要在場.

thx

版主

如果 要 做兼職 開 戶口前 記得問清楚 可唔可以入支票, 有啲銀行 未夠18歲 嘅戶口 係唔可以存入支票嘅

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我女15歲那年在匯豐關戶沒設最低存款兼有提款卡,不如去分行問下,好過在這裡問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

只如初見 發表於 19-3-18 23:40
不是要16歲?
我女都係中一就有恒生提款卡同ebanking,無最低存款額,只能提存不能轉賬。到18歲就轉green account只要能提交全日制學生證就可以一直免最低存款額,亦有保安編碼器,可以轉賬。

子爵府

回覆樓主:

妳們要預d時間,舊年同仔去開戶,第一次4點去,按飛仔,CS同事已經話唔夠時間,最好搵日再嚟。
之後,我們Sat一開門就去,按了飛等了大半個鐘,然後,埋位開戶,前前後後再等咗成粒鐘,而家開戶需要「訪問」戶主很多問題 ,家長唔使代答 。未夠18歲,需要家長陪同,和同時出示身份證。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

吉蒂0603 發表於 19-3-19 10:20
妳們要預d時間,舊年同仔去開戶,第一次4點去,按飛仔,CS同事已經話唔夠時間,最好搵日再嚟。
之後,我們S ...

陣間同我囡睇完跌打順便開埋

好彩揾到我既住址證明,帶埋無壞
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至